Πιστεύετε ότι το νερό στην Ελλάδα θα παραμείνει φθηνό αγαθό; – Μπείτε και ψηφίστε

Διαβάζεται σε 3'
Πόσιμο νερό
Πόσιμο νερό istock

Με πρόσχημα τη λειψυδρία η κυβέρνηση άνοιξε τη συζήτηση περί αυξήσεων στις τιμές του νερού.

Σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το πρόβλημα της λειψυδρίας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε πως “έρχεται ρύθμιση για τα τιμολόγια νερού”, “επιβεβαιώνοντας” εν πολλοίς όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ περί “απελευθέρωσης των τιμολογίων”.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως “θα προβλέπεται δυνατότητα κλιμακωτής χρέωσης από τον πάροχο ανάλογα με την κατανάλωση”, ενώ διευκρινίστηκε ότι οι αυξήσεις “δεν θα ξεπερνούν το όριο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή”. Επιπλέον, θα προβλέπεται η δυνατότητα ειδικού τιμολογίου για χρήστες όπως ευάλωτα νοικοκυριά ή δημόσιες κοινωνικές υποδομές.

Ανάμεσα σε άλλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης θα συνενωθούν ανά περιφερειακή ενότητα προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Επισήμανε, ακόμη, ότι το βασικό πρόβλημα λειψυδρίας εντοπίζεται σε Νότιο Αιγαίο, κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου και της Ανατολικής Κρήτης. Αναφορικά με την Αττική, επισήμανε ότι υδροδροτείται από την κεντρική Ελλάδα και έχει επηρεαστεί μεσοπρόθεσμα από τους ξηρούς χειμώνες τα δύο προηγούμενα έτη.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στα Μέσα Δικτύωσης, επανήλθε, αναφέροντας πως “ζητάμε κατανάλωση με μέτρο. Σε ένα χρόνο από σήμερα αφού δούμε τι χειμώνα θα έχουμε, θα εξετάσουμε ποια διοικητικά μέτρα θα εφαρμόσουμε για να περιοριστεί η κατανάλωση”, ενώ έκανε λόγο για “στρατηγικά έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, όπως η σύνδεση με τη λίμνη Κρεμαστών και τα έργα αφαλάτωσης”.

“Οι αυξήσεις θα γίνονται κατόπιν ελέγχου της ρυθμιστής αρχής”, είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Από τη δική του μεριά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Talk Radio 98.9, ανέφερε πως “δεν μιλάμε για αύξηση στην τιμή του νερού στις χαμηλές καταναλώσεις”. “Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό. Το νερό είναι και θα παραμείνει φτηνό για τις χαμηλές καταναλώσεις. Είναι λογικό αν καταναλώνεις περισσότερο να πληρώνεις περισσότερο. Το μάξιμουμ το οποίο συζητάμε είναι αύξηση στα όρια του πληθωρισμού”, είπε χαρακτηριστικά.

Για την Αττική είπε πως “αντέχει για τέσσερις χειμώνες ακόμη” και πως θα προχωρήσει το “έργο μεταφοράς νερού από την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών ώστε να είμαστε διασφαλισμένοι”. Πρόσθεσε όμως πως χρειάζεται ρύθμιση για τα νησιά.

Ακόμη, ο Γενικός διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πάνος Αμυράς, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως “το νερό θα παραμένει δημόσιο αγαθό και τα τιμολόγια θα παραμείνουν προσιτά για την κάλυψη όλων των αναγκών διαβίωσης του μέσου νοικοκυριού”.

“Η διαχείριση των υδάτων και το θέμα της τιμολόγησης όχι μόνο θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο αλλά θα εγκρίνεται και από μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή υδάτων” ανέφερε, επισημαίνοντας ότι “το νερό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δημόσιο αγαθό που όμως δεν είναι εν αφθονία”.

Για την ώρα η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει για το πότε και πώς θα εφαρμοστούν οι αυξήσεις υπό το βάρος του πολιτικού κόστους.

Μετά τα παραπάνω, τι πιστεύετε πως θα γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα στο ζήτημα του νερού;

Ψηφίστε στο POLL του NEWS 24/7:

Πιστεύετε ότι το νερό στην Ελλάδα θα παραμείνει φθηνό αγαθό;

ΨΗΦΙΣΤΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα