Θέατρο Τέχνης: Οι φοιτητές διεκδικούν την απομάκρυνση του Γιάννη Λιγνάδη – Η απάντηση της Μαριάννας Κάλμπαρη

Θέατρο Τέχνης: Οι φοιτητές διεκδικούν την απομάκρυνση του Γιάννη Λιγνάδη – Η απάντηση της Μαριάννας Κάλμπαρη
Το θέατρο Τέχνης Eurokinissi

Οι φοιτητές του Θεάτρου Τέχνης δε θέλουν τον Γιάννη Λιγνάδη στη Σχολή τους, η Μάνια Παπαδημητρίου, διευθύντρια της σχολής παραιτείται, το ΔΣ διαλύεται- Τι απαντά η καλλιτεχνική διευθύντρια και η θέση του ΣΕΗ

Την ώρα που σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος μάχεται ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα 85, για τη διαβάθμιση των Πτυχίων τους και για δικαιώματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα, αναβρασμός επικρατεί στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Εκεί, οι φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους καθώς δε δέχτηκαν να παρακολουθήσουν το μάθημα του Γιάννη Λιγνάδη – εξαιτίας των δηλώσεών του κατά τη διάρκεια της δίκης του αδερφού του, Δημήτρη Λιγνάδη.

Η υπόθεση αυτή του Γιάννη Λιγνάδη έγινε αφορμή να διαλυθεί το Διοικητικό Συμβουλιο της Σχολής, καθώς η διευθύντρια της δραματικής Σχολής, Μάνια Παπαδημητρίου και ο Κωστής Καπελώνης πριν λίγες μέρες υπέβαλαν την παραίτησή τους και μένει να φανεί αν η γενική συνέλευση πλέον θα κάνει δεκτά τα αιτήματα τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του TVXS, το αίτημα των φοιτητών να απομακρυνθεί από τη Σχολή όσο διαρκεί η δίκη του αδερφού του, δεν έγινε δεκτό από τη διοίκηση και οι φοιτητές καταγγέλλουν απόπειρες τρομοκράτησης τόσο των ίδιων όσο και της διευθύντριάς τους Μάνιας Παπαδημητρίου.

Η Μαριάννα Κάλμπαρη Francesca Giaitzoglou - Watkinson


Επειδή το θέμα πήρε διαστάσεις, η Μαριάννα Κάλμπαρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης (και πιο συγκεκριμένα καλλιτεχνική διευθύντρια των σκηνών του, όχι διευθύντρια Σπουδών της Δραματικής Σχολής, είναι δύο διαφορετικοί και απόλυτα διακριτοί ρόλοι αυτοί οι δύο) σε επιστολή της παίρνει θέση και διευκρινίζει πως “μετά την επιστολή σπουδαστών/στριών που εστάλη τον Αύγουστο στη Σχολή ζητώντας την απομάκρυνση του καθηγητή Γιάννη Λιγνάδη, η νέα Διευθύντρια Σπουδών, αλλά και μέλος του Δ.Σ. Μάνια Παπαδημητρίου, ζήτησε να μην αναλάβει προσωπική ευθύνη απόφασης σε σχέση με το ζήτημα, αλλά την απόφαση και την ευθύνη να αναλάβει το σύνολο του Δ.Σ. Ήταν ίσως η πρώτη φορά, που το Δ.Σ. κλήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες που αφορούσαν στη Διεύθυνση της Σχολής.

Να σημειώσω εδώ, ότι το Δ.Σ. του Θεάτρου Τέχνης αποτελείται από μέλη της Εταιρείας που λαμβάνουν αποφάσεις κατά πλειοψηφία και προσφέρουν αφιλοκερδώς το χρόνο, τις γνώσεις και τη βοήθειά τους στον οργανισμό, όπως κάνω άλλωστε και εγώ ως μέλος και ως καλλιτεχνική διευθύντρια από το 2014 μέχρι σήμερα.

Το επίμαχο ζήτημα, που πρόσφατα κοινοποιήθηκε στον Σύλλογο των Καθηγητών της Σχολής, οδήγησε σε μια σειρά γεγονότων που κατέληξαν στις παραιτήσεις των δύο μελών του Δ.Σ., Μάνιας Παπαδημητρίου και Κωστή Καπελώνη. Το Δ.Σ. αποφάσισε να προχωρήσει στη άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να εκλεγεί νέο Δ.Σ. και να δοθούν λύσεις στα ζητήματα που έχουν προκύψει”.

Στο μεταξύ, μία ανακοίνωση -ανησυχίας εξέδωσε χθες, Καθαρά Δευτέρα, το ΣΕΗ αναφέροντας πως «μας απασχολεί ιδιαίτερα το ότι η Διοίκηση του Θεάτρου Τέχνης επικαλούμενη την “μη ύπαρξη συλλόγου σπουδαστών” δεν πήρε θέση απέναντι στα ζητήματα που επί πολλούς μήνες θέτουν οι σπουδαστές και, πολύ περισσότερο, εξέθεσε – σύμφωνα με τα όσα καταγγέλονται – ακόμα και εμπιστευτικές επιστολές τους στα ίδια τα πρόσωπα για τα οποία το σώμα της συνέλευσης των μαθητών έθεσε θέμα».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση πως “επιπλέον, η καταγγελόμενη τρομοκράτηση των σπουδαστών με θυροκόλληση ΦΕΚ στη σχολή και – κυρίως – η απόρριψη του αιτήματός τους για ακρόαση από το ΔΣ μας ανησυχεί επίσης, καθώς τέτοιου είδους τακτικές δε συνάδουν με την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική λειτουργία, ιδίως για ένα θέατρο με τόσο μακρά και βαριά ιστορία στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας”.

Η επιστολή της Μαριάννας Κάλμπαρη

«Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2023

Ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, που φέρω τα τελευταία οκτώ χρόνια την αποκλειστική καλλιτεχνική-οικονομική ευθύνη του προγραμματισμού και της διεύθυνσης-διοίκησης των δύο σκηνών του Θεάτρου και σε συνέχεια των δημοσιευμάτων που αφορούν στη Διεύθυνση της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, επιτρέψτε μου να θέσω υπ΄όψιν σας τα εξής:

  • Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1942.
  • Διαθέτει δύο θεατρικές σκηνές και μια Δραματική Σχολή αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  • Το Θέατρο δεν είναι εποπτευόμενος φορέας, ούτε λαμβάνει πάγια επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  • Θέατρο και Σχολή αποτελούν διαφορετικά τμήματα του ίδιου οργανισμού, την συνολική ευθύνη του οποίου φέρει το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται από τα μέλη της Εταιρείας του Θεάτρου Τέχνης.
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο ορίζει τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή/ντρια των σκηνών καθώς και τον Διευθυντή/ντρια Σπουδών της Δραματικής Σχολής.
  • Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2014 όπου ανέλαβα την Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Θέατρο και Σχολή διοικούνταν από το ίδιο πρόσωπο: τον Κάρολο Κουν, τον Γιώργο Λαζάνη στη συνέχεια, τέλος τον Διαγόρα Χρονόπουλο . Από το 2014 όμως μέχρι σήμερα, όσο είμαι δηλαδή επικεφαλής της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, διαχωρίστηκε η Διεύθυνση της Σχολής από την αρμοδιότητα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και την Σχολή διοίκησαν διαδοχικά οι: Διαγόρας Χρονόπουλος, Κωστής Καπελώνης, Κάτια Γέρου και από τον Σεπτέμβριο του 2022, Μάνια Παπαδημητρίου.

Μετά την επιστολή σπουδαστών/στριών που εστάλη τον Αύγουστο στη Σχολή ζητώντας την απομάκρυνση του καθηγητή Γιάννη Λιγνάδη, η νέα Διευθύντρια Σπουδών, αλλά και μέλος του Δ.Σ. Μάνια Παπαδημητρίου, ζήτησε να μην αναλάβει προσωπική ευθύνη απόφασης σε σχέση με το ζήτημα, αλλά την απόφαση και την ευθύνη να αναλάβει το σύνολο του Δ.Σ. Ήταν ίσως η πρώτη φορά, που το Δ.Σ. κλήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες που αφορούσαν στη Διεύθυνση της Σχολής.

Να σημειώσω εδώ, ότι το Δ.Σ. του Θεάτρου Τέχνης αποτελείται από μέλη της Εταιρείας που λαμβάνουν αποφάσεις κατά πλειοψηφία και προσφέρουν αφιλοκερδώς το χρόνο, τις γνώσεις και τη βοήθειά τους στον οργανισμό, όπως κάνω άλλωστε και εγώ ως μέλος και ως καλλιτεχνική διευθύντρια από το 2014 μέχρι σήμερα.

Το επίμαχο ζήτημα, που πρόσφατα κοινοποιήθηκε στον Σύλλογο των Καθηγητών της Σχολής, οδήγησε σε μια σειρά γεγονότων που κατέληξαν στις παραιτήσεις των δύο μελών του Δ.Σ., Μάνιας Παπαδημητρίου και Κωστή Καπελώνη. Το Δ.Σ. αποφάσισε να προχωρήσει στη άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να εκλεγεί νέο Δ.Σ. και να δοθούν λύσεις στα ζητήματα που έχουν προκύψει.

Επιθυμώ να δηλώσω ότι παρότι δεν έχω θεσμικά το δικαίωμα ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου να αναλάβω πρωτοβουλίες σε σχέση με τη Διεύθυνση της Σχολής, θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να βρεθεί το συντομότερο λύση που να τιμά πάνω απ’ όλα την Σχολή μας, το έργο και την ιστορία της, αλλά και την αγωνία των σπουδαστών/στριών που αυτή τη στιγμή διεξάγουν έναν ευρύτερο αγώνα, ο οποίος κατά τη γνώμη μου ξεπερνά το επίμαχο Π.Δ. και την διαβάθμιση των πτυχίων τους, και αφορά συνολικά στα δικαιώματα, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που δίνονται σε κάθε νέο/νέα σήμερα. Σ’ αυτόν τον αγώνα, είμαι ολόψυχα μαζί τους.

Έναν άλλου είδους αγώνα δίνουμε άλλωστε καθημερινά συνεργάτες/ιδες και εργαζόμενοι/νες του Θεάτρου Τέχνης. Έναν αγώνα, που τελευταία μοιάζει να δικαιώνεται, τόσο μέσα από την επιτυχία του καλλιτεχνικού μας έργου, όσο και μέσω σημαντικών ενεργειών όπως το μνημόνιο συνεργασίας με το ΥΠΠΟΑ που αφορά στην κατεπείγουσα ανάγκη διάσωσης και αξιοποίησης του αρχείου του Θεάτρου Τέχνης, που αποτελεί μέρος της εθνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή

Με εκτίμηση,

Μαριάννα Κάλμπαρη»

Η ανακοίνωση του ΔΣ του ΣΕΗ

Το ΣΕΗ δηλώνει τη βαθιά ανησυχία του σχετικά με τα – τουλάχιστον αξιοπερίεργα – τεκταινόμενα στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, όπως αυτά αποτυπώνονται από χτες σε σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου.

Μας απασχολεί ιδιαίτερα το ότι η Διοίκηση του Θεάτρου Τέχνης επικαλούμενη την “μη ύπαρξη συλλόγου σπουδαστών” δεν πήρε θέση απέναντι στα ζητήματα που επί πολλούς μήνες θέτουν οι σπουδαστές και, πολύ περισσότερο, εξέθεσε – σύμφωνα με τα όσα καταγγέλονται – ακόμα και εμπιστευτικές επιστολές τους στα ίδια τα πρόσωπα για τα οποία το σώμα της συνέλευσης των μαθητών έθεσε θέμα.

Επιπλέον, η καταγγελόμενη τρομοκράτηση των σπουδαστών με θυροκόλληση ΦΕΚ στη σχολή και – κυρίως – η απόρριψη του αιτήματός τους για ακρόαση από το ΔΣ μας ανησυχεί επίσης, καθώς τέτοιου είδους τακτικές δε συνάδουν με την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική λειτουργία, ιδίως για ένα θέατρο με τόσο μακρά και βαριά ιστορία στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας.

Το δε γεγονός του εξαναγκασμού σε παραίτηση δύο ιστορικών στελεχών του ΔΣ του Θεάτρου και μελών του Σωματείου μας, επί σειρά ετών καθηγητών στη σχολή αυτή, αλλά και σπουδαίων καλλιτεχνών με μακρά επίσης παρακαταθήκη, καταδεικνύει πως οι χειρισμοί του ΔΣ του Θεάτρου Τέχνης υπήρξαν τουλάχιστον ατυχείς και σε καμία περίπτωση προς την κατεύθυνση επίλυσης σοβαρών ζητημάτων, που άπτονται της ελευθερίας έκφρασης, αλλά και προστασίας θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Σε μια συγκυρία, που σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος, επαγγελματίες και σπουδαστές, βρίσκεται πάνω από δύο μήνες στο δρόμο προασπιζόμενος την αξία των καλλιτεχνικών σπουδών, τέτοιες πρακτικές δε βοηθούν και σίγουρα μας πηγαίνουν πολύ πίσω, διακινδυνεύοντας εκτός των άλλων την ίδια την αξία του αγώνα μας.

Δεδομένου ότι μετά τις παραιτήσεις δεν υφίσταται πλέον το ΔΣ του θεάτρου Τέχνης, καλούμε τώρα τη Γενική Συνέλευσή του να σταθεί στο ύψος του εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού της καθήκοντος, της ιστορίας αυτού του θεάτρου, της άμεσης σχέσης της Σχολής του με όλες τις υπόλοιπες και να επανεξετάσει τη στάση της προς μια οριστική και καθαρή λύση αφενός απέναντι στα αιτήματα των σπουδαστών της Σχολής, αφετέρου προς την διασφάλιση του έτους τους και την αποτροπή του κινδύνου να μην ολοκληρωθεί.

Η επί τόσο καιρό “σιωπή” του θεάτρου για αυτά τα ζητήματα υπονομεύει αντικειμενικά τη θέση των σπουδαστών και, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλονται, καλλιεργεί κλίμα ανασφάλειας και φόβου στη Σχολή, κάτι που, φυσικά, δεν έχει θέση στην καλλιτεχνική παιδεία που προασπιζόμαστε.

Ανακάλυψε την απαράμιλλη γεύση του. Ένας πραγματικά αυθεντικός ιταλικός espresso. O espresso που θα επιλέξεις.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα