Τι καιρό κάνει στην Ευρώπη; Αποκλεισμένοι στο αεροδρόμιο φοβούνται για το μέλλον

Τι καιρό κάνει στην Ευρώπη; Αποκλεισμένοι στο αεροδρόμιο φοβούνται για το μέλλον
Η υπαρξιακή κωμωδία για το μέλλον "The Weather In Europe" Karol Jarek

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Βαλαής μιλά στο NEWS 24/7 για τα υπαρξιακά ζητήματα που αγγίζει η κωμωδία “The Weather in Europe”, βάζοντας στο επίκεντρο την κλιματική κρίση και την έννοια του χρόνου.

Η υπαρξιακή κωμωδία για το μέλλον “The Weather In Europe” σε σύλληψη και σκηνοθεσία Γιώργου Βαλαή παρουσιάζεται στο «θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ» από 26 Οκτωβρίου και για 20 παραστάσεις. “Δεν χρειάζεσαι έναν μετεωρολόγο να σου πει τον καιρό, για να ξέρεις σε ποια κατεύθυνση φυσάει ο άνεμος” λέει ο Bob Dylan στο κομμάτι “Subterranean Homesick Blues” και η παράσταση το… επικαλείται!

Έξι άτομα αποκλεισμένα στο gate ενός αεροδρομίου λόγω κλιματικής κρίσης. Ένα χορικό ανθρώπων που περιμένει, συζητά, διαφωνεί, θυμάται, χορεύει, ονειρεύεται. Ο φόβος τους για τον καιρό είναι ο φόβος τους για το μέλλον. Η συνάντησή τους αποκαλύπτει ταυτόχρονα μια έξαρση ανασφάλειας που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη, ανασφάλεια κλιματική, ενεργειακή, γεωπολιτική και προσωπική.

Οι έξι ήρωες ζουν μέσα σε αυτή την αναμονή, ένα χώρο άκαρπων σκέψεων, μάταιων συγκρούσεων, νέων ελπίδων, βραδύτητας και αβεβαιότητας για το παρόν καθώς βιώνουν μια συλλογική και υπαρξιακή κατάσταση που μοιάζει με εφιάλτη.

Ο Γιώργος Βαλαής Panos Michail

Μιλώντας για τα υπαρξιακά ζητήματα που αγγίζει η κωμωδία “The Weather in Europe”, βάζοντας στο επίκεντρο της συνάντησης των ηρώων την κλιματική κρίση, ο σκηνοθέτης Γιώργος Βαλαής είπε στο News 24/7.

Η κλιματική κρίση είναι μια συνθήκη για να μιλήσει κανείς για την ανθρώπινη κατάσταση, αυτό είναι το θέμα της παράστασης. Η κλιματική κρίση καλύπτεται τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά από τα media και υπάρχει για όλους μας μια ανησυχία για το τι πραγματικά συμβαίνει με τον καιρό, να θυμίσω εδώ ότι ο καιρός στην ελληνική γλώσσα είναι ταυτόσημος με τον χρόνο, οπότε η αναγκαστική συμβίωση των ηρώων στον ίδιο χώρο εξαιτίας της καθυστέρησης της πτήσης τους, πυροδοτεί όλα τα ζητήματα που μπορούν να χαρακτηριστούν υπαρξιακά, την μοναξιά τους, την ανάγκη για επικοινωνία, για εξομολόγηση, το πως έχουν φτάσει μέχρι εδώ και ταυτόχρονα τον χρόνο που περνάει άσκοπα.

Πώς λειτουργεί το μέγεθος του “χρόνου” στην παράσταση;

Ο χρόνος στην παράσταση δεν λειτουργεί ρεαλιστικά, υπάρχουν ασυνέχειες χρόνου, σκηνές που επαναλαμβάνονται εξαιτίας της αναμονής των ηρώων, αλλά αυτές είναι τεχνικές λεπτομέρειες για να κάνει κανείς μια παράσταση. Οι ήρωες αρχίζουν σιγά σιγά να βιώνουν ένα “λίμπο”, μια αναμονή σε κατάσταση άγνοιας, ο όρος “λίμπο” επίσης θρησκευτικά σημαίνει έναν κόσμο ανάμεσα στην κόλαση και τον παράδεισο.

Ο χρόνος είναι η κατάσταση μέσα στην οποία γερνάμε, κανείς μας δεν θέλει να βιώσει το χρόνο απλώς να περνά, κανείς μας δεν θέλει να περιμένει, κανείς μας δεν θέλει να ακινητοποιηθεί, περιμένουμε την επόμενη στιγμή να μας σώσει από το προηγούμενη, αυτός είναι ο ρυθμός μέσα στον οποίο ζούμε.

The Weather In Europe Karol Jarek

Πόσο ουσιαστικά, πιστεύετε, ότι είμαστε ενημερωμένοι για την κλιματική κρίση; Μήπως έχει γίνει μια “καραμέλα”, που η πλειοψηφία του κόσμου πιστεύει ότι είναι είτε κάτι μακρινό είτε κάτι εύκολα αναστρέψιμο.

Διαβάζοντας για το θέμα, γιατί μόνο η ειδησεογραφική κάλυψη δεν αρκεί για να αναδείξει το ζήτημα, καταλαβαίνει κανείς ότι η κρίση ήδη υπάρχει, θα ζήσουμε την υπόλοιπη ζωή μας μιλώντας για αυτήν. Από το 1950 και μετά η επιδράσεις των πράξεων μας στον πλανήτη, στον κόσμο που ζούμε (στον παράδεισο αν θέλουμε να συνεννοηθούμε με την θεολογική έννοια) είναι τεράστιες. Ο παράδεισος απλά δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο ένα ανθρώπινο τοπίο που εκτείνεται σε όλο τον πλανήτη πια, λόγω της τεχνολογίας που έχουμε, γεμάτο κατανάλωση, βρωμιά και εφήμερη χαρά.

Τα data centers που αποθηκεύουν video με γατάκια στο Facebook ή τις φωτογραφίες μας καταναλώνουν ενέργεια όσο μια ολόκληρη πόλη. Ταυτόχρονα εμείς συνεχίζουμε να ζούμε σαν να μην υπάρχει αύριο, σαν να μην υπάρχει μια επόμενη γενιά ανθρώπων που θα κατοικήσει στον ίδιο πλανήτη. Το θέμα της παράστασης είναι ο κόσμος που απομακρύνεται πιά από εμάς και το σώμα μας που βιώνει αυτή την απομάκρυνση, ο μοντέρνος (ή μεταμοντέρνος πιο σωστά) κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε, μας υποσχέθηκε μια περιπέτεια που δεν την ζει κανείς μας, είμαστε ακινητοποιημένοι μέσα στην ταχύτητα που ζούμε.

The Weather In Europe Karol Jarek

Μήπως τελικά όλοι νιώθουμε “ακινητοποιημένοι” γιατί πιστεύουμε ότι κάποιο “κράτος” και κάποια “Ευρωπαϊκή Ένωση” εκεί έξω οφείλει να λύσει τα προβλήματα για εμάς;

Η “Ευρωπαϊκή Ένωση” είναι κάτι που δεν κατάλαβε ποτέ κανείς. Είναι η συνένωση της ευρωπαϊκής κουλτούρας μας; ή απλώς μια ροή χρήματος, εργασίας και ανθρώπων (όχι μεταναστών καθώς η Frontex τους πετάει έξω από τον παράδεισο που ζούμε) μέσα σε ένα συγκεκριμένο οικονομικό σύστημα που δεν γεννά καμμιά δυνατότερη αξία πέρα από το χρήμα; Η Ευρώπη πάντα μου άρεσε γιατί με απομάκρυνε από τον ελληνικό επαρχιωτισμό μέσα στον οποίο μεγάλωσα αλλά ποτέ δεν κάλυπτε όλες τις σκέψεις μου. Η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή σκέψη είναι ωραία όταν την ατενίζει κανείς στην βιβλιοθήκη του, αλλά η βιβλιοθήκη μας δεν περιλαμβάνει τα πράγματα που ζούμε, τις εμπειρίες μας. Τα πράγματα που ζούμε, οι εμπειρίες μας είναι έξω στον κόσμο.

Το μήνυμά σας είναι εν κατακλείδι αισιόδοξο; Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τοποθετηθούμε θετικά απέναντι στο… μέλλον μας;

Τίποτα δεν έχει τελειώσει, όταν παραμένουμε ζωντανοί. Το μέλλον μας είμασταν πάντα εμείς, οι αποφάσεις που παίρνουμε, τα προσωπικά μας όνειρα και το πως ζούμε καθημερινά. Φυσικά είμαι αισιόδοξος, η δυστυχία είναι πολύ εύκολη απόφαση για να την ακολουθήσει κανείς.

Συντελεστές

The Weather In Europe Karol Jarek

  • Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Γιώργος Βαλαής
  • Δραματουργία: Γιώργος Βαλαής, Γεωργία Κανελλοπούλου
  • Σύμβουλος Δραματουργίας: Πρόδρομος Τσινικόρης
  • Σκηνικά, κοστούμια: Ελένη Στρούλια
  • Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
  • Επιμέλεια κίνησης, Χορογραφία: Γιάννης Νικολαΐδης
  • Σχεδιασμός-σύνθεση ήχου: Μανώλης Μανουσάκης
  • Video editing: Μιλτιάδης Χρηστίδης
  • Καλλιτεχνικοί Συνεργάτες: Φρόσω Μαστρόκαλου, Voltnoi Brege
  • Βοηθός σκηνοθεσίας: Γεωργία Κανελλοπούλου
  • Συνεργάτες σκηνογράφοι: Ζαΐρα Φαληρέα, Τζάνος Μάζης
  • Κατασκευές ενδυμάτων: Δημήτριος Παρασκευόπουλος
  • Φωτογραφίες: Karol Jarek
  • Ηθοποιοί: Μάνος Βαβαδάκης, Ρωμανός Καλοκύρης, Μάγδα Καυκούλα, Άλκηστη Πολυχρόνη, Θοδωρής Πεντίδης, Χριστιάνα Τόκα

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πληροφορίες

Η υπαρξιακή κωμωδία για το μέλλον "The Weather In Europe" Karol Jarek

Παραστάσεις :από 26 Οκτωβρίου για 20 παραστάσεις κάθε Τετάρτη με Κυριακή στις 21.00 /Διάρκεια:100 λεπτά / Τιμές εισιτηρίων: 15€, 12€ / Προπώληση: viva.gr / Κρατήσεις θέσεων: 210 32 55 444 (2 ώρες πριν την έναρξη της παράστασης).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα