Βασίλης Καραμητσάνης για Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ: “Βλέπουμε τις προκλήσεις θετικά και εξελισσόμαστε”

Διαβάζεται σε 10'
O Βασίλης Καραμητσάνης
O πρόεδρος του ANIMASYROS, Βασίλης Καραμητσάνης

Για τους ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ μιλά στο NEWS 24/7 ο πρόεδρος του ANIMASYROS, Βασίλης Καραμητσάνης, ο οποίος έχει αναλάβει τη δημιουργική εκτέλεση παραγωγής του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ επιστρέφει για 3η συνεχόμενη χρονιά, από τις 20 έως τις 23 Ιουνίου 2024, και για ένα χορταστικό τετραήμερο ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης μεταμορφώνεται και προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες όλων των ηλικιών να γνωρίσουν τις γνωστές και λιγότερο γνωστές πτυχές της περιοχής. Μέσα από την τέχνη, τον πολιτισμό και πολλές πρωτότυπες δράσεις για όλους.

Η καθιερωμένη πλέον επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί, την Πέμπτη 20 Ιουνίου, στην πλατεία Αγίου Βλασίου στο Ξυλόκαστρο με όπερα και οι ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ θα ολοκληρωθούν, το βράδυ της Κυριακής 23 Ιουνίου, με μία μεγάλη συναυλία στο Δερβένι.

Οι ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ αποτελούν μία πρωτοβουλία του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, σε συνεργασία με το ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, το οποίο υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος.

Και ποιο θα ήταν το πιο ιδανικό πρόσωπο να μας μιλήσει για τη φιλοσοφία πίσω από τη θεματική του φετινού φεστιβάλ, από τον Βασίλη Καραμητσάνη, πρόεδρο του ANIMASYROS, ο οποίος έχει και τη γενική εποπτεία του Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ.

 

O πρόεδρος του ANIMASYROS, Βασίλης Καραμητσάνης

ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ – “Ανανεωνόμαστε και εμπλουτίζουμε το περιεχόμενο αυτού του πολυθεματικού φεστιβάλ”

«Κάθε χρόνο, στους ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ επιλέγουμε μία από τις επτά τέχνες, απομονώνουμε τα κύρια χαρακτηριστικά της και διαρθρώνουμε όλο το Φεστιβάλ με βάση αυτή» μας λέει ο κ. Καραμητσάνης και συνεχίζει: «Φέτος, ήταν η χρονιά της “όρχησης”, του αρχαίου όρου γι’ αυτό που σήμερα αποκαλούμε χορό. Μέσα από την έννοια του χορού, του χορού ως προσωπική αλλά και ως κοινωνική έκφραση, του χορού στον δημόσιο χώρο, προσεγγίζουμε τις διαφορετικές όψεις αυτής της τέχνης, δίνοντας έμφαση ιδιαίτερα στον σύγχρονο χορό και την εξέλιξη του πεδίου στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια.

Στο φετινό Aristonautes Lab – που αποτελεί το κύριο συνεδριακό γεγονός του Φεστιβάλ – θα έρθουν να συνομιλήσουν σημαντικοί άνθρωποι του χώρου, εκπρόσωποι μεγάλων πολιτιστικών φορέων αλλά και ανεξάρτητοι καλλιτέχνες και χορογράφοι, ανάμεσά τους η Μαρία Κολιοπούλου, η Χριστίνα Λιάτα (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), η Φρόσω Τρούσα (ARC for Dance Festival & Moving Colors Festival), η Αναστασία Βαλσαμάκη, η Χρύσα Γεωργίου (Dance Days Chania), η Πηνελόπη Ηλιάσκου (Κέντρο Χορού Ντάνκαν, European Dance Development Network) και η Τζίνα Γιωτάκη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).

YELP, Mariela Nestora
Aristonautes 2024 / Inter-esse performance YELP, Mariela Nestora

Η Μαρία Κολιοπούλου μάλιστα θα πραγματοποιήσει κι ένα διήμερο εργαστήριο χορού για άτομα όλων των ηλικιών με και χωρίς αναπηρίες.  Τέλος, η διακεκριμένη χορογράφος Μαριέλα Νέστορα μαζί με την ομάδα YELP danceco. θα παρουσιάσουν, την Παρασκευή 21 Ιουνίου, την χορευτική περφόρμανς Inter-esse στον εμβληματικό χώρο της Βίλλας Σικελιανού μέσα στο Δάσος του Πευκιά στο Ξυλόκαστρο.»

– Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε κατά τη διοργάνωση του φεστιβάλ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά;

«Το Φεστιβάλ, ως κατεξοχήν πολιτιστικό γεγονός, χαρακτηρίζεται από τη μεταβλητότητα που έχει συνολικά ο τομέας του πολιτισμού. Και φέτος, ήταν μία χρονιά με πολλά σημαντικά γεγονότα και διεθνή και εθνικά που απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Όλα αυτά που συμβαίνουν, όμως, δεν μας σταμάτησαν από το να προετοιμαζόμαστε ήδη από το τέλος του περσινού Φεστιβάλ, τον Ιούλιο, για τους φετινούς ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ, να χτίζουμε όλη τη διοργάνωση πάνω σε αυτές τις προκλήσεις, σε αυτές τις δυσκολίες.

Και φέτος, όπως και πέρυσι, από τις αρχές του χρόνου έτρεξε μέσα από τον ιστότοπο του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης ένα ανοιχτό κάλεσμα προς το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής και οι προτάσεις που λάβαμε ήταν και πολλές και πολύ αξιόλογες. Και αυτό μας βοήθησε πάρα πολύ! Μία ακόμη σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο είναι πώς μπορούμε να ανανεωνόμαστε και να εμπλουτίζουμε το περιεχόμενο ενός πολυθεματικού φεστιβάλ, όπως είναι οι ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ.

Η εμπειρία που έχουμε εμείς είναι από το ANIMASYROS, ένα μονοθεματικό φεστιβάλ που ασχολείται, προβάλλει μία συγκεκριμένη τέχνη, την τέχνη του ανιμέισον. Στους ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ έχουμε βέβαια εντάξει το ανιμέισον – ένα πεδίο που το γνωρίζουμε καλά – αλλά έχουμε αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια ενός προγράμματος που περιλαμβάνει μουσική, από λυρικό τραγούδι και όπερα μέχρι τον Pan Pan που θα φιλοξενήσουμε φέτος, χορό, εικαστικά. Προσπαθούμε, λοιπόν, τις προκλήσεις να τις βλέπουμε θετικά, να τις αντιμετωπίζουμε, να εξελισσόμαστε. Και αυτό είναι κάτι που στην τρίτη πλέον έκδοση των Αριστοναυτών θεωρούμε ότι το έχουμε κατακτήσει.»

Pan Pan
Ο Παναγιώτης (Pan Pan) κι ο Γιάννης (Years Of Youth)

– Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της τοπικής κοινότητας στη διεξαγωγή των δράσεων και πόσο (σύμφωνα με την εμπειρία σας) ενισχύουν τα πολιτιστικά φεστιβάλ την τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής;

«Από την πρώτη κιόλας χρονιά του Φεστιβάλ, η τοπική κοινωνία αγκάλιασε με θέρμη τους ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ, από την υποβολή των καλλιτεχνικών προτάσεων που ανέφερα και παραπάνω, τη συμμετοχή στο Φεστιβάλ εθελοντών από το Ξυλόκαστρο, το Δερβένι αλλά και όλο το Δήμο μέχρι και την προσέλευση του κοινού που υπήρξε αθρόα – και μάλιστα σε καλλιτεχνικές συναντήσεις και δράσεις που δεν ήταν καθόλου αναμενόμενη. Για παράδειγμα, μια χρονιά, κάναμε έναρξη με συναυλία όπερας στην πλατεία του Αγίου Βλασίου και πήγε τόσο καλά που καθιερώθηκε το να ανοίγουμε το Φεστιβάλ με ένα σχήμα κλασικής μουσικής.

Φέτος, έχουμε τη χαρά να είναι μαζί μας ο διεθνούς φήμης τενόρος Δημήτρης Πακσόγλου, μαζί με τους ανερχόμενους Χρήστο Δεληζώνα και Αντρέα Καραούλη και τον αρχιμουσικό Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου. Φυσικά, όμως, δεν απευθυνόμαστε μόνο στο τοπικό κοινό. Μέσα από τους ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ, προσπαθούμε να επανατοποθετήσουμε στη συνείδηση του κοινού το ήδη γνωστό τουριστικό θέρετρο του Ξυλοκάστρου και όλη την περιοχή με ένα νέο τρόπο, ένα νέο, πιο σύγχρονο αφήγημα, εμπλουτίζοντας όλα αυτά που έχει να προσφέρει ως προορισμός. Και νομίζω ότι έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα σταθερό ετήσιο ραντεβού που προσελκύει επισκέπτες από την Αθήνα, από τις γύρω περιοχές και ολόκληρη τη βόρεια Πελοπόννησο, να συνεισφέρουμε με τον τρόπο μας, να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι στην τουριστική ανάδειξη της περιοχής.»

Τι είδους επιρροές και καινοτομίες εισάγετε φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις και ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους επισκέπτες μέσω των εκδηλώσεων και των δράσεων του φεστιβάλ;

«Οι επιρροές μας προέρχονται από τις ζυμώσεις που πραγματοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Φέτος, εισάγουμε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ το VR, την εικονική πραγματικότητα. Οι επισκέπτες που θα βρεθούν, κατά τη διάρκεια του 4ημέρου στη Βίλλα Σικελιανού, θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν, φορώντας ειδικά γυαλιά και με την καθοδήγηση του δημιουργού, Γιώργου Ζεστανάκη, στην Ακρόπολη της Αθήνας όπως αυτή ήταν στην αρχαιότητα.

Ομοίως, εισάγουμε μια σειρά από νέα εργαστήρια που απευθύνονται σε όλους, μικρούς και μεγάλους, και εμπλουτίζουν το προσφερόμενο προϊόν του Φεστιβάλ. Ως προς την καινοτομία, ξεχωρίζω την εξαιρετική ιδέα της Τζωρτζίνας Κακουδάκη, δραματουργού, σκηνοθέτιδας, θεατρολόγου και θεατροπαιδαγωγού, για μία αστροπαρατήρηση στο οροπέδιο της Ζήρειας. Το οροπέδιο της Ζήρειας έχει παρατηρηθεί – γι’ αυτό μάλιστα και υπάρχει μόνιμα τοποθετημένο τηλεσκόπιο εκεί – ότι είναι από τις περιοχές της Ελλάδας με τη μικρότερη φωτορύπανση, όπου ο ουράνιος θόλος είναι από τους λαμπρότερους και από τους πιο ευκρινείς. Θα πάμε, λοιπόν, σε αυτό το μαγικό μέρος όπου γεννήθηκε ο θεός Ερμής, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, για να δούμε τα αστέρια και τον καλοκαιρινό ουρανό και να νιώσουμε τη σχέση της φύσης με τον πολιτισμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»

Aristonautes 2024
Aristonautes 2024 - Προβολές

Ποιες είναι οι σημαντικότερες συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί για την υποστήριξη του φεστιβάλ;
«Το Φεστιβάλ, από την αρχή του, πατώντας πάνω στην πολύ δυνατή τεχνογνωσία του ANIMASYROS – δεδομένου ότι και η δημιουργική ομάδα των Αριστοναυτών βασίζεται σε μεγάλη έκταση στο ανθρώπινο δυναμικό του ANIMASYROS – προσπαθεί να ανοίξει τα φτερά του σε συνεργασίες που δεν είναι συνηθισμένες. Για παράδειγμα, φέτος, συνεργαστήκαμε με το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και οι φοιτητές του φιλοτέχνησαν τα Ιστιόπανα των Αριστοναυτών, μία in situ εικαστική εγκατάσταση που παρουσιάζουμε κάθε χρόνο στην παραλία του Ξυλοκάστρου, ενώ συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Ακόμη, συνεργαστήκαμε με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος κι έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε δύο ταινίες κινουμένων σχεδίων μεγάλων δημιουργών από τη Γαλλία στον θερινό κινηματογράφο “Ηλέκτρα” στο Ξυλόκαστρο, το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Ιουνίου. Και βεβαίως, στηριζόμαστε σε μεγάλο βαθμό σε τοπικούς συνεργάτες, ξενοδόχους, εμπόρους αλλά και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου που φέτος για πρώτη φορά συμμετέχει στις δράσεις μας και θεωρούμε ότι συμβάλλει στην διαδημοτική συνεργασία και την προσέλκυση κοινού.»

Πώς βλέπετε την εξέλιξη του φεστιβάλ τα επόμενα χρόνια; Υπάρχουν σχέδια για νέες δράσεις ή “επεκτάσεις”;

«Στην πραγματικότητα, οι ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ είναι μία πρωτοβουλία και μία παραγωγή του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Το ANIMASYROS έρχεται για τη δημιουργική εκτέλεση παραγωγής του Φεστιβάλ. Πολλές από τις ιδέες μας – και αυτό είναι μία μεγάλη τιμή για μας! – υιοθετούνται άμεσα από την δημοτική αρχή, γι’ αυτό και προσπαθούμε η εξέλιξη που σημειώνουμε κάθε χρόνο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες της μα – πάνω απ’ όλα – να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Αν μπορούσα να θέσω έναν μελλοντικό στόχο είναι στα επόμενα 3-4 χρόνια το Φεστιβάλ να έχει καθιερωθεί ως μόνιμος πολιτιστικός θεσμός στην Ελλάδα και να ανοίξει τα φτερά του και σε διεθνές επίπεδο. Στόχος μας, λοιπόν, είναι η διεθνοποίηση και η περαιτέρω εγκαθίδρυση στο πανελλαδικό και στο διεθνές πολιτιστικό σκηνικό. Αν το καταφέρουμε αυτό, θα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι!»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα