Πώς γινόμαστε νεκροτόμοι του ίδιου μας του εαυτού;
Ο Γιώργος Δομιανός μιλά στο NEWS 24/7 για τον "Τρυφερούλη Νεκροτόμο", την ποιητική του συλλογή που τώρα επανεκδίδεται αναθεωρημένη από την Κάπα Εκδοτική..
- 24 Μαΐου 2022 07:46
Ο Γιώργος Δομιανός έχει ήδη εκδώσει τρία βιβλία, ενώ το καλοκαίρι του 2019 ανέβηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών η παράσταση του «Φθογγικά Πάθη». Ο Τρυφερούλης Νεκροτόμος είναι η τρίτη ποιητική συλλογή του που εξαφανίστηκε σχεδόν άμα τη εμφανίσει και τώρα επανεκδίδεται αναθεωρημένη από την Κάπα Εκδοτική.
ο πυγμάχος θέλει να χαϊδέψει
μα δεν υπάρχει κανείς να του βγάλει τα γάντια
Στο δελτίο Τύπου διαβάζουμε πως “Ο τρυφερούλης νεκροτόμος δεν έβγαλε Ιατρική, μα έχει αποστηθίσει σώμα. Δεν αγάπησε άλλωστε ποτέ το διάβασμα. Πάντοτε χάιδευε παρά διάβαζε. Έτσι, έμαθε να λέει την αφή, όπως λένε άλλοι τον καφέ και τα χαρτιά.
Ούτε τους αστερισμούς μελετά ο τρυφερούλης νεκροτόμος, μα όποτε σχολάει από τα μπαρ που ξενυχτάν οι πικραμένες καρδιές, σηκώνει μ` αγωνία το βλέμμα του αναζητώντας το άστρο που καταργεί το εγώ και ρηματοποιεί το μαζί.Και το ακολουθεί, μάγος μαζί και μαγεμένος.
Ο τρυφερούλης νεκροτόμος τιμά τη μνήμη του έρωτα όχι τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου μα τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, γιατί ξέρει τον έρωτα, ξέρει και το θάνατό του. (Άραγε γι` αυτό επιμένει να γράφει το κρεββάτι με δύο βήτα; Ένα του βαλεντίνου κι ένα του βαρθολομαίου;)”
“Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αφορμή και σκοπός που με κινητοποιεί συγγραφικά” αναφέρει στο NEWS 24/7 ο Γιώργος Δομιανός και συνεχίζει “έλαχε να μπορώ να πω δυο τρία πράγματα με λέξεις όπως άλλοι μπορούν να τα πούνε με νότες, με πινέλα, με το σώμα τους κ.α.. Ο καθένας μας να πει κάτι θέλει. Κι έχει τον τρόπο του”.
“Νεκροτόμοι του εαυτού μας είμαστε όλοι από την στιγμή που βουτάμε μέσα μας να βρούμε τους λόγους των πολλών πρόσκαιρων θανάτων που βιώνουμε στη ζωή μας μετά από κάθε έντονη εμπειρία” αναφέρει συστήνοντάς μας τον Τρυφερούλη Νεκροτόμο. .
Τι σας ενέπνευσε να γράψετε το συγκεκριμένο έργο;
Το βιβλίο χωρίζεται σε μικρά ποιήματα και πεζογραφήματα. Δεν το θεωρώ ένα ενιαίο έργο, όπως ας πούμε το προηγούμενο βιβλίο, την «Πάσα Ανάσα». Η έμπνευση έτσι κι αλλιώς είναι «ουράνια στύση» όπως έλεγε ο Καρούζος. Τον ουρανό κανείς δεν τον εξήγησε. Μόνο οι επιστήμονες αλλά και αυτοί όταν τον κοιτούν εκνευρίζονται που το έκαναν, είμαι σίγουρος.
Γιατί ο ήρωας αυτός γράφει το κρεββάτι με δύο βήτα;
Όταν είναι μόνος του πάνω του, το γράφει με ένα.
Πώς πιστεύετε πως συνδιαλλέγεται το έργο αυτό με το σήμερα;
Τα ποιήματα μας, τα κείμενα μας για αυτούς που τα παράγουν είναι συνήθως το χθες. Το σήμερα μέσα σε αυτά το βρίσκουν οι αναγνώστες και μάλιστα ο καθένας με τρόπο προσωπικό που ο δημιουργός πιθανότατα δεν έχει φανταστεί.
Η ποίηση τι θέση έχει στη ζωή μας;
Είναι το σωστικό μου συνεργείο.
Πρέπει να παίρνει θέση στα φλέγοντα ζητήματα της κοινωνίας;
Προφανώς. Αλλιώς θα ήταν μια νεκρή τέχνη, θα την είχαμε κηδέψει, μνημόσυνα, καφέδες, μπισκοτάκια και φτηνό κονιάκ.
Μπορεί το κοινό των social media και της οθόνης να διαβάσει ποίηση σήμερα; Γενικότερα πώς αισθάνεστε σαν ποιητής αυτήν την περίοδο;
Πάρτε μία απάντηση παγίδα: Είναι σαν να με ρωτάτε αν μπορεί το κοινό των social media να φλερτάρει σήμερα. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ποιητή. Θέλει πολλή δουλειά ακόμη για να μην θεωρώ κάτι τέτοιο ιερόσυλο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις