Vamvakou Experience Festival: Μια μεγάλη μουσική γιορτή και δεκάδες εμπειρίες στο βουνό

Διαβάζεται σε 9'
Vamvakou Experience Festival
Vamvakou Experience Festival Nick Karanikolas

Θέλουμε να ‘στε εκεί, ό,τι κι αν συμβεί” μας λένε οι διοργανωτές του Vamvakou Experience Festival και εξηγούν όλα όσα θα ζήσουμε φέτος, από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου, στο χωριό της Βαμβακούς Λακωνίας.

Το καλοκαίρι έφτασε, η θερμοκρασία όλο και ανεβαίνει και τα σχέδιά μας για τον Ιούλιο είναι το μόνο πράγμα που μας φτιάχνει τη διάθεση. Η Vamvakou Revival έρχεται και φέτος να μας προτείνει ένα διασκεδαστικό, δροσερό, ανανεωτικό και ανέμελο τετραήμερο στο χωριό της Βαμβακούς Λακωνίας και το εμβληματικό βουνό του Πάρνωνα.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, λοιπόν, το Vamvakou Experience Festival με ελεύθερη είσοδο για όλους, θα δροσίσει τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου μας (04- 07/7), με μουσική, χορό, θέατρο, δραστηριότητες στη φύση και μοναδικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.

Vamvakou Experience Festival – Τα καλοκαίρια μας στο χωριό

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ, Ελένη Μάμη και Χάρης Βασιλάκος, εξηγούν στο NEWS 24/7 όλα όσα θα ζήσουμε στο… βουνό.

«Το Vamvakou Experience Festival είναι το ετήσιο καλοκαιρινό μας ραντεβού στις πλαγιές του Λακωνικού Πάρνωνα και στα 900μ. υψόμετρο. Ένα ραντεβού που συνδυάζει τις τέχνες, τον πολιτισμό, την παράδοση, τη φύση, το περιβάλλον, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία, δημιουργώντας ένα μοναδικό μωσαϊκό εμπειριών για όλους, μικρούς και μεγάλους, θυμίζοντας σε όλους τα ξέγνοιαστα δροσερά και ανέμελα καλοκαίρια στο χωριό. Μία μεγάλη γιορτή, όπου οι μικροί έρχονται σε επαφή με το χωριό και τον τόπο και οι μεγάλοι θυμούνται τα ήρεμα παιδικά τους χρόνια. Εμπειρίες, αναμνήσεις, δραστηριότητες μπλέκονται μεταξύ τους!

Vamvakou Experience Festival

Ένα φεστιβάλ που εξελίσσεται σε θεσμό μιας και η φετινή διοργάνωση είναι η τέταρτη κατά σειρά που υλοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς από τη Vamvakou Revial, με ελεύθερη είσοδο για όλους, χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Φέτος λοιπόν, από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου, προσκαλούμε κοινό όλων των ηλικιών και διαφορετικών ενδιαφερόντων, σε μία ακόμα πιο μεγάλη, τετραήμερη γιορτή με 20 εκδηλώσεις, προγράμματα και δραστηριότητες με ελεύθερη είσοδο».

Όσα μας περιμένουν φέτος στο Vamvakou Experience Festival

Burger Project
Burger Project Eftychia Vlachou

«Πρώτο συστατικό στοιχείο του Vamvakou Experience Festival 2024 είναι η μουσική! Ξεκινάμε με διασκεδαστικό μουσικό ζέσταμα με τους «The Burger Project» και μία διαδραστική συναυλία για οικογένειες και παιδιά. Συνεχίζουμε με alternative rock, ηλεκτρονικούς ρυθμούς και κινηματογραφικά μουσικά περάσματα από τον Μάκη Παπασημακόπουλο σε ρόλο dj με θέα τον έναστρο ουρανό του Πάρνωνα.

Στις 06/07, ο αγαπημένος Λάκωνας ράπερ, Anser, και οι εκρηκτικοί Locomondo με το κέφι τους έρχονται να μας ξεσηκώσουν σε δύο ξεχωριστές συναυλίες στο σχολείο της Βαμβακούς. Και δεν είναι μόνο αυτά, υπάρχουν κι άλλες προτάσεις που καλύπτουν όλα τα γούστα: Για όσους αναζητούν ένα σύνολο δωματίου… στο χωριό, το Όρος Ensemble αναλαμβάνει να μας ξαφνιάσει ξανά και μας καλεί σε μία μελωδική βόλτα στο χωριό, με τις αυλές των σπιτιών να μετατρέπονται σε «μουσικές σκηνές». Κι όσο για το τέλος του φεστιβάλ, αναμένεται εξίσου δυνατό! Το Schoolwave on Τour, με τρεις μπάντες, ανεβαίνει στο βουνό για μία αναπάντεχη μουσική σύμπραξη στην πλατεία του χωριού.

Locomondo

Όρεξη να έχετε και διάθεση να τα δείτε και να τα ζήσετε όλα, καθώς το φεστιβαλικό μενού και αυτή τη χρονιά περιλαμβάνει το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) με ένα δυναμικό δίπτυχο σύγχρονου χορού με τίτλο Return of the Summer, σε χορογραφίες του Γιάννη Μανταφούνη και του Κωνσταντίνου Ρήγου.

Και για όσους/όσες δεν πρόλαβαν να τις δουν ή για όσους θέλουν να τις απολαύσουν ξανά, οι ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ/ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) κλείνουν τον κύκλο τους στη Βαμβακού με τον Χρήστο Λούλη επί σκηνής.

Χρήστος Λούλης / Παραβάσεις Snfcc

Αλλά και για τους λάτρεις των παραδοσιακών τεχνών ή για όσους πιάνουν τα χέρια τους, το Vamvakou Experience Festival θα μάθει τα μυστικά της παραδοσιακής Γερακίτικης υφαντικής τέχνης σε μια διαδραστική επίδειξη, συνοδεία όρθιων αργαλειών, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γερονθρών.

Γιατί αν δεν το κάνουμε αυτό στην Βαμβακού, πού αλλού θα ξαναβρούμε τέτοια ευκαιρία;

“Επιστροφή στις ρίζες σημαίνει επιστροφή στον ίδιο μας τον εαυτό”

«Επιπλέον, από το τετραήμερο φεστιβάλ δεν λείπουν τα προγράμματα ευεξίας, και για όσους το επιθυμούν προσφέρονται διαφορετικοί τρόποι αποσυμπίεσης και επαφής με τον εσωτερικό κόσμο ή με το φυσικό περιβάλλον και τα καλά κρυμμένα μυστικά της περιοχής: shiatsu και χαλαρωτική μάλαξη προσώπου και κεφαλής, meditation στο δάσος, yoga για όλους, οργανωμένη ποδηλατική εμπειρία στο βουνό με ηλεκτρικά ποδήλατα, καθώς και μία πρωινή πεζοπορία ως το σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Κυριακής.

Φεστιβάλ χωρίς παιχνίδι και δράση δεν γίνεται. Στο αμιγώς εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό μέρος, δεσπόζουν το Σχολείο Σοκολάτας, η  Γιορτή Χρωμάτων, ένα εργαστήριο σαπουνιού, φυτέματα και δημιουργία λαχανόκηπου καθώς και ένα πρόγραμμα εστιασμένο στις μέλισσες. Και σίγουρα δεν υπάρχει φεστιβάλ χωρίς τα μωρά μας γιατί ναι, στη Βαμβακού τα παίρνουμε μαζί μας: κλείνουμε θέσεις εγκαίρως για το μοναδικό Baby boom dance, το οποίο απευθύνεται στις μαμάδες, τους μπαμπάδες, τα μωρά τους και το … μάρσιπό τους για ένα μοναδικό πρόγραμμα χορού από τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις και το Μπαλέτο της ΕΛΣ. »

Vamvakou Experience Festival Νick Κaranicolas

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος μάς μιλούν για την πρωτοβουλία Αναβίωσης της Βαμβακού και τις προκλήσεις πίσω από τη διοργάνωση του φεστιβάλ για τέταρτη χρονιά.

«Ίσως τώρα αναρωτιέστε γιατί ένα τόσο μεγάλο φεστιβάλ να γίνει σε ένα μικρό χωριό λίγων μόνιμων, όπως η Βαμβακού, όμως το Vamvakou Experience Festival αποτελεί έναν ετήσιο σταθμό για την ομάδα Vamvakou Revival, τον τόπο αλλά και το εγχείρημα. Η πρωτοβουλία Αναβίωσης είναι μία προσπάθεια αναζωογόνησης του χωριού της Βαμβακούς και επιστροφής μόνιμων κατοίκων μέσα από τη δραστηριοποίηση στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της καινοτομίας, της αγροδιατροφής και της επιχειρηματικότητας.

To Φεστιβάλ μας, λοιπόν, είναι μία σπουδαία αφορμή, ένας σημαντικός λόγος για να επισκεφθεί κάποιος το χωριό μας και να έρθει σε επαφή με τους ανθρώπους, αλλά και το ίδιο το εγχείρημα και την ποικιλομορφία του. Μέσα από τις εμπειρίες που θα ζήσει ο επισκέπτης θα δημιουργήσει κι εκείνος τους δικούς του δεσμούς με το μέρος, θα γίνει ένας από εμάς και θα νιώσει τον τόπο σαν να είναι οι ρίζες του. Άλλωστε, επιστροφή στις ρίζες σημαίνει επιστροφή στον ίδιο μας τον εαυτό! Φυσικά, μία τέτοια διοργάνωση σε ένα ορεινό μέρος ενισχύει την οικονομία της περιοχής, τα ερεθίσματα και την πρόσβαση στον πολιτισμό, συμβάλλει στην περαιτέρω προβολή του τόπου, αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία προώθησης των τοπικών προϊόντων και γενικότερα, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Vamvakou Experience Festival Nick Karanikolas

Κάθε χρόνο για την ομάδα μας, η διοργάνωση του φεστιβάλ είναι μία πρόκληση. Ξεκινήσαμε δειλά μετά την πανδημία και φτάσαμε το 2023 να υποδεχτούμε σχεδόν 2.000 επισκέπτες στην τριήμερη γιορτή μας, οι οποίοι απόλαυσαν μεταξύ άλλων πολυάριθμα εκπαιδευτικά, περιβαλλοντικά και γαστρονομικά προγράμματα, δραστηριότητες ευεξίας, πολιτιστικές εκδηλώσεις κι εργαστήρια επιστήμης και καινοτομίας. Η συγκινητική αποδοχή από τον κόσμο μάς έκανε να ονειρευτούμε ακόμα περισσότερα, να τολμήσουμε να τα πραγματοποιήσουμε και μας έδωσε ορμή και έμπνευση για το Vamvakou Experience Festival 2024, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένουμε περισσότερες συμμετοχές.

Φυσικά, ποτέ δεν λείπουν οι προκλήσεις σε μία τέτοια διοργάνωση, πόσο δε μάλλον, όταν αυτή υλοποιείται σε μία ορεινή περιοχή, όπου απαιτείται ιδιαίτερη συνεργασία, λεπτομερή οργάνωση, προγραμματισμός, ευελιξία και προσαρμοστικότητα, καθώς πάντα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες του τόπου. Θέματα logistics, η διαμονή των επισκεπτών, η διαχείριση του κοινού, οι πεπερασμένες υποδομές, οι μεγάλες ανάγκες σε επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος ειδικά σε περιοχές Natura, όπως η δική μας, αλλά και το απρόβλεπτο του καιρού πάντα αποτελούν επιπλέον σπαζοκεφαλιές για την ομάδα μας. Στο τέλος, βέβαια, πάντα μένει μια νοσταλγία για τη διοργάνωση που πέρασε και μία μεγάλη ορμή και διάθεση για την οργάνωση της επόμενης!

Θέλουμε να ΄στε εκεί, ό,τι κι αν συμβεί”, 04-07 Ιουλίου 2024. Σας περιμένουμε!»

Vamvakou Experience Festival – Αναλυτικό πρόγραμμα

4 Ιουλίου

  • 21:00 – 22:00 «Πάρτι Φαμίλια» με τους Burger Project

5 Ιουλίου

  • 19:00 – 20:00 Return of the summer | Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής
  • 20:30 – 21:30 Ο Χρήστος Λούλης διαβάζει «Ερωτόκριτο» στη Βαμβακού
  • 22:00 – 01:00 Ruga by night… με τον Μάκη Παπασημακόπουλο

6 Ιουλίου

  • 11:00 – 16:00 Shiatsu & μαλάξεις προσώπου με αιθέρια έλαια
  • 11:00 – 17:00 Ποδηλατάδα στο βουνό
  • 11:00 – 13:00 Γύρη Γύρη Όλοι
  • 11:00 – 18:00 Σχολείο Σοκολάτας
  • 12:00 – 14:00 Ανακαλύπτοντας τα μυστικά του λαχανόκηπου
  • 16:00 – 17:00 Breathing Meditation στο δάσος
  • 18:30 – 19:30 Η Γερακίτικη υφαντική τέχνη στη Βαμβακού
  • 21:00 – 22:00 Ο Anser στη Βαμβακού
  • 22:00 – 00:00 Locomondo @Vamvakou

7 Ιουλίου

  • 09:00 – 12:00 Πρωινή πεζοπορία στην Αγία Κυριακή
  • 11:00 – 13:00 Vamvakou Baby Boom Dance
  • 11:00 – 14:00 Κλασική μουσική στις αυλές των σπιτιών με το Όρος Ensemble
  • 12:00 – 14:00 Φτιάχνουμε χωριάτικο σαπούνι
  • 12:00 – 13:00 YOGA4ALL
  • 14:00 – 17:00 Γιορτή των Χρωμάτων στο βουνό
  • 17:00 – 19:00 Το Schoolwave on Tour παίρνει τα βουνά!

 

INFO

Vamvakou Experience Festival 2024: Mουσική, χορός, θέατρο, φύση, ευεξία και προγράμματα για όλους /Κατάλληλο για παιδιά.

4 -7 Ιουλίου, Βαμβακού Λακωνίας // Κάντε κράτηση στο vamvakourevival.org

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα