“Ξύπνησε” ο μακεδονικός τάφος της Ξάνθης

default image

Πλήθος κόσμου έσπευσε να θαυμάσει τον μακεδονικό τάφο της Ξάνθης, τον πιο καλοδιατηρημένο στη Θράκη. Ανεκμετάλλευτος τα τελευταία χρόνια, ανοίγει μόνο κατόπιν ραντεβού (vid+pics)

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η προσέλευση του κόσμου το πρωί της Κυριακής (19/10) στον μακεδονικό τάφο της ορεινής Ξάνθης, έναν από τους έξι που έχουν βρεθεί στη Θράκη, ο οποίος ξεχωρίζει λόγω της αρχιτεκτονικής, του μεγέθους του αλλά και της καλής κατάστασης στην οποία βρίσκεται.

Ο τάφος είναι ανεκμετάλλευτος, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι κλειστός λόγω μη δυνατότητας να υπάρχει φύλακας σε μόνιμη βάση. Η Αρχαιολογική υπηρεσία αποφάσισε να ανοίξει τον τάφο στο πλαίσιο της εβδομάδας δράσεων και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για το έργο και την προσφορά της.

Όσοι μάλιστα θέλουν να επισκεφτούν τον χώρο, θα πρέπει να επικοινωνούν πρώτα με την Αρχαιολογική υπηρεσία, ώστε να διατεθεί προσωπικό.

Η ιστορία του τάφου

Ο Μακεδονικός Τάφος έχει ανακαλυφθεί στις δεκαετίες του ’50 βόρεια των Κομνηνών. Σύμφωνα με τους Αρχαιολόγους ο Τάφος χρονολογικά τοποθετείται στην χρονική περίοδο 200-150 π.χ. Αποτελείται από εσωτερικό δρόμο, προθάλαμο και θάλαμο που είναι σκεπασμένη με καμάρες.

 

Είναι κτισμένος με γωνιόλιθους από εγχώριο μάρμαρο σύμφωνα με το ψευδοϊσοδομικό σύστημα. Οι πόρτες των προθαλάμων και θαλάμων έχουν μονολιθικές παραστάδες και υπέρθυρο, ενώ τα δάπεδα τους καλύπτονται από μαρμάρινες πλάκες. Ο προθάλαμος έχει πλάτος 3,13 μέτρα και μήκος 2,12 μέτρα. Η θύρα προς το νεκρικό θάλαμο έκλεινε με 2 μεγάλα θυρόφυλλα.

Ο Μακεδονικός Τάφος των Κομνηνών είναι ο καλύτερα σωζόμενος και ο πιο εντυπωσιακός, από όσους έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στη Θράκη. Κατά διαστήματα γίνονται ανασκαφές στη γύρω περιοχή όχι όμως οργανωμένες και εκτεταμένες για να αποκαλυφθούν οικισμοί. Το 1993 βρέθηκαν ειδώλια και αγαλματίδια, τελετουργικά όργανα, που πιθανότατα προέρχονται από το ιερό του Ασκληπιού.

 

Πληροφορίες από thrakitoday.com

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα