Βόλτα στην Ακρόπολη του Χρυσού Αιώνα με μία χρονομηχανή Επαυξημένης και Εικονικής Πραγματικότητας
Διαβάζεται σε 6'Η ψηφιακή εφαρμογή COSMOTE CHRONOS μάς ταξιδεύει στην Ακρόπολη του 5ου αιώνα π.Χ αποκαλύπτοντας τη μορφή που είχε την περίοδο της ακμής της.
- 21 Ιουνίου 2023 17:53
Κάθε φορά που κάνουμε βόλτα στην Αθήνα και στον ορίζοντά μας βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης μία είναι η βασική ερώτηση που κάνει” κατάληψη” στο μυαλό μας:ποια μορφή να είχε άραγε το σπουδαιότερο ενδεχομένως σύμβολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην αρχαιότητα;
Όλοι γνωρίζουμε πως ο Παρθενώνας είναι ο ναός ο οποίος κατασκευάστηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας και πως υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα.
Κανείς μας, όμως, δεν μπορεί να φανταστεί πώς έμοιαζε την εποχή εκείνη. Υπήρχαν ανάμεσα στους επιβλητικούς του κίονες τοίχοι; Πώς ήταν οι μετώπες και οι ζωφόροι πριν καταστραφεί μέρος τους; Είχε αυτό το λαμπρό οικοδόμημα σκεπή; Ο διάκοσμός του ήταν χρωματιστός;. Ένας δε τεράστιος μύθος υπάρχει και γύρω από την εικόνα που είχε το Χρυσελεφάντινο Άγαλμα της Θεάς Αθηνάς.
Η τεχνολογία στην υπηρεσία του Πολιτισμού
Την εποχή που οι έννοιες της Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality/ AR), της Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality/ VR) και της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence/ΑΙ) εξελίσσονται όλο και πιο πολύ, μία ψηφιακή εφαρμογή ήρθε να δώσει απάντηση σε όλες τις απορίες μας και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εξερευνούμε και ανακαλύπτουμε πράγματα, όπως η πολιτιστική μας κληρονομιά.
Ο λόγος για το app COSMOTE CHRONOS που μετατρέπει το κινητό τηλέφωνο ή το tablet σε μία ιδιότυπη χρονομηχανή που μας ταξιδεύει πίσω, στον Χρυσό Αιώνα του Περικλή, δίνοντάς μας την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα μνημεία της Ακρόπολης, όπως ήταν στην αρχαιότητα και να μάθουμε τα πάντα για την ιστορία τους.
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, χάρη στην καινοτόμο εφαρμογή, είτε βρισκόμαστε στην Ακρόπολη είτε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας ή του κόσμου, μπορούμε να γίνουμε μέτοχοι της ιστορικής γνώσης και να δούμε στην οθόνη των συσκευών μας εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις επιλεγμένων μνημείων της Ακρόπολης όπως ήταν στην κλασική αρχαιότητα και στα ρωμαϊκά χρόνια.
Ειδικότερα, μέσα από την COSMOTE CHRONOS μπορούμε να θαυμάσουμε τον Παρθενώνα, το Ηρώδειο, τη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, όπως φαίνεται από τον 2ο όροφο του Μουσείου της Ακρόπολης και συγκεκριμένα εκθέματα από τον 3ο όροφο του Μουσείου. Επίσης, μπορούμε να δούμε για πρώτη φορά σε τρισδιάσταση αναπαράσταση μνημεία που σήμερα δεν σώζονται, όπως το Ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και τη Χαλκοθήκη. Τα γραφικά της εφαρμογής είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου. Λεπτομερή και τρισδιάστατα με κύριο χαρακτηριστικό τους τον φωτορεαλισμό, που αντανακλά τις συνθήκες του περιβάλλοντος σε πραγματικό χρόνο.
Οι ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων έχουν δημιουργηθεί με ειδικές μεθόδους υλοποίησης, ώστε να επιτυγχάνεται το μέγιστο ρεαλιστικό αποτέλεσμα για κινητές συσκευές που εκ των πραγμάτων διαθέτουν περιορισμένη επεξεργαστική ικανότητα και μνήμη.
Εκτός από το να θαυμάσουμε τις εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις, μπορούμε να περιηγηθούμε στο εσωτερικό των μνημείων, ακόμη και αν δεν είμαστε παρόντες στον χώρο.
Βέβαια, όλη αυτή η ψηφιακή εμπειρία αποκτά άλλες διαστάσεις αν κάποιος βρίσκεται πάνω στον Ιερό Βράχο, καθώς τότε τα 3D μοντέλα των μνημείων προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια επάνω στη σημερινή τους εικόνα.
Επιστημονικά τεκμηριωμένο περιεχόμενο
Όλα όσα προβάλλονται στις οθόνες μας είναι απολύτως επιστημονικά τεκμηριωμένα. Η επιστημονική αρτιότητα του περιεχομένου της εφαρμογής τεκμηριώνεται από τους ειδικούς αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες, που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα μνημεία σε ειδικά βιβλία και άρθρα τα τελευταία 150 χρόνια. Την επιστημονική επιμέλεια του περιεχομένου της εφαρμογής COSMOTE CHRONOS έχει αναλάβει ο κ. Πάνος Βαλαβάνης, Ομότιμος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Να σημειωθεί πως για πρώτη φορά ψηφιακή εφαρμογή με θέμα τον πολιτισμό έχει περιεχόμενο επιστημονικά τεκμηριωμένο και την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
Με βοηθό την “Κλειώ”
Πολύτιμος σύμβουλος σε αυτό το ψηφιακό ταξίδι στον χωροχρόνο της αρχαίας ελληνικής ιστορίας είναι η ψηφιακή βοηθός-ξεναγός, Κλειώ, η οποία “οπλίζει” τον χρήστη με όλες τις πληροφορίες. Πώς το κάνει αυτό;
Η Κλειώ μπορεί να απαντά σε πραγματικό χρόνο (real time) σε ερωτήματα των χρηστών σχετικά με τα μνημεία. Κατανοεί, δηλαδή, τις ερωτήσεις που δέχεται προφορικά ή γραπτά και δίνει άμεσα απαντήσεις σε 2 γλώσσες (Ελληνικά & Αγγλικά). Η Κλειώ έχει ήδη τη δυνατότητα να απαντά σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις, ενώ δίνει τη δυνατότητα ομαδικής ξενάγησης έως 5 ατόμων.
Για την υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού έχει επιλεχθεί ειδικά παραμετροποιημένη πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία εκπαιδεύεται διαρκώς και προσφέρει ασφάλεια και αξιοπιστία ως προς την τεκμηριωμένη επιστημονική πληροφόρηση.
Η λειτουργικότητα της ψηφιακής βοηθού είναι διαθέσιμη μόνο όταν η κινητή συσκευή συνδέεται σε δίκτυο 5G, καθώς απαιτεί γρήγορη ταχύτητα και σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης. Όταν η κινητή συσκευή είναι συνδεδεμένη σε 4G ή Wi-Fi, παρέχεται αυτοματοποιημένη ξενάγηση.
Όλη αυτή η ψηφιακή κιβωτός γνώσης προσφέρεται δωρεάν σε όλον τον κόσμο, σε Ελληνικά και Αγγλικά. Έτσι, μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί και από τους ξεναγούς ως συμπληρωματικό εργαλείο για τις ξεναγήσεις, αλλά και ως επιστημονικά αξιόπιστο εκπαιδευτικό εργαλείο για τη σχολική και ακαδημαϊκή κοινότητα.
Χρηστικές πληροφορίες:
- Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS :είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας.
- Η εφαρμογή είναι διασυνδεδεμένη με τα social media, ώστε οι χρήστες να μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο από τις ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων.
- Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi.
- Είναι διαθέσιμη στο Google play και το Apple store για κινητές συσκευές Αndroid και iOS που υποστηρίζουν ARKit ή ARCore, αντίστοιχα.