Σ΄αυτήν την παράσταση, η αγάπη έχει αρρωστήσει για τα καλά

Σ΄αυτήν την παράσταση, η αγάπη έχει αρρωστήσει για τα καλά
Σκηνή από την παράσταση θέατρο Ανεσις

Η ηθοποιός Λίνα Φούντογλου μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή την επίκαιρη σκηνοθετική προσέγγιση της "Μήδειας" από την Κάτια Γέρου στην οποία και πρωταγωνιστεί.

Η Λίνα Φούντογλου είναι μία δραστήρια νέα και πολλά υποσχόμενη ηθοποιός. Το καλοκαίρι που μας πέρασε βραβεύτηκε από κοινού με την Λένα Παπαληγούρα με το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο London Greek Festiva για την ταινία Wolves.

Αυτήν την περίοδο πρωταγωνιστεί στη Μήδεια που σκηνοθετεί η Κάτια Γέρου στο θέατρο Άνεσις, μία τραγωδία όπου το ψυχολογικό κλίμα που κυριαρχεί είναι το μίσος. Εξελίσσεται ένας εφιάλτης, προσγειωμένος στο επίπεδο του κρεβατιού, του προδομένου έρωτα, ακριβώς όπως στα όνειρα.

Πατρίδα μου σπίτι μου εύχομαι πρόσφυγας να μη γίνω. Να μη βιώσω αβάσταχτη ζωή, αφόρητο πόνο να μη βιώσω. Να πεθάνω καλύτερα. Είναι μεγάλη πληγή να χάνεις την πατρίδα σου

“Κάποια από τα λόγια του Χορού μετά την αναγγελία εξορισμού της Μήδειας από την Κόρινθο είναι «Πατρίδα μου σπίτι μου εύχομαι πρόσφυγας να μη γίνω. Να μη βιώσω αβάσταχτη ζωή, αφόρητο πόνο να μη βιώσω. Να πεθάνω καλύτερα. Είναι μεγάλη πληγή να χάνεις την πατρίδα σου». Απ’ όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, κάθε φορά που μιλάω αυτά τα λόγια, συναντάω κάτι από τη φρίκη του. Δεν είναι τυχαίο ότι στη σκιά ενός πολέμου, του Πελοποννησιακού, γράφτηκε το 431 π.Χ. και η συγκεκριμένη τραγωδία. Ο Ευριπίδης ήταν σαν να προέβλεπε τον όλεθρο που θα ακολουθούσε. Αυτόν τοποθετεί μεταφορικά ανάμεσα και στο ζευγάρι Μήδεια-Ιάσονας. Και τα θύματα φυσικά είναι πάντα οι αθώοι, τα παιδιά. Εκεί εστιάζει και η παράσταση, στον «πόλεμο των ενηλίκων» που κοστίζει αθώες ζωές. Πριν βγούμε στη σκηνή πάντα αναφερόμαστε στην Ουκρανία. Ο πόλεμος πάντα είναι μια «μάνα» που σκοτώνει τα παιδιά της. Δεν αισθάνομαι όμορφα που το θέμα της παράστασης είναι επίκαιρο. Ποτέ όμως δε θα αλλάξει ο επίκαιρος χαρακτήρας της Αρχαίας Τραγωδίας όπως και ο ατελείωτος πόλεμος της πραγματικότητας. Την ίδια στιγμή αισθάνομαι και μία μικρή εξιλέωση που μιλάω στη σκηνή γι’ αυτό που μας καίει” αναφέρει χαρακτηριστικά στο NEWS 24/7.

Η Λίνα Φούντογλου Λίνα Φούντογλου

Τι σε γοητεύει στην προσέγγιση αυτή της Μήδειας;
Με γοητεύει η ανθρωπινότητα στο λόγο και στις σχέσεις. Δεν απορρίπτω καμία άλλη ενδεχομένως εκδοχή, αλλά γοητεύομαι από τη σκηνοθετική ματιά της Κάτιας Γέρου που μας οδήγησε σε μια λιτή ομιλία και σωματικότητα. Θεωρώ πως αυτή η ματιά ταιριάζει και στον κλειστό χώρο που είναι ένα στοίχημα για την τραγωδία. Επίσης το ότι υποδύομαι την Τροφό που μετά ενσωματώνεται στον Χορό αποτελούμενο από δύο μόνο κοπέλες με γοήτευσε ως πρόκληση εξαρχής.

Ο ακραίος έρωτας είναι σαν ναρκωτικό αλλά έχει και τα όρια του.

Μπορείς να δικαιολογήσεις τις επιλογές της τραγικής αυτής ηρωίδας;
Όχι, μου είναι αδιανόητο να τη δικαιολογήσω. Ως ηθοποιοί είναι ωραίο το ότι είμαστε ανοιχτοί ακόμη και στα πιο σκοτεινά κομμάτια του εαυτού μας. Το ψάχνουμε, το ζυγίζουμε, τρωγόμαστε να καταλάβουμε πως σκέφτεται ο ήρωας. Δε σημαίνει φυσικά ότι τον δικαιολογούμε κιόλας. Δεν υπάρχει κάποια ψυχική διαταραχή ή οτιδήποτε που θα μπορούσε να δώσει ελαφρυντικό στη Μήδεια. Ο ακραίος έρωτας είναι σαν ναρκωτικό, αλλά έχει και τα όρια του.

“Τώρα κυβερνά το μίσος και η αγάπη αρρώστησε”, ακούγεται στην έναρξη της παράστασης: Πόσο η φράση αυτή αντικατοπτρίζει το σήμερα;
Λέω αυτήν τη φράση ως Τροφός κατά την έναρξη. Αποτελεί και το μότο της παράστασης και δυστυχώς αντικατοπτρίζει πλήρως και το σήμερα. Θα εστιάσω στο σήμερα μετά τις καραντίνες που περάσαμε λόγω της πανδημίας. Πόσα εγκλήματα γίνονται, πόσες γυναικοκτονίες, κακοποιήσεις παιδιών, πόλεμος, πόσα νοσηρά πράγματα μαθαίνουμε το ένα μετά το άλλο. Η αγάπη έχει αρρωστήσει για τα καλά. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τα έχουν βρει με τον εαυτό τους, δεν αντέχουν να τον αντιμετωπίσουν. Αν δεν τον αποδεχτείς, αν δεν τον αγαπάς είναι δύσκολο να συνυπάρξεις. Δημιουργείται ανεξέλεγκτη οργή, η οποία τις περισσότερες φορές ξεσπάει στον άλλον. Ο κόσμος π.χ. στα social media φαίνεται ενίοτε να διψάει για Κολοσσαίο. Ανυπομονεί να δει τον άλλον να φαγώνεται στην αρένα. Υπάρχει πολλή οργή στον κόσμο, μίσος, ανταγωνισμός, παραφροσύνη. Όμως ακόμα και μέσα σε αυτή τη συγκυρία μπορούμε να τα καταφέρουμε στην αγάπη. Το πιστεύω. Και προσωπικά επιλέγω να βλέπω το θετικό. Είμαι τυχερή για τους ανθρώπους που έχουν μπει στη ζωή μου, εκείνους που κρατάω, και τους ανθρώπους που έχω δίπλα μου σε αυτήν την παράσταση, την Κάτια Γέρου, τον Νίκο Νίκα, τον Αλέξανδρο Σωτηρίου, την Ιωάννα Μπιτούνη. Κάτω από αντίξοες συνθήκες κέρδισε η αγάπη σε εμάς.

Θέατρο Ανεσις


Πόσο πιστεύεις πως έχουμε επηρεαστεί από όλη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα (πανδημία και πόλεμος μαζί) στον πυρήνα μας σαν άνθρωποι;
Η Μήδεια στην τραγωδία λέει μια φράση «Από παντού με χτυπάνε, με χτυπάνε από παντού». Απ’ όταν ξεκινήσαμε τις πρόβες μας έτυχαν πολλές προσωπικές δυσκολίες στον καθένα, απώλειες πολύ δικών μας ανθρώπων, δυσκολίες για την πραγμάτωση της παράστασης, και φυσικά η πανδημία. Από την πρώτη στιγμή έλεγα στην Κάτια πως αυτή είναι η δική μας φράση και τελικά αποδεικνύεται ότι είναι η φράση του σήμερα. Έχουμε συγχυστεί σαν άνθρωποι και συνολικά σαν κοινωνία, δεν ξέρουμε τι να πρωτοαποκρούσουμε. Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για αποσυμπίεση. Υπάρχει όμως κάτι μαγικό, που σε κάνει να αντέχεις, που σε πεισμώνει. Όταν σε σπρώχνουν στον γκρεμό δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς ποιός το έκανε, γιατί ή τι θα γίνει μετά, κοιτάς να πιαστείς. Εκεί βρίσκεις τη δύναμη σου αλλά και χέρια να σε βοηθήσουν, που δεν περίμενες.

Τι θα άλλαζες γύρω σου αν μπορούσες;
Ακόμη και να είχα το μαγικό ραβδί, δε θα μπορούσα να αλλάξω παραμόνο τη χρονική συγκυρία κάποιων πραγμάτων πχ του πολέμου. Γινόταν πριν, θα γινόταν μετά. Αυτό που φιλοδοξώ είναι να επηρεάσω κάποιες ανθρώπινες συνειδήσεις. Έστω σε έναν-δύο ανθρώπους θα είναι επιτυχία.

Συντελεστές: Μετάφραση: Κάτια Γέρου, Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης, Νίκος Νίκας/Σκηνοθεσία: Κάτια Γέρου/Σκηνογραφία: Κυριάκος Κατζουράκης, Νίκος Πολίτης/Κοστούμια: Ευαγγελία Κρητικοπούλου/Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού/Ηχητικός σχεδιασμός: Κυριάκος Κατζουράκης, Ιωάννα Μπιτούνη/Μουσική τρέιλερ: Μάνος Αχαλινωτόπουλος/Σχεδιάστρια φωτισμού: Μελίνα Μάσχα/Βοηθοί σκηνοθέτη: Εβελίνα Θωμοπούλου, Γεωργία Σωτηριανάκου/Παραγωγή: t-shOrt, Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης/Οργάνωση παραγωγής: Λίνα Φούντογλου/ Παίζουν: Κάτια Γέρου, Νίκος Νίκας, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Λίνα Φούντογλου, Ιωάννα Μπιτούνη

Θέατρο Άνεσις/Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21.15/Εισιτήρια: 15€ , 12€ Φοιτητικό, Ανέργων/Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/mideia

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα