Αρούν Γκάντι: Πρώτη φορά στην Ελλάδα ο εγγονός του Μαχάτμα – Αποκλειστική δημοσίευση στο News 24/7

Αρούν Γκάντι: Πρώτη φορά στην Ελλάδα ο εγγονός του Μαχάτμα – Αποκλειστική δημοσίευση στο News 24/7

"Ο καλύτερος τρόπος για να βρεις τον εαυτό σου είναι να τον χάσεις υπηρετώντας τους άλλους" - Ο συγγραφέας εγγονός του Μαχάτμα Γκάντι, Αρούν Γκάντι, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με αφορμή την ομιλία του στο TEDxAthens - Την Τετάρτη 29 Μαΐου στις 21:00 θα βρίσκεται στα Public Συντάγματος.

“Βρες τον εαυτό σου υπηρετώντας τους άλλους”.

Ο συγγραφέας και εγγονός του Μαχάτμα Γκάντι, Αρούν, έρχεται για πρώτη φόρα στην Ελλάδα για να μιλήσει στο TEDx Athens το οποίο πραγματοποιείται το Σάββατο 1η Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Παράλληλα, θα μιλήσει με το κοινό την Τετάρτη 29 Μαΐου στο Public Café Συντάγματος στις 21:00. Μέχρι τότε, μπορείτε να κάνετε τη δική σας ερώτηση στον Αρούν Γκάντι με “δημόσιο” post στο Facebook χρησιμοποιώντας το Hashtag #meetGandhi. Οι διοργανωτές θα συλλέξουν τα ερωτήματα και θα απαντηθούν όσα περισσότερα γίνεται.

Το δώρο του θυμού: Ο αγώνας για την ελευθερία, την ισότητα και την ειρήνη μπορεί να είναι μακρύς και κουραστικός. Ωστόσο, η στάση ζωής του Γκάντι δείχνει πόσο άξιζε αυτός ο αγώνας του και ότι εξίσου θα αξίζει και ο δικός μας. Η φιλοσοφία της μη βίας απαιτεί χρόνο και υπομονή.Ένα βιβλίο που μιλάει για το περιθώριο της επιλογής, για την πράξη του ορθού και τη διοχέτευση του θυμού δημιουργικά, σημειώνοντας πως το ίδιο καλώδιο ρεύματος, που μπορεί να κάψει ένα χωριό, μπορεί και να φωτίσει μια ολόκληρη πόλη.

Ακολουθεί αποκλειστικό απόσπασμα για το News 24/7 από το βιβλίο του Αρούν Γκάντι, Μαχάτμα Γκάντι – Περί ζωής:

Ειρήνη δεν σημαίνει απουσία πολέμου. Η πραγματική ειρήνη έγκειται στη δημιουργία αρμονίας ανάμεσα στους λαούς του κόσμου. Η Ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα πολιτισμών που καταστράφηκαν εξαιτίας της αλαζονείας και της επιθετικότητας.

Οι άνθρωποι στη Δύση μπορεί να αποδοκιμάζουν τον συμπονετικό καπιταλισμό και να τον εξομοιώνουν με τον σοσιαλισμό ή τον κομμουνισμό, αλλά στην πραγματικότητα, ο Συμπονετικός Καπιταλισμός δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εξασφάλιση της ευημερίας όλων των λαών του κόσμου.

Η διαφορά ανάμεσα στον σοσιαλισμό και τον συμπονετικό καπιταλισμό είναι ότι αυτοί που ασκούν τον σοσιαλισμό προσπαθούν να τον επιβάλλουν με τον νόμο.

Οι άνθρωποι δεν γίνεται να αναγκάζονται από τον νόμο να συμπεριφέρονται με καλοσύνη και συμπόνια. Αυτό πρέπει να πηγάζει από μια εσωτερική επίγνωση, μέσα από τη μόρφωση και κυρίως μέσα από το παράδειγμα.

Dr Arun Gandhi. (Photo: Nigel McDowell/Ulster University) No fee for reproduction

 

Η συμπόνια είναι μεταδοτική, πρέπει να μάθουμε να την «κολλάμε». Οι επιχειρήσεις είναι καλές, αρκεί να γίνονται με πρόθεση να εξασφαλίζουν την ευημερία όλων.

Όταν γίγαντες κυριαρχούν στον κόσμο, γίνονται επιθετικοί, εγωιστές και άπληστοι. Μόνο όταν αποδεχόμαστε τον υλισμό σαν μια από τις πλευρές της ζωής και όχι σαν τη βασική πλευρά, αποβάλλουμε την απληστία, τον εγωκεντρισμό και όλα τα κακά που αυτά συνοδεύουν. Τότε θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε τον αρνητισμό με θετικές συμπεριφορές, όπως η συμπόνια, η αγάπη, η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός, η κατανόηση, η αποδοχή και η εκτίμηση.

Τότε δεν θα είμαστε πια ηθικά χρεοκοπημένοι και θα μπορέσουμε να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στον υλισμό και στην ηθική και να εξασφαλίσουμε την αρμονία στον κόσμο.

Ο Γκάντι θεωρεί πολιτισμένο κόσμο έναν κόσμο όπου όλοι ζουν αρμονικά, καθοδηγούνται από τη συμπόνια και βλέπουν την κοινωνία σαν μια μεγάλη παγκόσμια οικογένεια. Πολλοί έχουν απορρίψει αυτή τη θεωρία ως μια μάταιη ιδέα, που απορρίπτει την ικανότητα κάποιου να είναι καλός και να κάνει το καλό.

Έτσι σκέφτονται αυτοί που δεν πιστεύουν στην καλοσύνη των ανθρώπων. Σε κάθε πολιτισμένη χώρα, ο νόμος βασίζεται στη θεωρία ότι ένας άνθρωπος είναι αθώος μέχρι να αποδειχτεί ένοχος, ωστόσο στην πραγματικότητα πιστεύουμε ακριβώς το αντίθετο – όλοι είναι ένοχοι μέχρι να αποδειχθούν καλοί.

Όπως είπε ο Γκάντι: Ένας πολιτισμός δεν μετριέται σύμφωνα με τον πλούτο μιας χώρας ή του λαού της, αλλά σύμφωνα με το καλό που μπορεί να κάνει για τους λιγότερο τυχερούς, μη πετώντας τους ψίχουλα, αλλά με το να μοιράζεται μαζί τους τις περιορισμένες πηγές που διαθέτει.

Ο Αρούν Γκάντι απαντά αποκλειστικά στο News 24/7. Τι σας αρέσει πιο πολύ στην Ελλάδα;

Έχω ακούσει ότι η Ελλάδα είναι ένα πολύ όμορφο μέρος με ευγενικούς και φιλόξενους ανθρώπους. Θα ήθελα να δω κι εγώ ο ίδιος αυτή την ομορφιά και να βιώσω την αγάπη του λαού της.

Αρούν Γκάντι

Ο Ειρηνοποιός

Η εκδήλωση:

Ανακαλύψτε τη σοφία του Μαχάτμα Γκάντι!

Τετάρτη 29 Μαΐου στις 21:00 στα Public Συντάγματος

Και Σάββατο 1 Ιουνίου στην Κεντρική Σκηνή του TEDxAthens στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,

Ο εγγονός του Μαχάτμα Γκάντι, Αρούν Γκάντι, συγγραφέας του βιβλίου “Το Δώρο του Θυμού” που έγινε μεγάλη επιτυχία και αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό,  έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με αφορμή την ομιλία του στο δέκατο, επετειακό, TEDxAthens το οποίο πραγματοποιείται το Σάββατο 1 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Την Τετάρτη 29 Μαΐου στο Public Café Συντάγματος στις 21:00, o Αρούν Γκάντι θα συζητήσει για τα βιβλία του με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Τασούλα Επτακοίλη, θα απαντήσει στις ερωτήσεις των αναγνωστών του και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

Τη συζήτησή τους μεταφράζει ο συγγραφέας Βαγγέλης Γιαννίσης.

Το Σάββατο 1 Ιουνίου στη Κεντρική Σκηνή του TEDxAthens στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τον απολαύσει επί σκηνής για μια μοναδική ομιλία, αλλά και να απευθύνει τις ερωτήσεις του προς το σπουδαίο ακτιβιστή. Η παρουσία του στο TEDxAthens θα ολοκληρωθεί με υπογραφή βιβλίων από τον συγγραφέα. Περισσότερες πληροφορίες για το TEDxAthens μπορείτε να βρείτε εδώ.

“Παρόλο που ο δρόμος της αλήθειας είναι ευθύς και στενός και κοφτερός σαν λάμα ξυραφιού, για μένα ήταν ο πιο εύκολος και γρήγορος”», είχε πει ο παππούς του Αρούν, Μαχάτμα Γκάντι.

Dr Arun Gandhi. (Photo: Nigel McDowell/Ulster University) No fee for reproduction

Περί ζωής: Ο Αρούν Γκάντι γεννήθηκε το 1934 στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής. Σε ηλικία δώδεκα ετών στάλθηκε από τους γονείς του στην Ινδία για να ζήσει με τον παππού του Μαχάτμα Γκάντι και να πάρει μαθήματα από αυτόν. Σ’ αυτό το διάστημα έμαθε για τις αρχές της μη βίας, τις οποίες συνεχίζει να προασπίζεται μέχρι σήμερα.

Ο δρ Γκάντι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του στην Ινδία δουλεύοντας ως δημοσιογράφος και επιφέροντας κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές για τους φτωχούς και τις μειονότητες. Ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του το Κέντρο Κοινωνικής Αλλαγής που μεταμόρφωσε τις ζωές εκατομμυρίων σε χωριά του δυτικού κράτους Μαχαράστρα.

Το 1987 πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1991 ίδρυσε το Ινστιτούτο Μη Βίας Μ.Κ. Γκάντι στο Πανεπιστήμιο Christian Brothers, στο Τενεσί. Το 2007 το ινστιτούτο μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Rochester στη Νέα Υόρκη. Το 2008 παραιτήθηκε από το συγκεκριμένο ινστιτούτο για να ιδρύσει το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Εκπαίδευσης Γκάντι, με αποστολή να ιδρύσει σχολεία βασικής εκπαίδευσης για τα φτωχά παιδιά του κόσμου.

Με αφορμή την 150η επέτειο της γέννησης του Μαχάτμα Γκάντι, ο Αρούν Γκάντι αποφάσισε να τιμήσει τον παππού του συγκεντρώνοντας όλες τις σοφίες του που ήταν βαθιές και προφητικές.

Ο ίδιος εστιάζει σε μια σοφία κάθε μέρα για να καταλάβει τι εννοούσε και πώς μπορεί να εφαρμοστεί στη ζωή μας. Μερικές φορές αυτές οι μικρές συμβουλές είναι πιο πολύτιμες και από ολόκληρους τόμους. Αυτό το βιβλίο μεταμορφώνει τις λέξεις σε σοφία. Μετά «Το Δώρο του Θυμού», ο Αρούν Γκάντι μας χαρίζει πολύτιμα μαθήματα ζωής για την αγάπη, την ειρήνη, την ευτυχία και όλα όσα απασχόλησαν το αεικίνητο πνεύμα του Μαχάτμα Γκάντι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font