Το Χόμπιτ που αγάπησα: Διήμερο αφιερωμένο στον Τόλκιν

Το Χόμπιτ που αγάπησα: Διήμερο αφιερωμένο στον Τόλκιν

Ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Τόλκιν – The Prancing Pony κλείνει 15 χρόνια από την ίδρυση του και διοργανώνει διήμερο συμπόσιο για το έργο του καθηγητή και συγγραφέα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, πατέρα της φανταστικής λογοτεχνίας

Διήμερο συμπόσιο αφιερωμένο στο έργο του πατέρα της φανταστικής λογοτεχνίας Τζων Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν, καθηγητή και συγγραφέα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και του Χόμπιτ, διοργανώνει ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Τόλκιν – “The Prancing Pony” στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 15η επέτειο από την ίδρυσή του.

Στη διάρκεια του διημέρου, που θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη των εκδόσεων Κέδρος και του Ιανού στις 13 και 14 Μαϊου, στο χώρο πολιτισμού του Ianos Cafe (Σταδίου 24, Αθήνα), προσωπικότητες του Φανταστικού από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα αναλύσουν πτυχές του μνημειώδους έργου του καθηγητή Tolkien.

Το πρόγραμμα του Athens Tolkien Symposium

Σάββατο 13 Μαΐου

16.00 – 16.30  Καλωσόρισμα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

16.30 – 17.45  “Beren and Luthien”- Ομιλία από τον Σπύρο Σαμψώνα, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φίλων Τόλκιν και απαγγελία από την βάρδισσα  και συγγραφέα Δήμητρα Μπενίση

18.00 – 19.00    «Το σπασμένο  σπαθί του βασιλιά» – Ομιλητής Θωμάς Μαστακούρης, δικηγόρος, μεταφραστής, συγγραφέας.

19.00 – 20.00    “Tolkien and his friends” – Ομιλητής Colin Duriez, συντάκτης, συγγραφέας, βιογράφος.

20.00 – 20.30   Συζήτηση με τον Colin Duriez, συγγραφέα και τον Θωμά Μαστακούρη, μεταφραστή της βιογραφίας του Τόλκιν «Η γέννηση ενός Θρύλου».

20.30 – 21.00   Υπογραφή βιβλίων από τον Colin Duriez.

21.10 – 22.00   Συναυλία Sòlastas. Μουσικό συγκρότημα παγκόσμιας και κέλτικης μουσικής.

 

Κυριακή 14 Μαΐου

11.00 – 11.30     Προσέλευση

11.30 – 12.15     “Σκώληκες και Σιδηρουργοί” – Αφήγηση από τον μεταφραστή, συγγραφέα και εξαίρετο παραμυθά Ανδρέα Μιχαηλίδη.

12.30 – 13.30   “Τα ξωτικά του Τόλκιν: λαογραφία και μυθοπλασία”- Ομιλία από την Δρ. Δήμητρα Φήμη, καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, ερευνήτρια, συγγραφέα.

13.45 – 15.00   “Δημιουργώντας” τις γλώσσες της Μέσης-Γης”- Ομιλία από τον Δρ. Αθανάσιο Καρασίμο γλωσσολόγο, ερευνητή του Ανοιχτού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πατρών.

15.00 – 15.30    Συζήτηση με τους ομιλητές.

15.45 – 16.20  «Το Χόμπιτ που αγάπησα» – Ομιλία από την Καίτη Καραγεώργη, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φίλων Τόλκιν.

16.20 – 16.40   Μικρή συναυλία της Fantasy Choir.

16.40 – 17.00  Λήξη Συμποσίου.

 

Ο Σύλλογος Φίλων Τόλκιν

Ο Σύλλογος “The Prancing Pony” ιδρύθηκε τον Οκτώβριο 2002, ως ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με μορφωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα και με κύριους σκοπούς του την μελέτη του συγγραφικού έργου του J.R.R. Tolkien, την ανάπτυξη και την διάδοση αυτού στην ελληνική επικράτεια, την προώθηση της επικοινωνίας και της επαφής των προσώπων που ενδιαφέρονται γι’ αυτό, καθώς και την γνωριμία με όλες της μορφές έκφρασης (κινηματογράφος, θέατρο, μουσική, θέατρο, ζωγραφική, παιγνίδια) που έχουν την έμπνευση τους σε αυτό.

Ο Τζων Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν (1892-1973) ήταν Άγγλος φιλόλογος, γλωσσολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου, συγγραφέας και ποιητής, παγκοσμίως γνωστός για τα εμβληματικά έργα επικής φαντασίας «Χόμπιτ», «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» και «Σιλμαρίλλιον». Κατείχε τις έδρες Αγγλοσαξωνικής Φιλολογίας, Γλωσσολογίας και Αγγλικής Φιλολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης από το 1925 έως το 1959. Η πρωτοφανής αποδοχή των μυθιστορημάτων του από το κοινό έδωσε μεγάλη ώθηση στο συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος, βοήθησε στην εξάπλωση του και στην ανάδειξη άλλων νεότερων συγγραφέων. Δικαίως θεωρείται ο πατέρας της Φανταστικής Λογοτεχνίας.

Το “Prancing Pony” είναι μέλος του International Tolkien Fellowship και διατηρεί επαφές με πολλούς αντίστοιχους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις με θέμα το έργο του Τόλκιν και έχει διοργανώσει σχετικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με άλλους συλλόγους και φορείς στον χώρο του Φανταστικού και έχει συμβάλλει σημαντικά στην δημιουργία του πανελλήνιου φεστιβάλ φαντασίας ΦantastiCon. Τα μέλη του συναντώνται σε μηνιαία βάση για παρουσιάσεις, αναγνώσεις, συζητήσεις και προβολές πάνω στο αγαπημένο τους θέμα.

Ο Σύλλογος έχει έντονη παρουσία στο διαδίκτυο με την ιστοσελίδα του και την ομάδα του στο Facebook. Από τις αρχές του 2016 υπάρχει και η ενεργή ομάδα στην Θεσσαλονίκη Arnor-Greek Tolkien Society.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα