Bruce Willis: Ατύχημα κατά τη διάρκεια γυρισμάτων μπορεί να του προκάλεσε την αφασία

Bruce Willis: Ατύχημα κατά τη διάρκεια γυρισμάτων μπορεί να του προκάλεσε την αφασία
Bruce Willis Charles Sykes/Invision/AP

Βλήμα που δέχτηκε ο Bruce Willis κατά τη διάρκεια γυρισμάτων το 2003 ίσως να ευθύνεται για την αφασία του γνωστού ηθοποιού.

Συγκλονισμένος παραμένει ο κόσμος του κινηματογράφου μετά την ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του Bruce Willis, που διαγνώστηκε με αφασία, κατάσταση που δεν του επιτρέπει να συνεχίσει την καριέρα του ως ηθοποιός.

Σήμερα, εννέα μήνες μετά, πληροφορίες από το περιβάλλον του ηθοποιού αναφέρουν πως μπορεί να γνωρίζουν τι ήταν αυτό που προκάλεσε την αφασία στον ηθοποιό.

Ο λόγος για τα γυρίσματα πολεμικής ταινίας παραγωγής του Antoine Fuqua του 2003, «Tears of the Sun», στα γυρίσματα της οποίας συνέβη ένα ατύχημα που ίσως να είναι αυτό που ευθύνεται για την κατάσταση της υγείας του.

Η αιτία της ασθένειάς του ήταν άγνωστη στο ευρύ κοινό, όχι όμως και στον στενό του κύκλο, ο οποίος άφησε να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες ότι τα σημάδια της ασθένειας ήταν ορατά εδώ και χρόνια.

Το γερμανικό μέσο Filmstarts αναφέρθηκε στο περιστατικό, σε δημοσίευμα με τίτλο: «Ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του “Tears of the Sun” θα μπορούσε να ήταν η αιτία της αφασίας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα βλήμα χτύπησε τότε το κεφάλι του ηθοποιού, ενόσω γύριζε κάποια σκηνή δράσης στην πολεμική ταινία του 2003.

Μάλιστα ο ηθοποιός είχε μηνύσει τότε τα Revolution Studios για «ακραίο ψυχικό, σωματικό και συναισθηματικό πόνο», όπως επίσης και τον διευθυντή ειδικών εφέ, Τζόι Πανκέικ.

Άλλωστε τον Μάρτιο του 2022, ένας φίλος του Χολιγουντιανού ηθοποιού, του οποίου το όνομα δεν έχει γνωστοποιηθεί, ανέφερε στη «Sun» ότι οι αλλαγές στην ομιλία του Willis ξεκίνησαν πέντε χρόνια πριν την επίσημη διάγνωση.

«Στην αρχή δεν ήταν τίποτα σπουδαίο, μικρά πράγματα, όμως χρειαζόταν βοήθεια για να μιλήσει. Όλοι όσοι τον γνώριζαν ήξεραν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αλλά δεν ξέραμε την ακριβή διάγνωση. Ξέραμε ότι κάτι ήταν λάθος, δεν ήταν ένα μυστικό, αλλά αυτή η συγκεκριμένη διάγνωση και το γεγονός ότι δεν θα εργαζόταν πλέον ήταν έκπληξη» είχε πει.

«Στην αρχή δεν ήταν κάτι μεγάλο, απλά μικρά πράγματα, όπως ότι χρειαζόταν βοήθεια για να μιλήσει χρησιμοποιώντας ωτοασπίδες. Όλοι όσοι τον γνώριζαν ήξεραν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αλλά δεν γνωρίζαμε την ακριβή διάγνωση. Ξέραμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά γνωστικά, δεν ήταν μυστικό, αλλά αυτή η συγκεκριμένη διάγνωση και το γεγονός ότι δεν θα έδινε πλέον παραστάσεις ήταν έκπληξη», δήλωσε η πηγή.

Τι είναι η αφασία

Η αφασία είναι μια κατάσταση που επηρεάζει την ικανότητά του ατόμου να επικοινωνεί. Μπορεί να επηρεάσει την ομιλία του, καθώς και τον τρόπο που γράφει ή και κατανοεί τόσο τον προφορικό όσο και τον γραπτό λόγο.

Η αφασία συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμό στο κεφάλι. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και σταδιακά από κάποιον όγκο στον εγκέφαλο ή κάποια ασθένεια. Η σοβαρότητα της αφασίας εξαρτάται από μια σειρά καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αιτίας και της έκτασης της εγκεφαλικής βλάβης.

Αφού αντιμετωπιστεί η αιτία, η κύρια θεραπεία για την αφασία είναι η λογοθεραπεία. Το άτομο με αφασία ξαναμαθαίνει και εξασκεί τις γλωσσικές δεξιότητες και μαθαίνει να χρησιμοποιεί άλλους τρόπους επικοινωνίας. Τα μέλη της οικογένειας συχνά συμμετέχουν στη διαδικασία, βοηθώντας το άτομο να επικοινωνήσει.

Ποιά είναι τα βασικά συμπτώματα

Η αφασία συνήθως είναι σημάδι κάποιας άλλης πάθησης. Ένα άτομο με αφασία μπορεί να παρουσιάσει κάποια από τα παρακάτω:

  • Μιλάει με σύντομες ή ημιτελείς προτάσεις
  • Οι προτάσεις του δεν έχουν νόημα
  • Αντικαθιστά μια λέξη με μια άλλη
  • Λέει λέξεις που δεν υπάρχουν
  • Δεν καταλαβαίνει τη συζήτηση των άλλων
  • Γράφει προτάσεις που δεν έχουν νόημα

Πώς εκδηλώνεται η αφασία

Τα άτομα με αφασία μπορεί να παρουσιάσουν διαφορετικά μοτίβα δυνατών και αδύναμων χαρακτιριστικών.

  • Εκφραστική αφασία. Τα άτομα με εκφραστική αφασία καταλαβαίνουν τι λένε οι άλλοι όμως δυσκολεύονται να μιλήσουν οι ίδιοι. Συνήθως δεν μιλούν με ολοκληρωμένες προτάσεις, αλλά με λέξεις ή πολύ σύντομες προτάσεις.
  • Δεκτική αφασία. Τα άτομα με αυτό το είδος αφασίας μπορεί να μιλούν με σύνθετες προτάσεις που δεν βγάζουν νόημα ή περιλαμβάνουν μη αναγνωρίσιμες, λανθασμένες ή περιττές λέξεις. Συνήθως δεν καταλαβαίνουν καλά την προφορική γλώσσα και συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι οι άλλοι δεν μπορούν να τους καταλάβουν.
  • Σφαιρική/καθολική αφασία. Αυτό το συγκεκριμένο είδος αφασίας χαρακτηρίζεται από δυσκολία και στην κατανόηση αλλά και στο σχηματισμό λέξεων και προτάσεων. Τα άτομα αυτά συχνά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα