Θεόφιλος Βανδώρος: Ο αναρχικός που ταυτίστηκε με τον ρόλο του αστυνομικού στο “Τμήμα Ηθών”
Ο Θεόφιλος Βανδώρος είχε δηλώσει αναρχικός, ενώ έγινε γνωστός από τον ρόλο του αστυνομικού στη σειρά των 90's "Τμήμα Ηθών". Ο Θεόφιλος Βανδώρος έφυγε από τη ζωή και το NEWS 24/7 κάνει μια αναδρομή στην καριέρα του.
- 11 Μαρτίου 2021 10:21
Η είδηση της απώλειας του Θεόφιλου Βανδώρου σε ηλικία 61 ετών, την οποία μετέφερε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας βύθισε σε πένθος τον καλλιτεχνικό κόσμο και το ελληνικό θέατρο για έναν ταλαντούχο ηθοποιό και μία πολυδιάστατη προσωπικότητα που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή.
Παράλληλα, όμως, έδωσε “ζωή” σε μακρινές αναμνήσεις από τον contrast ρόλο του σπουδαίου ηθοποιού, γιου του -επίσης γνωστού ηθοποιού-, Νίκου Βανδώρου, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.
Θέοφιλος Βανδώρος – Το βιογραφικό του
Ο Θεόφιλος Βανδώρος, που είχε περάσει και μία δεκαετία στο Παρίσι συνεχίζοντας εκεί τις υποκριτικές του σπουδές, είχε εμφανιστεί και ξεδιπλώσει το υποκριτικό του ταλέντο σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, έχοντας ωστόσο και έντονη θεατρική δραστηριότητα και παρουσία σε παραστάσεις του σύγχρονου, του κλασικού και του αρχαίου θεάτρου, όπως “Ματωμένος Γάμος”, η “Ηλέκτρα”, η “Ιφιγένεια εν Ταύροις” , αλλά και πιο πρόσφατες όπως η “Πηνελόπη Δέλτα” και το ”Δεν είναι αυτό που νομίζεις”.
Από τις τηλεοπτικές σειρές στις οποίες είχε συμμετάσχει, όπως η “Λάμψη” και οι “Φιλοδοξίες”, η πιο γνωστή και θορυβώδης ήταν φυσικά το “Τμήμα Ηθών” στη δεκαετία του 1990. Μία μία ελληνική αστυνομική τηλεοπτική σειρά αυτοτελών επεισοδίων, παραγωγής 1992-1995, που δημιουργήθηκε από τον Μανούσο Μανουσάκη και προβλήθηκε από τον ANT1 από το 1992 μέχρι το 1995.
Θεόφιλος Βανδώρος – Ένας αναρχικός με “στολή” αστυνομικού
Πέρα από την επιτυχημένη παρουσία του Θεόφιλου Βανδώρου στο “Τμήμα Ηθών”, υπήρχε και μία ιδιαιτερότητα που προσέθεσε έξτρα ενδιαφέρον στον ρόλο αλλά και το πολιτικό υπόβαθρο του ηθοποιού. Ένας άνθρωπος που είχε δηλώσει αναρχικός κλήθηκε να παίξει έναν “κόντρα” ρόλο, υποδυόμενος τον “σκληρό” αστυνομικό, με ένα ωστόσο αντισυμβατικό προφίλ, που πήγαινε κόντρα στα κλασικά “ένστολα” πρότυπα, καθώς είχε μακρύ μαλλί και φορούσε σκουλαρίκια.
Ο Θεόφιλος Βανδώρος είχε μία “αθέατη” πλευρά, όπως ο ίδιος είχε πει, με έντονη πολιτική δράση και παρουσία σε πορείες και προαύλια πανεπιστημίων, ενώ, σε συνεντεύξεις του είχε μιλήσει για την φυσική και “σωματική” -όπως είχε πει- αντιπαράθεση με την εξουσία και την αστυνομία. Μάλιστα, πέρα από τον κόντρα ρόλο στην υποκριτική, σημαντικές διαφορές και αντιθέσεις υπήρχαν και μεταξύ πολιτικού και εκπαιδευτικού υποβάθρου, καθώς, όπως είχε πει, ήταν μαθητής της Λεοντείου Σχολής.
Η αποκαλυπτική συνέντευξη του 1995 και η “κάθαρση”
Για όλα τα παραπάνω, ο Θεόφιλος Βανδώρος είχε μιλήσει σε μία συνέντευξη που είχε παραθέσει στη Νανά Παλαιτσάκη το 1995 και την εκπομπή “Πυρ Γυνή και Θάλασσα”, με την αντίθεση του δηλωμένου αναρχικού και του ρόλου του αστυνομικού με τον οποίο ταυτίστηκε για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς να μονοπωλούν τη συζήτηση.
“Υπάρχει μια αθέατη πλευρά μου στα πανεπιστήμια. Όντως έχω δηλώσει αναρχικός. Τι απαντάω σε όσους με ρωτάνε για τον ρόλο; Θα μπορούσα να πω ότι πρώτον είναι ένα ψυχόδραμα για μένα. Εγώ που είχα μία φυσική αντιπαράθεση και σε σωματικό επίπεδο με την αστυνομία λειτούργησε πάνω μου ψυχοδραματικά σαν κάθαρση. Επειδή είμαστε άνθρωποι που μας αρέσει το απόλυτο, το τραβάμε και μέσα από μία διαχρονικότητα της εφηβείας, αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε πολλά πράγματα”, είχε πει για να προσθέσει:
Δεν είχα, όμως, ποτέ τύψεις. Είτε είσαι ηθοποιός, είτε είσαι αστυνομικός, είτε διαδηλωτής, βίαιος διαδηλωτής, δεν έχεις τύψεις. Κάποια στιγμή ένιωσα τον εαυτό μου δεσμευμένο. Από ένα μεγάλο αριθμό ηθοποιών ήμουν σε θέση να γνωρίζω πώς λειτουργεί η αστυνομία περισσότερο. Είχα βιώματα”.
Μάλιστα, είχε φέρει στη μνήμη του και τις εικόνες που του έρχονταν στο μυαλό κατά τα πρώτα γυρίσματα, όταν άρχισε να υποδύεται τον αστυνομικό:
“Απέναντι από το σπίτι μου είναι ένα παιδί που ανήκει σε κάποιο τμήμα, από τις ειδικές ομάδες της αστυνομίας, που τον ξέρω από μικρό παιδί. Αυτό το παιδί ήταν η εικόνα που είχα στο μυαλό μου όταν ξεκίνησε αυτή η σειρά”.
Σε άλλα σημεία της συνέντευξης, είχε δηλώσει: “Ο φόβος είναι σύμμαχος. Σε κινητοποιεί, σε φέρνει σε εγρήγορση. Ο πανικός είναι εχθρός. Είναι αυτό που πρέπει να φοβάσαι. Δεν οπλοφορώ. Όπλο μου είναι η πορεία μου. Η δουλειά μου. Όπλο μου είναι ότι με αγαπάνε κάποιοι άνθρωποι, άσχετα αν κάποιοι άλλοι με βρίζουν”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις