Η νομπελίστρια Χέρτα Μίλερ για πρώτη φορά στην Αθήνα

Η νομπελίστρια Χέρτα Μίλερ για πρώτη φορά στην Αθήνα
Η γερμανίδα συγγραφέας Χέρτα Μίλερ μετά τη βράβευσή της με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2009 (AP Photo/Michael Sohn) ASSOCIATED PRESS

Η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας θα παραβρεθεί απόψε σε εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»

Eίναι τρομερά μικρόσωμη, ολιγομίλητη, αλλά το βλέμμα της σε διαπερνά. Ένα Νόμπελ Λογοτεχνίας κινείται από χθες αθόρυβα, αγοραφοβικά σχεδόν, ανάμεσά μας. Είναι η 64χρονη γερμανόφωνη Ρουμάνα Χέρτα Μίλερ, κάτοχος που Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2009.

Παθούσα από το καθεστώς Τσαουσέσκου, μόνιμη κάτοικος Βερολίνου τις τελευταίες δεκαετίες (στη Γερμανία άνθισε άλλωστε συγγραφικά),η Μίλερ, στην πρώτη της επίσκεψη της στην Αθήνα μίλησε για όσα την έχουν πληγώσει και έβαλαν φωτιά στη δημιουργική φαντασία και την πένα της: για τη σχέση ελευθερίας κι εξουσίας, σε εποχές σαν τη σημερινή «πολιτικής έντασης» και για το ρόλο των συγγραφέων στη «διαμόρφωση της δημοκρατικής συνείδησης των κοινωνιών». Το Νόμπελ που πήρε δεν ήταν απλώς λογοτεχνίας, ήταν σαφέστατα και πολιτικό.

Αλλεργική στα media και στις κοσμικότητες – είναι χαρακτηριστικό ότι έδωσε δυο σελίδες απαγορεύσεων στο Ινστιτούτο Γκέτε, έχοντας αποκλείσει όλες τις πιθανές συνεντεύξεις, φωτογραφήσεις της κ.ά.,- η Μίλερ, που δείχνει πολύ νεότερη από την ηλικία της, απόψε, μετά τις 19.00, θα βάλει νερό στο κρασί της και θα συνομιλήσει με το κοινό, αφού διαβάσει αδημοσίευτα έργα της -και ποιητικά- και αποσπάσματα από το βιβλίο της «Η πατρίδα μου ήταν ένα κουκούτσι μήλου».

Μαζί της θα μιλήσει ο σκηνοθέτης Τίμων Κουλμάσης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο συντονιστής της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» Γιάννης Τροχόπουλος, με τον οποίο πάντως συναντήθηκε και χτες, στο δημαρχιακό Μέγαρο, ανοίγοντας τον κύκλο επισκέψεων κορυφαίων συγγραφέων στη χώρα για το θεσμό της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας (αναμένουμε δυο μεγάλους σταρ: τον Ιάν Μακ Γιουαν και τον Πέτερ Χάντκε.

Ειδικότερα, όμως, αύριο έρχεται στην Αθήνα ακόμη ένα μεγάλο όνομα της γερμανικής λογοτεχνίας, ο βραβευμένος ποιητής Γιαν Βάγκνερ). Η Χέρτα Μίλερ, συνομιλώντας και με τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη, εχθές, εξέφρασε την ανησυχία της για την αναβίωση απολυταρχικών και ακροδεξιών τάσεων. «Βλέπω δυστυχώς να αναβιώνει η ακροδεξιά στη Γερμανία»,διαπίστωσε προβληματισμένη. «Πάντα πίστευα ότι είναι δύσκολο να εγκαθιδρύσεις δικτατορίες, αλλά τελικά συμβαίνει». Η ίδια έζησε, όπως χαρακτηριστικά είπε, «πολλά, ενάντια στη θέλησή μου και πάντα με απασχολούσε, πώς θα καταφέρω να συνεχίσω έτσι». Κι ενώ πίστευε, ήλπιζε ότι αυτό θα τερματιστεί, διαπιστώνει έντρομη ότι το ακροδεξιό AfD εισέρχεται στο γερμανικό κοινοβούλιο, ενώ ταυτόχρονα επιμένει η πληγή ανοικτή της προσφυγικής κρίσης. Δεν χάνει παρόλα αυτά το κουράγιο της :«Παράλληλα, με όλα αυτά, βλέπω να αναβιώνουν και θετικές αξίες. Τα πράγματα κινούνται κυκλικά, σαν να βρισκόμαστε σε καρουσέλ», κατέληξε, για να παρακολουθήσει την ίδια βραδιά στο Iνστιτούτο Γκέτε την πανελλαδική πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Χέρτα Μύλερ- το αλφάβητο του φόβου» του Τζον Αλμπερτ Γιάνσεν.

Από τον «Καστανιώτη» κυκλοφορούν τα βιβλία της «Το Αγρίμι της καρδιάς» (μτφ. Γιώτα Λαγουδάκου), «Η Αλεπού ήταν και τότε ο κυνηγός (μτφ. Κ.Κοσμάς) και ο «Άγγελος της πείνας »(μτφ. Γιώτα Λαγουδάκου).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα