Τι να δεις τη Μεγάλη Εβδομάδα: Από τα Ευαγγέλια έως τον Μάη του ’68

Τι να δεις τη Μεγάλη Εβδομάδα: Από τα Ευαγγέλια έως τον Μάη του ’68

Μια επιλογή από ψηφιακές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται ειδικά για την Μεγάλη Εβδομάδα.

Εντάξει, στο χωριό δεν θα πάμε (ούτε) φέτος το Πάσχα. Όπερ μεθερμηνευόμενο, μας προσγειώνει ξανά μανά στα περιορισμένα πέριξ –και στις κατ’ οίκον οθόνες μας. Μέσα στην πανσπερμία ψηφιακών εκδηλώσεων που ούτως ή άλλως συνεχίζουν να τρέχουν –αλλά και για όσους δεν θα αντέξουν τον «Ιησού» του Τζεφιρέλι για χιλιοστή φορά στην τηλεόραση– επιλέξαμε ορισμένα ιβέντ που συντάσσονται με το πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας. Ή που δημιουργήθηκαν επί τούτου για την πασχαλινή περίσταση.

Κυριακή των Βαΐων 25 Απριλίου

  • Εκκλησιαστικό όργανο: (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών , 20:30, δωρεάν) Ανοίγοντας τον θεματικό κύκλο «Adagio: Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα», η Ουρανία Γκάσιου θα ερμηνεύσει στο εκκλησιαστικό όργανο ένα πρόγραμμα που τιτλοφορείται «Από το Πάθος στην Ανάσταση». Η οργανίστρια του Μεγάρου θα ερμηνεύσει έργα Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Γιοχάνες Μπραμς, Σαρλ-Μαρί Βιντόρ, Ζαν Ντεμεσιέ, και του εν ενεργεία Άγγλου Σάιμον Τζόνσον. Η μετάδοση θα είναι διαθέσιμη για 48 ώρες.
  • Μνήμες Κατοχής: (Θέατρο Σταθμός, 19:00, εισιτήριο 8€) Την Μεγάλη Τρίτη 27 του μήνα συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ημέρα όπου οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Αθήνα. Τιμώντας την επέτειο, το έργο «Οι μάρτυρες των Αθηνών», γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Μάνο Καρατζογιάννη, ζωντανεύει μνήμες ανθρώπων που έζησαν στην κατοχική Αθήνα. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Εβίτα Ζημάλη, Θεοδώρα Μαστρομηνά, Μάρκος Μπούγιας, Γιώργος Παπαπαύλου, Ερατώ Πίσση, Μαριέττα Σγουρδαίου και Αθηνά Τσιλύρα. Η μετάδοση θα είναι διαθέσιμη από 25 έως 27 Απριλίου.

Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου

  • Ο Μότσαρτ, αλλιώς: (Christmas Theater Online 20:00, εισιτήριο 12€): Ένα διαφορετικό αφιέρωμα στον μέγιστο Αυστριακό, Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει έως και την Μεγάλη Παρασκευή (μεταδόσεις στις 16:00 και στις 20:00) στην ψηφιακή πλατφόρμα του Christmas Theatre. H Συμφωνική Ορχήστρα της Βιεννέζικης Ραδιοφωνίας, υπό την Πολωνό Αντρέι Μπορέικο, συμπράττει με την ντίβα της τζαζ Ντι Ντι Μπρίτζγουοτερ στο τραγούδι, και τον πολυτάλαντο Ίαν Άντερσον των Jethro Tull στο φλάουτο παρουσιάζοντας το αφιέρωμα «Forever Mozart». Μαζί τους, επίσης, ο τζαζ πιανίστας Έντσελ Γκόμεζ Ρέντας, και το έθνικ μουσικό σύνολο Mozart in Egypt.
  • Ο λόγος των Ευαγγελίων: (Θέατρο Σταθμός, δωρεάν) Ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει έως και το Μεγάλο Σάββατο η μετάδοση ενός αρκούντως κατανυκτικού πόντκαστ με τίτλο «Ευαγγελικά αναγνώσματα Μεγάλης Εβδομάδας». Η Αμαλία Μουτούση, η Λουκία Μιχαλοπούλου και ο Δημήτρης Καταλειφός διαβάζουν αποσπάσματα από τα Ευαγγέλια στο πρωτότυπο κείμενο και σε μετάφραση.
  • Μπαρόκ κατάνυξη: (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 20:30, δωρεάν) Σε ζωντανό στριμάρισμα μεταδίδεται το «Εν ωδαίς μεγαλύνομεν», μια συναυλία του συνόλου Ex Silentio, το οποίο ειδικεύεται στην προκλασική μουσική δημιουργία. Το εξαμελές σχήμα (Θεοδώρα Μπάκα, Φανή Βοβώνη, Άντζη Κασδά, Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος, Πάνος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Κούντουρας) επιστρατεύει πνευστά και έγχορδα εποχής, μαζί με φωνή, για να ερμηνεύσει έργα μπαρόκ –ανάμεσά τους, συνθέσεις των Βιβάλντι, Πέρσελ , Τέλεμαν και Χέντελ. Η μετάδοση θα είναι διαθέσιμη για 48 ώρες.

Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου

  • Μεσογειακά μοιρολόγια: (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 20:30, δωρεάν) Ολοκληρώνοντας τον κύκλο «Adagio:

    Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα», ο Λουδοβίκος των Ανωγείων (τραγούδι, μαντολίνο), και οι υπέροχες αδελφές Σουζάνα (τραγούδι, κιθάρα, πιάνο) και Ελένη (τραγούδι) Βουγιουκλή μας καθοδηγούν σε ένα νοερό ταξίδι στα μοιρολόγια της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Τους συνοδεύουν οι Δημήτρης Οικονομάκης (ενορχήστρωση, μπάσο), Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα) και Αριστείδης Χατζησταύρου (κιθάρα). Η συναυλία θα είναι διαθέσιμη ονλάιν για 48 ώρες.

Μεγάλο Σάββατο 1 η Μαΐού

  • Μάης του ΄68: (Θέατρο Σταθμός δωρεάν) Αφιέρωμα στην Πρωτομαγιά και στο διεθνές φοιτητικό κίνημα, με τίτλο «Οι ιδέες του Μάη: Από τον Επιτάφιο του Θουκυδίδη στον πανηγυρικό του Νεμπόρ», το οποίο αναμεταδίδει την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Σταθμός στις 3 Νοεμβρίου 2018 για την 50 η επέτειο από τον Μάη του ’68. Σ’ αυτήν, ο Σπύρος Βραχωρίτης και η ομάδα του, με οδηγό τον Κορνήλιο Καστοριάδη, επιστρέφουν σε κείμενα που φωτίζουν τις τότε φοιτητικές εξεγέρσεις και διεκδικήσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα