Το Εθνικό Θέατρο “ξαναμαθαίνει” σε ασθενείς με Covid να αναπνέουν
Μετά την επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος, το Εθνικό Θέατρο ξεκινάει τέλη Δεκέμβρη νέους κύκλους επανεκπαίδευσης φωνής και αναπνοής, με συντονίστρια την Αγγελική Τουμπανάκη.
- 10 Δεκεμβρίου 2021 09:03
Τον περασμένο Ιούνιο, το Εθνικό Θέατρο, υιοθετώντας την αντίστοιχη πρωτοποριακή βρετανική πρωτοβουλία «ENO Breathe», διοργάνωσε ένα πιλοτικό εργαστήριο που μέσα από φωνητικές τεχνικές, αναπνευστικές ασκήσεις και τραγούδι επιχειρούσε να ξαναμάθει άτομα που πάσχουν από long COVID ή post COVID να αναπνέουν. Το ονόμασε «Το Εθνικό δίνει πνοή». Τότε, η γνωστή βοκαλίστρια-ερμηνεύτρια, Αγγελική Τουμπανάκη, η οποία είχε αποδεχτεί την πρόσκληση να σχεδιάσει και να συντονίσει το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, έλεγε στο NEWS 24/7 αναφερόμενη στο εργαστήριο:
«Μην ξεχνάμε, πως όλο αυτό είναι αχαρτογράφητο, έτσι; Εξάλλου, η ίδια η συνθήκη της πανδημίας είναι κάτι καινούριο και αχαρτογράφητο. Οπότε, στην περίπτωση του εργαστηρίου και κανένα αποτέλεσμα είναι ένα αποτέλεσμα. Στην προκειμένη περίπτωση, πάντως, από την στιγμή που μιλάμε για μουσική, ούτως ή άλλως η μουσική είναι ευλογία. Είναι αστρόσκονη, εναρμονίζει σώμα, και ψυχή, και φωνή. Νομίζω, ότι αυτομάτως θα ανοίξει ένα φως γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Λιγότερο, περισσότερο, αλλά το πιστεύω ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.»
Έξι μήνες αργότερα, είναι προφανές ότι το πιλοτικό πρόγραμμα είχε αποτελέσματα. Πολύ θετικά, μάλιστα. Εξού και «Το Εθνικό δίνει πνοή» επιστρέφει. Πάλι διαδικτυακά και δωρεάν, και πάντα σε συνεργασία με τακτικά post- και long COVID ιατρεία μεγάλων νοσοκομείων σαν το «Σωτηρία», τον «Ευαγγελισμό», ή το «Αττικόν». Επίσης, κι αυτό είναι ίσως σημαντικότερο, το εργαστήριο σχεδίασε και συντονίζει ξανά η Τουμπανάκη, Διδάκτορας Μοριακής Βιολογίας, βοκαλίστρια, εκπαιδεύτρια φωνής και μέλος της διεπιστημονικής ομάδας Voice Mentoring για την αποκατάσταση ασθενών με φωνητικές διαταραχές.
Ξαναμαθαίνοντας να αναπνέεις
Το εργαστήριο για την επανεκπαίδευση της αναπνοής απευθύνεται σε άτομα που αναρρώνουν από COVID-19 και εξακολουθούν να υποφέρουν από δύσπνοια, δυσφωνία και επακόλουθο άγχος. Οι τρεις νέοι κύκλοι εκπαίδευσης, που εντάσσονται στις κοινωνικές δράσεις του Εθνικού, συνδυάζουν μουσικές και ιατρικές γνώσεις για να υποστηρίξουν ανθρώπους που βιώνουν βραδεία αποκατάσταση μετά το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο.
Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην επανεκπαίδευση της αναπνοής μέσω του τραγουδιού. Χρησιμοποιώντας ως σημείο εκκίνησης μουσικές από όλο τον κόσμο, καθώς και φωνητικά παιχνίδια, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν την φωνή και την αναπνοή αποκτώντας γνώση κι ευεξία –ψυχική και σωματική. Παράλληλα στο εργαστήριο θα δοθούν φωνητικές τεχνικές, ένα σημαντικό ασκησιολόγιο, αλλά και εργαλεία αυτοδιαχείρισης, ενώ οι συμμετέχοντες θα εφοδιασθούν με ασκήσεις για να τις εξασκούν στον δικό τους χρόνο.
Επιστημονικοί συνεργάτες του εργαστηρίου είναι οι εξειδικευμένοι επιστήμονες αποκατάστασης διαταραχών φώνησης Δρ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος (Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Φωνίατρος), Ελπίδα Κουτσουμπάκη (Ειδική Φωνοθεραπεύτρια, Λογοθεραπεύτρια, Ψυχολόγος), Ελένη Λαδά (Λογοθεραπεύτρια, Ειδική Φωνοθεραπεύτρια) και Σοφία Γεωργίου (Φυσικοθεραπεύτρια φωνής, Εργοφυσιολόγος, MSc, Cert.Acupuncturist)
Σε ποιον απευθύνεται το πρόγραμμα;
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Εθνικού Θεάτρου, στο εργαστήριο «Το Εθνικό δίνει πνοή» μπορούν να πάρουν μέρος ασθενείς με εμμένοντα συμπτώματα από την νόσο COVID-19, που παρακολουθούνται σε ανάλογα εξωτερικά ιατρεία. Ειδικότερα, όσον αφορά τις προϋποθέσεις και την διαδικασία συμμετοχής, καθώς και λεπτομέρειες για τον χρόνο, την διάρκεια ή τον αριθμό των διαδικτυακών συναντήσεων ισχύουν τα εξής:
- Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία ή ενδιαφέρον για το τραγούδι.
- Οι συμμετέχοντες ιδανικά πρέπει να είναι διαθέσιμοι και για τις επτά συνεδρίες.
- Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου, ή άλλης διαφορετικότητας, αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στα αναφερόμενα παρακάτω τακτικά Post Covid Care ιατρεία:
- της Δ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» (επιστημονική υπεύθυνη Αναστασία Αντωνιάδου)
- της Μονάδας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ευαγγελισμός» (επιστημονική υπεύθυνη, Παρασκευή Κατσαούνου)
- της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Γενικό Νοσοκομείο «Η Σωτηρία» (δ/ντης καθηγητής Κωνσταντίνος Συρίγος, επιστημονική υπεύθυνη Γαρυφαλλιά Πουλάκου)
- Το εργαστήριο περιλαμβάνει τρεις κύκλους: 20 Δεκεμβρίου 2021–18 Φεβρουαρίου2022 // 21 Φεβρουαρίου 2022–15 Απριλίου 2022 // 09 Μαΐου 2022–01 Ιουλίου 2022.
- Θα γίνονται τρία εβδομαδιαία τμήματα
- Αριθμός συμμετεχόντων: έως 8 ανά τμήμα
- Αριθμός συναντήσεων ανά κύκλο: επτά διαδικτυακές εβδομαδιαίες ανά τμήμα
- Διάρκεια κάθε συνεδρίας: 60-120 λεπτά
- Οι συναντήσεις θα γίνονται 20:00–21:00, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη.
Διαδικασία συμμετοχής
- Εγγραφή σε ένα από τα τρία post και long Covid ιατρεία
- Απάντηση στο ερωτηματολόγιο
- Διαδικασίες – εξετάσεις παρακολούθησης
- Ένταξη σε ένα από τα τρία τμήματα αναλόγως τα long Covid
- Πληροφορίες: Γιώτα Μπάκα στο 210-001469 (εσωτ. 317) και [email protected]
Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις