Η επικίνδυνη για όλους εμμονή των Kardashian

Η επικίνδυνη για όλους εμμονή των Kardashian
Kim Kardashian - Khloe Kardashian Evan Agostini/Invision/AP

Από τη μία το body positivity και η συμπερίληψη στη μόδα, από την άλλη το φαινόμενο Kardashian.

“Η εγγυημένη δίαιτα της Kim που πρέπει να ακολουθήσεις”, “η σκληρή γυμναστική που έκανε η Khloé για να χάσει 10 κιλά σε 20 μέρες” και παρόμοια άλλα, αποτελούν τίτλους που κυκλοφορούν σχεδόν σε καθημερινή βάση στο διαδίκτυο για τις αδερφές Kardashian. Και για κάποιους το να γίνεις σαν κι αυτές -δυστυχώς- αποτελεί στόχος ζωής.

Φώτα, λάμψη, χρήματα, μια εύκολη και χαρούμενη ζωή, τέλεια πρόσωπα, τέλεια σώματα, με μοναδική έγνοια πώς να δείχνεις πανέμορφος και λαμπερός. Πόσο ακίνδυνα είναι, όμως, όλα αυτά για τους ακολούθους των αδερφών Kardashian;

Η χαρούμενη και αδύνατη Khloé Kardashian

Πρόσφατα, οι θαυμαστές των αδερφών Kardashian εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τη χαρά της Khloé Kardashian, που την αποκαλούν «πραγματικά αδύνατη επιτέλους».

«Φαίνεσαι πολύ αδύνατη… Μου έστειλαν μήνυμα και είπαν ότι ανησυχούσαν λίγο για σένα επειδή είσαι πραγματικά αδύνατη», εξήγησε η Kim στην Khloé, με τη δεύτερη να δείχνει ιδιαίτερα ενθουσιασμένη από το σχόλιο, με ένα τεράστιο χαμόγελο να διαπερνά το πρόσωπό της.

Αργότερα, στο ίδιο επεισόδιο, η Khloé και η Kendall επαναλάμβαναν η μία στην άλλη «είσαι τόσο αδύνατη», ενώ αγκαλιαζόντουσαν.

Συζητώντας το επεισόδιο μετά την προβολή, οι θαυμαστές σχολίασαν ότι ήταν «τόσο λυπηρό» να βλέπεις την Khloé να νοιάζεται τόσο πολύ για τα κιλά της, με έναν θαυμαστή να γράφει σε ένα φόρουμ στο Reddit:

«Της λένε τόσο καιρό ότι είναι η πιο υπέρβαρη στην οικογένεια και τώρα οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι αρκετά αδύνατη και ανησυχούν. Η ίδια από την άλλη χαίρεται για όλο αυτό. Είναι λυπηρό».

Από πολύ νωρίς η Khloé δήλωνε στις κάμερες πως δίνει “μάχη” για την εικόνα του σώματός της.

Το 2015, η ίδια παραδέχτηκε ότι πάντα την έκαναν να νιώθει «η χοντρή αδερφή» στα μέσα ενημέρωσης, συγκρίνοντάς τη συνεχώς με τις αδερφές της.

«Ήξερα ότι δεν έμοιαζα με τις αδερφές μου και ότι δεν είχα τον σωματότυπό τους, αλλά δεν πίστευα ότι αυτό ήταν λάθος», είχε πει τότε. «Είχα γονείς που ήταν απίστευτα στοργικοί και πάντα με έκαναν να νιώθω όμορφα».

Καθώς, όμως, η δύναμη της Khloé στα social media μεγάλωνε, όλο και περισσότερο η ίδια άρχιζε να υφίσταται μια μεταμόρφωση στο σώμα της και σύντομα η απώλεια βάρους ήταν ο μοναδικός στόχος της κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Το 2017, κυκλοφόρησε το ντροπιαστικό ριάλιτι Revenge Body, αλλά και το Strong Looks Better Naked, ένα βιβλίο με προσωπικές ιστορίες σχετικά με το βάρος της.

Πρόσφατα, η Khloé αναφέρθηκε στην κατάσταση με τη σημασία της εικόνας στο Instagram, όπου παραδέχτηκε: «Είναι σχεδόν αφόρητο να προσπαθώ να ανταποκριθώ στα αδύνατα πρότυπα που έχει θέσει το κοινό για μένα. Το σώμα μου, η εικόνα μου και το πώς επιλέγω να δείχνω και τι θέλω να μοιραστώ είναι δική μου επιλογή. Δεν εναπόκειται πλέον σε κανέναν να αποφασίσει ή να κρίνει τι είναι αποδεκτό ή όχι».

Και ενώ αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, οι θαυμαστές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη προβληματική ρητορική σχετικά με την απώλεια βάρους που συνέχισε να εμφανίζει στο ριάλιτι της οικογένειας.

Σε πρόσφατο επεισόδιο, καθώς οι στυλίστες έσφιξαν έναν κορσέ γύρω από τη μέση της, η Khloé είπε: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω, αλλά είναι εντάξει», με την Kim να απαντά: «Δεν χρειάζεται να αναπνέεις».

Ο σχεδιαστής μόδας της Moschino, Τζέρεμι Σκοτ, είπε στη συνέχεια: «Οι μετρήσεις σου είναι πιο αδύνατες από τις μετρήσεις μοντέλου. Θα πρέπει να ξέρεις ότι αυτή η μικρή μέση είναι νεανική και κομψή».

Η -τα κάνω όλα για την εικόνα μου- Kim Kardashian

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται ότι η Kim Kardashian, στο κόκκινο χαλί του Met Gala του 2022, φόρεσε το εμβληματικό φόρεμα που είχε βάλει η Marilyn Monroe όταν ευχόταν «Χρόνια Πολλά» στον τότε πρόεδρο της Αμερικής J F. Kennedy και έκανε τα πάντα για να μπει σε αυτό.

Kim Kardashian AP

Το φόρεμα είχε ραφτεί για τη Marilyn Monroe πριν από 60 χρόνια, όταν κλήθηκε να τραγουδήσει στον J F. Kennedy για τα 45α γενέθλιά του. Το φόρεμα ήταν ραμμένο με αμέτρητους πολύτιμους κρυστάλλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φόρεμα ήταν τόσο στενό που χρειάστηκε να κάνουν τις τελικές ραφές πάνω της λίγο πριν βγει στη σκηνή του Madison Square Garden μπροστά σε 15.000 θεατές.

Η Kim δέχτηκε έντονη κριτική όταν παραδέχτηκε ότι χρειάστηκε να χάσει 7 κιλά μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, για να καταφέρει να φορέσει το φόρεμα, με την ίδια να αδιαφορεί πλήρως και να δηλώνει πως θα το έκανε ξανά.

«Ήταν μια τεράστια πρόκληση. Ήταν σαν ρόλος. Ήμουν αποφασισμένη να το ταιριάξω. Έκανα σάουνα δύο φορές την ημέρα, έτρεχα στον διάδρομο, έκοψα εντελώς τη ζάχαρη και όλους τους υδατάνθρακες και έτρωγα απλώς τα πιο καθαρά λαχανικά και πρωτεΐνες», είπε η influencer, χωρίς να σκέφτεται πόσο επικίνδυνα είναι όσα ξεστομίζει.

Η άσκηση είναι καλή, αλλά πώς ξέρουμε πότε ξεκινά η εμμονή;

Είστε έξω, μια ευχάριστη φθινοπωρινή μέρα και το συνηθισμένο τρέξιμό σας μετατρέπεται ξαφνικά από 5χλμ σε 10χλμ. Προηγουμένως, σκεφτήκατε πώς θα χάσετε άμεσα αυτά τα 5 κιλά που σας “βασανίζουν”.

Την επόμενη μέρα, νιώθετε ότι δεν έχετε αντοχή και δύναμη να τρέξετε ούτε για 2 λεπτά. Τι πήγε λάθος;

Όσοι ξεπερνούν συνεχώς τα όρια όταν ασκούνται, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της υπερπροπόνησης.

Τα σημάδια της υπερπροπόνησης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα κόπωσης.
  • Απώλεια ενέργειας.
  • Λοιμώξεις και άλλες ασθένειες.
  • Αυπνία.
  • Απότομη μείωση/αύξηση βάρους.
  • Πτώση αντοχής.
  • Διαταραχές περιόδου.

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι πρέπει να προπονούνται πιο σκληρά εάν αρχίσουν να παίρνουν βάρος. Και αυτό είναι επικίνδυνο.

Χωρίς αποθεραπεία, η υπερβολική προπόνηση μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσει οστεοπόρωση και απώλεια οστικής μάζας. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν καρδιακές βλάβες και διαταραχές. Όσοι έχουν γενετικούς παράγοντες κινδύνου, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε καρδιακά προβλήματα από την υπερπροπόνηση.

Ένας γιατρός, ένας φυσιοθεραπευτής ή ένας γυμναστής θα πρέπει να είναι αυτός που θα σας καθοδηγεί και όχι ο/η κάθε influencer που διαφημίζει αμφιλεγόμενες μεθόδους εκγύμνασης και απώλειας βάρους.

Γιατί, ναι, μερικοί άνθρωποι μπορούν πραγματικά να επηρεαστούν από όλο αυτό.

Επίσης, ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει με ζητήματα που αφορούν την εικόνα, την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή μας.

Το να μιμείσαι τις δίαιτες των influencer δεν είναι καθόλου OK

Από τη μία μιλάμε και γράφουμε συνεχώς για το body positivity, για τη συμπερίληψη στη μόδα, με big σώματα και “ατέλειες”, αλλά από την άλλη, μεγάλη μερίδα του κόσμου πιστεύει ότι όσο πιο κοντά στις αναλογίες μοντέλου βρίσκεσαι, όσο πιο στεγνή, “πέτρα” και αψεγάδιαστος είσαι, τόσο και πιο υγιής και όμορφος είσαι.

Η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης των διασημοτήτων, που προωθούν προϊόντα από τσάι αποτοξίνωσης έως αμφιλεγόμενες ασκήσεις γυμναστικής, μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρές διατροφικές διαταραχές.

Σημειώνεται ότι οι διατροφικές διαταραχές έχουν ως αποτέλεσμα έναν θάνατο κάθε 52 λεπτά ή 10.200 θανάτους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Περίπου το 26% των ατόμων με διατροφικές διαταραχές, μάλιστα, έχουν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν.

Οι επικίνδυνες δίαιτες των Kardashian και η προσπάθεια κανονικοποίησης ενός αποστεωμένου look ως κάτι το φυσιολογικό, αποτελούν μια προβληματική κατάσταση.

Γιατί είναι επικίνδυνο το να περνάει ως OK το ότι για να είσαι χαρούμενος, πρέπει να είσαι και αδύνατος.

Αδύνατο σώμα, δεν σημαίνει απαραίτητα και υγιές και η απόσταση ανάμεσα στην ανάγκη μας να αδυνατήσουμε, μέχρι την εμμονή γύρω από αυτό, πολλές φορές δεν είναι μεγάλη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα