Στον “Αγώνα Νέγρου και Σκύλων” ο σεβασμός της ελευθερίας του άλλου είναι η δική μας λύτρωση

Στον “Αγώνα Νέγρου και Σκύλων” ο σεβασμός της ελευθερίας του άλλου είναι η δική μας λύτρωση

Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Σωτηρίου μιλά στο NEWS 24/7 για την παράσταση "Αγώνας Νέγρου και Σκύλων".

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα έργα του Μπερνάρ Μαρί Κολτές επέλεξε να σκηνοθετήσει ο Αλέξανδρος Σωτηρίου στο θέατρο «Τζένη Καρέζη». Πρόκειται για το έργο «Αγώνας Νέγρου και Σκύλων» το οποίο, γραμμένο το 1979, αποτελεί ένα άκρως ζωντανό και επίκαιρο κείμενο που θίγει δεξιοτεχνικά τους φόβους, τις ψευδαισθήσεις, τις ελπίδες αλλά και την απληστία του ανθρώπου, πάθη ικανά να τον θέσουν εκτός ορίων, ηθικής αλλά και εκτός ευτυχίας.

O Αλέξανδρος Σωτηρίου

Λίγα λόγια για το έργο: Σε μία χώρα της Δυτικής Αφρικής, ο Άλμπουρυ ένας μαύρος άνδρας, εισβάλει σε ένα περίκλειστο και καλά φρουρούμενο Γαλλικό εργοτάξιο, για να παραλάβει το νεκρό σώμα του αδελφού του, που σκοτώθηκε σε εργατικό ατύχημα. Εκεί θα συναντηθεί με τρεις λευκούς που κατοικούν εντός του εργοταξίου, τον Όρν τον υπεύθυνο του εργοταξίου, τον Καλ έναν νεαρό Γάλλο μηχανικό και την Λεονή μία γυναίκα με εύθραυστη υγεία, που έφερε ο Όρν μαζί του απ’ το Παρίσι με σκοπό να την παντρευτεί. Οι δύο λευκοί άνδρες με διάφορες προφάσεις, αρνούνται να παραδώσουν το νεκρό στον αδελφό του. Τότε ο Άλμπουρυ τους δηλώνει ότι δεν πρόκειται να φύγει από τον χώρο τους μέχρι να του δώσουν τον νεκρό για να τον θάψει. Η στάση του Άλμπουρυ θα οδηγήσει την αντιπαράθεση του με τον Όρν και τον Καλ στα άκρα και θα φέρει στην επιφάνεια τη συγκάλυψη της δολοφονίας, του Νουόφια του αδελφού του Άλμπουρυ καθώς και ένα σκάνδαλο διαφθοράς, εις βάρος των κατοίκων του χωριού που βρίσκεται κοντά στο εργοτάξιο, το οποίο η Γαλλική κατασκευαστική εταιρεία θέλει να κρατήσει καλά κρυμμένο. Στον αγώνα του για δικαιοσύνη ο Άλμπουρυ θα βρει έναν απρόσμενο σύμμαχο, την Λεονή. Τα γεγονότα του έργου διαδραματίζονται εντός μιας νύχτας, από το σούρουπο ως την αυγή στις επόμενης μέρας.

Εμείς μιλήσαμε με τον Αλέξανδρο Σωτηρίου με αφορμή την παράσταση αυτή.

Τι σας γοήτευσε στο συγκεκριμένο έργο και θελήσατε να το σκηνοθετήσετε;

Αυτό που με γοήτευσε στον Αγώνα Νέγρου και Σκύλων του Κολτές, είναι η μεταφυσική πλευρά του. Η ανάγκη που έχουν τα πρόσωπα του έργου για πίστη, πίστη στον Θεό, πίστη στον άλλον άνθρωπο που έχουν απέναντι τους, πίστη στον ίδιο τους τον εαυτό. Η έλλειψη πίστης είναι τα δεσμά του σύγχρονου ανθρώπου.

«Αγώνας Νέγρου και Σκύλων»: τι σημαίνει/συμβολίζει ο τίτλος του έργου αυτού;

Να κοιτάς κατάματα τους φόβους σου και να τους αντιμετωπίζεις χωρίς να πάρεις το βλέμμα σου από πάνω τους.

Σκιαγραφήστε μας τους χαρακτήρες του

Ο Όρν, ο Κάλ και η Λεόνη, οι τρείς λευκοί του έργου αντιπροσωπεύουν τον σύγχρονο υλιστικό κόσμο της Δύσης. Θύτες και θύματα ταυτόχρονα του καπιταλιστικού συστήματος, θυσιάζουν τις αρχές και τις επιθυμίες τους στον βωμό του χρήματος. Στον αντίποδα ο Άλμπουρυ, είναι ένα σύμβολο αντίστασης απέναντι στη λογική που διέπει τον κόσμο μας, ότι το κέρδος είναι πάνω απ’ τον άνθρωπο. Ο μαύρος άνδρας του Κολτές είναι η φωνή της συνείδησης των λευκών.

Πώς συνομιλεί το έργο αυτό με το σήμερα;

Ο Κολτές με τον σκληρό αλλά και βαθιά ουμανιστικό ποιητικό του λόγο, μας μεταφέρει με ακρίβεια το εξής μήνυμα, ότι ο σεβασμός της ελευθερίας του άλλου είναι η δική μας λύτρωση.

Τι πιστεύετε πως γεννά σήμερα τον ρατσισμό;

Αυτό που τον γεννούσε πάντα η άγνοια για τον συνάνθρωπο μας.

Πιστεύετε πως το θέατρο πρέπει να φέρνει στην επιφάνεια και να θέτει προς συζήτηση μείζονα προβλήματα της κοινωνίας;

Ο ρόλος της τέχνης, όχι μόνο του θεάτρου, οφείλει να είναι συγκρουσιακός. Να ξεγυμνώνει και να φωτίζει με θάρρος, ειλικρίνεια αλλά και με ψυχραιμία, όλα όσα ταλανίζουν την κοινωνία μας.

Μελλοντικά σχέδια

Προς το παρόν όλη μου η προσοχή και το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην πορεία των παραστάσεων του Αγώνα Νέγρου και Σκύλων.

Συντελεστές: Μετάφραση: Σύλβια Κιούση /Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σωτηρίου /Σκηνικά: Τζίνα Ηλιοπούλου/Κοστούμια: Λίνα Σταυροπούλου/Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος/Μουσικό-Ηχητικό Περιβάλλον: Νικόλας Χάλαρης/Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου/Διανομή: Όρν: Δημήτρης Ραφαήλος/ Άλμπουρυ: Σαμουήλ Ακίνολα /Λεονή: Ντόρα Μακρυγιάννη/Κάλ: Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης

Στην παράσταση τηρείται αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο

Οι εισερχόμενοι στο χώρο θα πρέπει να διαθέτουν έγκυρο, σύμφωνα με το τρέχον υγειονομικό πρωτόκολλο, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική

Info: Τοποθεσία: Θέατρο «Τζένη Καρέζη», Ακαδημίας 3, Αθήνα (στάση μετρό: Σύνταγμα)/Ημερομηνία: Πρεμιέρα: Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021. Ώρα έναρξης: 21.00. Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00. Διάρκεια: 1:45΄/Πληροφορίες: Τηλ.: 2103636144 – 2103625520/Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: €18, Μειωμένο: €15 (άνω των 65) και 12 (ανέργων Α.με.Α., φοιτητικό) | με την επίδειξη της αντίστοιχης κάρτας./Προπώληση: Viva.gr

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα