Πρωταγωνιστές ή υπηρέτες του ίδιου συστήματος;

Διαβάζεται σε 4'
Οι υπηρέτες
Οι υπηρέτες Αλεξάνδρα Ρίμπα

Δύο θεατρικές ομάδες εξερευνούν το ζήτημα του ανθρώπου που υπηρετεί με αφορμή τον Γλάρο του Τσέχωφ- Τι αναφέρει ο Αλέξανδρος Νικόλαος Μπαλαμώτης στο NEWS 24/7

Με αφορμή το έργο του Τσέχωφ δύο θεατρικές ομάδες – η The Prodigy Theatre Company και η Naif– εξερευνούν το ζήτημα του ανθρώπου που υπηρετεί, του ανθρώπου που δεν μοιάζει αρκετά σημαντικός για να «πρωταγωνιστήσει» και παρουσιάζουν τους «Υπηρέτες».
Πρόκειται για μία υπαρξιακή κωμωδία που σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Νικόλαος Μπαλαμώτης και ανεβαίνει από την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 στο θέατρο Χώρος, για λίγες παραστάσεις.

 

Οι υπηρέτες
Οι υπηρέτες Αλεξάνδρα Ρίμπα

Το έργο

Βρισκόμαστε το 1895 σε μια εξοχική κατοικία περιτριγυρισμένη από κτήματα στη Ρωσία. Εκεί δύο υπηρέτες προσπαθούν να βάλουν σε οργάνωση τη ζωή και τα όνειρά τους. Ταυτόχρονα εργάζονται για τον επιστάτη Ηλγιά Αφανιάσιεβιτς Σαμράγιεφ, καθώς και για τους επίτιμους καλεσμένους του ιδιοκτήτη του κτήματος Πιότρ Νικολάγιεβιτς Σόριν. Την αδερφή του Ιρίνα Νικολάγεβνα Αρκάντινα, τον αμφίθυμο γιο της Κονσταντίν Γαβριίλοβιτς Τρέπλιεφ και ένα σωρό άλλους ανθρώπους που με την δραματικότητα και την υπερβολή τους δεν τους αφήνουν σε ησυχία.

Ο Αλέξανδρος Νικόλαος Μπαλαμώτης σημειώνει χαρακτηριστικά στο NEWS 24/7:
«Το έργο “Οι Υπηρέτες” είναι ένα εγχείρημα των ομάδων The Prodigy Theatre Company και Naif. Δηλαδή εμού, του Αντώνη Κυριακάκη και Γιώργου Πατεράκη. Ξεκίνησε από την κοινή μας ανάγκη να μιλήσουμε για τον άνθρωπο σε θέση «υπηρέτη», είτε αυτό σημαίνει εργάτης σε χωράφια, είτε εσωτερικός υπηρέτης σε έπαυλη, είτε καλλιτέχνης σε ένα παγιωμένο σύστημα.

Ο Αλεξανδρος Νικόλαος Μπαλαμώτης
Ο Αλεξανδρος Νικόλαος Μπαλαμώτης Αλεξάνδρα Ρίμπα

Οι Υπηρέτες είναι ένα καινούριο έργο γραμμένο από εμάς (Γιώργο Πατεράκη, Αντώνη Κυριακάκη, Αλέξανδρο Νικόλαο Μπαλαμώτη). Το έργο διαδραματίζεται παράλληλα με την ιστορία του θεατρικού έργου Γλάρος του Α. Τσέχωφ, και λειτουργεί ως άγκυρα του δικού μας που βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με αυτό το κλασικό κείμενο της παγκόσμιας δραματουργίας.

Η επιλογή του Γλάρου ως φόντο των Υπηρετών έγινε επειδή ο Γλάρος ασχολείται με τον άνθρωπο εγκλωβισμένο σε ένα σύστημα. Οι χαρακτήρες του είναι κάποιοι εγκλωβισμένοι σε ένα δυσλειτουργικό οικογενειακό σύστημα, κάποιοι εγκλωβισμένοι σε έναν έρωτα χωρίς ανταπόκριση, κάποιοι και στα δύο. Ο Γλάρος ακουμπάει επίσης και το ζήτημα τί είναι τέχνη και πως πρέπει να ζει ο άνθρωπος που την υπηρετεί. Όλα αυτά είναι θέματα που αγγίζουμε κι εμείς στους Υπηρέτες.

Το κείμενο έχει δημιουργηθεί κατά την διάρκεια των προβών με την χρήση της Δραστικής Ανάλυσης. Μια μεθοδολογία πρόβας που εισήγαγε ο Κονσταντίν Στανισλάφσκι προς το τέλος της ζωής του. Η μέθοδος αυτή ενισχύθηκε πολύ και από την μαθήτριά του Μαρία Κνέμπελ, μια κορυφαία μορφή στην ιστορία της παιδαγωγικής του θεάτρου.

Οι Υπηρέτες είναι ένα εγχείρημα με υψηλό βαθμό δυσκολίας και ρίσκο. Προσπαθεί να καθρεφτίσει όχι μόνο ένα εργασιακό πλαίσιο που μοιάζει αναλλοίωτο στους αιώνες, αλλά και ένα καλλιτεχνικό σύστημα που μοιάζει να καταβροχθίζει τα «παιδιά» του. Ως δημιουργοί του έργου, προσπαθούμε να εξερευνήσουμε τα παραπάνω ζητήματα, καθώς και πιθανές τους λύσεις. Αν υπάρχουν. Ή αν είμαστε σε θέση να τις βρούμε, ως Υπηρέτες. Επίσης το έργο μας, όπως άλλωστε κι ο Γλάρος του Τσέχωφ, είναι κωμωδία”.

Οι υπηρέτες
Οι υπηρέτες Αλεξάνδρα Ρίμπα

Συντελεστές
Δημιουργοί κειμένου – Δραματουργία: Αλέξανδρος Νικόλαος Μπαλαμώτης, Αντώνης Κυριακάκης, Γιώργος Πατεράκης
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Νικόλαος Μπαλαμώτης
Σκηνικά-Κοστούμια: Ηλίας Πετρόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη & Φωτιστικός σχεδιασμός: Κατερίνα Μαρία Σαλταούρα
Ηχητικός σχεδιασμός: Μικές Γλύκας
Παίζουν οι Αντώνης Κυριακάκης και Γιώργος Πατεράκης

Ακούγονται οι φωνές των Λένα Μποζάκη και Διονύση Πιφέα στους ρόλους των Νίνα και Τρέπλιεφ από τον Γλάρο του Άντον Τσέχωφ σε μετάφραση Δαυίδ Μαλτέζε.

Info:

Θέατρο Χώρος: Ορφέως & Πραβίου 6-8, Βοτανικός.
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 30 Οκτωβρίου 2023, για λίγες παραστάσεις.
Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ γενική είσοδος, 10 μειωμένο (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ).
Προπώληση: www.ticketservices.gr/event/oi-ipiretes-theatro-xoros/

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα