Βίκυ Βολιώτη: “Όποιος σέβεται τον εαυτό του οφείλει να χωρίζει με ωριμότητα”

Διαβάζεται σε 6'
Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ- Βίκυ Βολιώτη
Θοδωρής Φράγκος

Η Βίκυ Βολιώτη μιλάει στο NEWS 24/7 με αφορμή τον ρόλο της Πέτρα Φον Καντ στην παράσταση που σκηνοθετεί η Έφη Ρευματά στο θέατρο ΕΛΕΡ.

Η Βίκυ Βολιώτη είναι για δεύτερη χρονιά η Πέτρα Φον Καντ στο έργο “Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ, το θεατρικό έργο του διάσημου Γερμανού σκηνοθέτη και συγγραφέα Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, που γράφτηκε το 1971 και αργότερα έγινε και ταινία το 1972.

Το έργο, που παρουσιάζεται στη σκηνή του Θεάτρου ΕΛΕΡ σε διασκευή και σκηνοθεσία της Έφης Ρευματά, εστιάζει στη ζωή της Πέτρα Φον Καντ, μιας πετυχημένης σχεδιάστριας μόδας, και εξερευνά τις προσωπικές της σχέσεις, εστιάζοντας κυρίως στη δυναμική εξουσίας και συναισθημάτων.

“Το θεατρικό έργο του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ είναι ένα αισθηματικό έργο με πόνο και κλάματα για όσους ξέρουν να κατακτούν κι όχι ν’ αγαπούν” σημειώνει χαρακτηριστικά η Έφη Ρευματά.

Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ- Βίκυ Βολιώτη
Θοδωρής Φράγκος

Η Πέτρα Φον Καντ ζει σε ένα απομονωμένο περιβάλλον και είναι μια γυναίκα που συνδυάζει επαγγελματική επιτυχία με προσωπική απογοήτευση. Το έργο ακολουθεί τη σχέση της με τη νεαρή και όμορφη Καρίνα, με την οποία ερωτεύεται με πάθος, αλλά τελικά βιώνει μια οδυνηρή απόρριψη. Μέσα από αυτήν τη σχέση, η Πέτρα αντιμετωπίζει θέματα εξάρτησης, ζήλιας, και χειραγώγησης. Το έργο αποκαλύπτει πώς η αγάπη και η εξουσία μπορούν να συνυπάρχουν με καταστροφικές συνέπειες.

Το αριστούργημα αυτό του Φασμπίντερ, παρουσιάζεται τώρα μέσα από μια διαφορετική οπτική, με τρεις ηθοποιούς επί σκηνής και τα κοστούμια της Λουκίας, σε πρώτο πλάνο.

Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ- Βίκυ Βολιώτη
Θοδωρής Φράγκος

Ένα έργο που μιλάει για την εξουσιαστική σχέση του έρωτα

Η Βίκυ Βολιώτη αναφέρει στο NEWS 24/7 πωςη Πέτρα φον Καντ αρχικά είναι μια δυναμική, ανεξάρτητη γυναίκα, που έχει πάρει τη ζωή στα χέρια της αποφασισμένη να έχει πάντα το απόλυτο έλεγχο, είναι μια πετυχημένη σχεδιάστρια μόδας, πλούσια και διάσημη.

Τελειώνοντας το έργο έχει αποκαλύψει όλη την ευαλωτότητά της, τη μοναξιά της, την ανάγκη της για αγάπη, παραμένοντας όμως πάντα εγκλωβισμένη μέσα στο πλαίσιο της αυστηρότητας και απολυτότητας που η ίδια έφτιαξε για τον εαυτό της και που την κρατά απομονωμένη από τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Ακριβώς αυτή η διαδρομή ενος ανθρώπου από το ζενίθ στο ναδίρ είναι που με γοητεύει ως ηθοποιό στον ρόλο αυτό, όπως και όλα τα ημιτόνια των ψυχολογικών μεταπτώσεων της ηρωίδας”.

Πόσο επίκαιρο είναι το έργο του Φασμπίντερ σήμερα και πόσο αντικατοπτρίζει τις σύγχρονες ανθρώπινες σχέσεις;

Ένα έργο που μιλάει για την εξουσιαστική σχέση του έρωτα, για τους μηχανισμούς αλληλοκαταπίεσης σε μια σχέση και για τα «μικρά εγκλήματα» που διαπράττουμε κάθε μέρα είτε εσκεμμένα είτε εν αγνοία μας στις σχέσεις μας παραμένει πάντα επίκαιρο.

Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ- Βίκυ Βολιώτη
Θοδωρής Φράγκος

Πόσο ετεροκαθορίζει τελικά την Πέτρα ο έρωτας;

Η Πέτρα – όπως και όλοι μας- αφήνουμε εν πλήρη συνειδήσει τον έρωτα να καθορίσει εμάς και τη ζωή μας. Είναι θέμα απόφασης πόσο θα αφήσουμε τον άλλο να «εισχωρήσει» στη ζωή μας, αλλά εκεί έγκειται και η γοητεία του έρωτα. Χωρίς συναισθηματικό ρίσκο δεν γίνεται να προκύψει κάτι πραγματικά πολύ βαθύ, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Τέχνη. Αν δεν ρισκάρεις, δε θα πλησιάσεις το βαθύτερο και ουσιαστικότερο.

Πόσο καταλυτική είναι η δύναμη του έρωτα; Και πόση ωριμότητα πρέπει να ¨κουβαλά” ένας χωρισμός;

Οι σχέσεις που επιλέγουμε να δημιουργήσουμε στη ζωή μας, αποκαλύπτουν τα πάντα για τους εαυτούς μας. Όποιος σέβεται τον εαυτό του οφείλει να χωρίζει με ωριμότητα, αλλιώς είναι σαν να γελοιοποιεί και να λοιδορεί τον εαυτό του και τις επιλογές του.

Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ- Βίκυ Βολιώτη
Θοδωρής Φράγκος

Ξέρω πως είσαι μητέρα πλέον. Πόσο η απόκτηση του παιδιού άλλαξε τη θεώρησή σου για τις ανθρώπινες σχέσεις;

Η κόρη μου με ωρίμασε, με ηρέμησε, με έφερε περισσότερο στο κέντρο μου, μου έμαθε τα ουσιώδη. Τις σχέσεις μου δεν ξέρω αν τις επηρέασε άμεσα – νομίζω παρά μόνο στο ότι βλέπω λίγο λιγότερο τους φίλους μου – αλλά σίγουρα επηρεάζονται έμμεσα από τις δικές μου εσωτερικές αλλαγές.

Μίλησε μας για τα κοστούμια της Λουκίας… Πόσο συμβάλλει στην παράσταση η όψη της;

Είναι μεγάλη ευτυχία για έναν ηθοποιό να φοράει σε μια παράσταση τόσο κομψά, καλοραμμένα και υψηλής αισθητικής ρούχα. Ειδικά όταν ο ρόλος του είναι μια διάσημη σχεδιάστρια μόδας. Η Λουκία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική και παγκόσμια μόδα και η παρουσία της στην παράστασή μας συνέβαλε αποφασιστικά στην αισθητική της παράστασης.

Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ- Βίκυ Βολιώτη
Θοδωρής Φράγκος

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :

Μετάφραση – Διασκευή – Σκηνοθεσία: Έφη Ρευματά
Πέτρα Φον Καντ: Βίκυ Βολιώτη
Κάριν Τιμ: Κατερίνα Αγγελίτσα
Μαρλέν: Αντώνης Καρναβάς
Κοστούμια: Λουκία
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βασιλική Ασίκογλου
Βοηθός Ενδυματολόγου: Lito Barre
Επιμέλεια Σκηνικού Χώρου: Μαργαρίτα Τζαννέτου
Μουσική Επιμέλεια: Φοίβος Σαμαρτζής
Κατασκευή LED – Υποστήριξη Φωτισμών: Αντώνης Καρανδεινός

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Θέατρο ΕΛΕΡ- Φρυνίχου 10, Αθήνα
Τελευταία παράσταση: 15 Δεκεμβρίου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Εισιτήρια: 18€( γενική είσοδος), 14€(φοιτητικό και άνω των 65), 10€ (ανέργων, ΑΜΕΑ και ατέλειες)

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα