Παρουσίαση βιβλίου Στ. Κούλογλου: ‘Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση’

Παρουσίαση βιβλίου Στ. Κούλογλου: ‘Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση’

Το βιβλίο περιλαμβάνει μοναδικές μαρτυρίες για την επτάχρονη δικτατορία

Το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο (Πανεπιστημίου 12) και οι εκδόσεις της Εστίας παρουσιάζουν, το Σάββατο 17 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, το βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου, «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση».

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας και οι:
 
Οντέτ Βαρών-Βασάρ, ιστορικός (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο)
Περικλής Κοροβέσης, συγγραφέας-δημοσιογράφος
Παντελής Μπουκάλας, συγγραφέας-δημοσιογράφος
Δημήτρης Οικονομόπουλος, μαθητής
 
Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος  Κώστας Αρβανίτης

Στο  Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο Αθήνας (Πανεπιστημίου 12)

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

Το βιβλίο περιλαμβάνει μοναδικές μαρτυρίες για την επτάχρονη δικτατορία: διηγήσεις στενών συνεργατών του δικτάτορα Παπαδόπουλου για τον τρόπο που οργανώθηκε το πραξικόπημα αλλά και των ανθρώπων που ξεκίνησαν την αντίσταση, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν ή είδαν συναγωνιστές και συγγενείς τους να δολοφονούνται από την χούντα.

Πρόκειται για 70 περίπου συγκλονιστικά «διηγήματα» σε πρώτο πρόσωπο, που φωτίζουν άγνωστες πλευρές της εφταετίας που σφράγισε την νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας.

Στο βιβλίο, που κυκλοφόρησε από τις  Εκδόσεις Εστία, καταθέτει επίσης τις απόψεις του όλο σχεδόν το διπλωματικό προσωπικό που υπηρετούσε την 21η Απριλίου στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, από τον πρέσβη Φίλιπς Τάλμποτ μέχρι τον πολιτικό σύμβουλο Ρόμπερτ Κήλυ. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η μαρτυρία του πράκτορα της CIA Τζον Φατσέα, που ήταν ο σύνδεσμος της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας με τον Γ. Παπαδόπουλο.

Οι μαρτυρίες αυτές ρίχνουν νέο φως στον ρόλο του αμερικανικού παράγοντα στην προετοιμασία του πραξικοπήματος, ανατρέποντας πολλές τις αντιλήψεις που επικράτησαν μετά την δικτατορία για τον ρόλο της CIA.

Ένα απόσπασμα από το βιβλίο:

“Φτάσαμε στο Γουδί και με βάλανε στο πρώτο θάλαμο όπου εκπαιδεύονταν στα άρματα μάχης οι υπαξιωματικοί. Εκεί είδα και τον Λεωνίδα Κύρκο και πιάσαμε κουβέντα.

…Έπειτα από λίγο φέρνουνε τον Κώστα Μητσοτάκη με τις πιτζάμες και αυτόν, φέρνουν τον Κόκκα της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φέρνουν τον Ψαθά, φέρνουνε τον Πουρνάρα, που έβγαζε τον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ.

Όλοι εμείς ήμασταν οι πρώτοι συλληφθέντες…

…Το απογευματάκι, μπαίνει μέσα ένας αξιωματικός με μπότες και στολή. Μας λέει, «σχηματίστηκε κυβέρνηση κι εγώ είμαι ο υπουργός Εσωτερικών».

…Ρωτάω τον Κώστα Μητσοτάκη: «Ποιος είναι αυτός; Τον ξέρεις;» Μου λέει: «Ναι, ο Παττακός. Είναι επικεφαλής των τεθωρακισμένων». Του λέω: «Και ποιος τον έβαλε σε αυτή την θέση;».

Μου λέει: «Εμείς τον βάλαμε»., δηλαδή οι κυβερνήσεις των αποστατών. Και του απαντώ, «Και ρωτάς τώρα, γιατί έγινε το πραξικόπημα.»!”

Aπό τη μαρτυρία του Μανώλη Γλέζου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα