Τραμπ ή Χάρις: Ποιος πιστεύετε ότι βολεύει την Ελλάδα να κερδίσει; – Ψηφίστε
Διαβάζεται σε 5'Κάθε κυβέρνηση ζυγίζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που θα λάβει από μια πιθανή νίκη της Χάρις ή του Τραμπ. Τι πιστεύετε για το συμφέρον της χώρας μας.
- 04 Νοεμβρίου 2024 13:15
Λίγες ώρες απέμειναν για τις κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ που θα αναδείξουν πρόεδρο, την Κάμαλα Χάρις των Δημοκρατικών ή τον Ντόναλντ Τραμπ των Ρεπουμπλικανών. Οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν “καθαρό” αποτέλεσμα ακόμη και στις λεγόμενες “swing states” που θα κρίνουν εν πολλοίς το τελικό αποτέλεσμα.
Στη “μεγάλη εικόνα”, η Χάρις αναμένεται να ακολουθήσει την πολιτική του Μπάιντεν χωρίς μεγάλες αποκλίσεις και τη λογική του ως προς τη διαχείριση – στήριξη του ΝΑΤΟ, αλλά και την ενδυνάμωση των ευρύτερων σχέσεων με την Ευρώπη.
Τα ελληνοτουρκικά
Αξίζει να θυμίζουμε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν πήρε πίσω τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ο οποίος επιβλήθηκε το 2019 λόγω της τότε απόφασης της Άγκυρας να λάβει S-400 από τη Ρωσία. Ο Μπάιντεν πούλησε 40 F-16 στην Τουρκία και έδωσε “πράσινο φως” για αναβάθμιση 79 ακόμη F-16 αλλά μετά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σημείο “ρήξης” με την Ουάσιγκτον είναι πάντως η στάση της Άγκυρας έναντι της Χαμάς και του Ισραήλ.
Εκτιμάται από την άλλη πως αν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ, δεν αναμένεται να αλλάξει ριζικά την πρότερη πολιτική του απέναντι στον Ερντογάν, με τη φιλία τους να είναι αμοιβαία. Ο Ερντογάν δεν έχει πάρει θέση επισήμως υπέρ της εκστρατείας του Τραμπ, αλλά εξέφρασε τη στήριξη προς το πρόσωπό του μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Ακόμη, να θυμίσουμε πως το 2019 ΗΠΑ και Τουρκία βρέθηκαν σε συνεννόηση για τον τερματισμό της έρευνας από τις αμερικανικές αρχές στην τουρκική τράπεζα Halk Bank, που διακινούσε δισεκατομμύρια σε χρυσό προς το Ιράν. Ερντογάν και Τραμπ είχαν αναθέσει τον χειρισμό της κρίσης, στους γαμπρούς τους.
Ο Ερντογάν αναμένει να κληθεί στον Λευκό Οίκο σε περίπτωση εκλογής Τραμπ, κάτι που δεν είχε συμβεί τα τελευταία πέντε έτη, και να “σπάσει” το εμπάργκο για τα F-16 κάνοντας “παζάρια” για τις σχέσεις του με τη Μόσχα. Στα “παζάρια” αυτά θα τεθεί και το κουρδικό ζήτημα, καθώς στην πρώτη θητεία του ο Τραμπ είχε στηρίξει τη βοήθεια των Κούρδων της Συρίας.
Διότι “αγκάθι” και για τον Τραμπ, θα είναι η διαρκής διπλωματική εμβάθυνση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία.
Στην Ελλάδα πάντως εκτιμάται πως η Κάμαλα Χάρις αυτή τη στιγμή έχει οικοδομήσει μια πολύ στενή σχέση με την ελληνική κυβέρνηση και πως η πιθανή κυβέρνησή της θα είναι θετικά διακείμενη προς τη χώρα μας. Το ζήτημα είναι πως στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, σίγουρα – για την ώρα – στερείται εμπειρίας, και πολλά θα κριθούν από το επιτελείο που θα επιλέξει για να την πλαισιώσει. Στα ελληνοτουρκικά, σε περίπτωση εκλογής Χάρις, δεν αναμένεται να περιμένουμε κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση.
“Πονοκέφαλος για την Ευρώπη”
Από την άλλη, ο Τραμπ έχει πολλάκις εκφραστεί με επιφύλαξη έναντι της ΕΕ, ενώ εκτιμάται πως θα συνεχίσει την εμπορική αντιπαράθεση με την Ένωση και την επιβολή δασμών. Πριν λίγες ημέρες, σε προεκλογική του ομιλία, απείλησε πως η Ευρώπη θα πληρώσει “μεγάλο τίμημα” για τη χαμηλή κατανάλωση προϊόντων από τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, ο Τραμπ θα πιέσει για αύξηση της συνεισφοράς κρατών της Ευρώπης προς το ΝΑΤΟ. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο “μπλοκ” εκείνων των κρατών που ξοδεύουν αναλογικά το μεγαλύτερο ποσοστό από το ετήσιο ΑΕΠ τους για την ενίσχυση της Συμμαχίας (έως 4%), ενώ άλλα κράτη όπως η Ισπανία ξοδεύουν μόλις το 1%.
Πάντως, μια δεύτερη θητεία Τραμπ δεν θα αποτελεί πλέον μια “τεράστια έκπληξη” για Ελλάδα και Ευρώπη, γιατί λίγο-πολύ ξέρουμε τι να περιμένουμε. Για την Ένωση μια δεύτερη θητεία του θα σήμαινε ακριβότερο εμπόριο, ωστόσο με διατήρηση των στενών σχέσεων μιας και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο βασικός εμπορικός εταίρος των Βρυξελλών. Ακόμη, ΕΕ και ΗΠΑ έχουν ως κοινό “αντίπαλο” αυτή τη στιγμή την Κίνα.
Τέλος, η Ευρώπη προβληματίζεται από την “υπόσχεση” Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε “24 ώρες” και για τις σχέσεις του με τον Πούτιν.
Υπό τις παραπάνω συνθήκες, ποιος πιστεύετε πως θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας μας σε περίπτωση εκλογής του;
Να πούμε εδώ πως η Αθήνα θα έχει την προσεχή Παρασκευή “το πρώτο δείγμα γραφής” της Άγκυρας, μετά τις εκλογές στην Αμερική, με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.
Φυσικά, υπάρχουν και οι ένθερμοι υποστηρικτές του Τραμπ εντός Ευρώπης, όπως οι Όρμπαν και Μελόνι, που θα τον δουν σαν βασικό σύμμαχο για τις πολιτικές τους (κυρίως για τα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής).