Keanu Reeves: Οι απώλειες και η στάση ζωής του κατά του άγχους

Διαβάζεται σε 7'
Keanu Reeves
Keanu Reeves Invision/AP, File Evan Agostini

Παρά την τεράστια επιτυχία του, ο Keanu Reeves παραμένει προσγειωμένος και ταπεινός. Τα “μυστικά” της προσήλωσής του στην πλευρά του “καλού”.

Για πολλούς θεωρείται ο πιο γενναιόδωρος και ταπεινός σταρ του Χόλιγουντ. Πίσω από την τεράστια και διαχρονική επιτυχία του, ο Keanu Reeves που γίνεται σήμερα 60 ετών, έχει βιώσει προσωπικές απώλειες και τραύματα, τα οποία κατάφερε να ξεπεράσει, να συνεχίσει την καριέρα του και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς.

Μεγάλωσε με διαφορετικούς πατριούς, δυσκολεύτηκε να καθιερωθεί στον χώρο του κινηματογράφου και έχασε στην πορεία της ζωής του τρία πολύ αγαπημένα του πρόσωπα, ανάμεσά τους και τη σύντροφό του.

Ο χαρακτήρας που υποδύεται στο John Wick είναι εμπνευσμένος εν πολλοίς από τα δικά του τραύματα, ή αν θέλετε, βρήκε σημεία ταύτισης μαζί του. Παράλληλα, αντιστάθμισε τις απώλειες της ζωής του όντας υποστηρικτικός προς τη μητέρα του, τις αδερφές του, αλλά και “αγνώστους” εκεί έξω που έχουν ανάγκη βοήθειας. “Τα χρήματα είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτομαι. Θα μπορούσα να ζήσω με αυτά που ήδη έχω για τους επόμενους αιώνες”, έχει δηλώσει, και πράγματι, ένα μεγάλο ποσοστό των κερδών του το έχει αφιερώσει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μεταξύ άλλων έχει δωρίσει μεγάλα χρηματικά ποσά στην έρευνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου (η μία αδερφή του είχε διαγνωστεί με λευχαιμία), ενώ λαμβάνει μέρος σε δράσεις για την αστεγία.

Ακόμη, έχει τη φήμη του σταρ που κάνει γενναιόδωρα δώρα σε συνεργάτες του (σε κασκαντέρ ή ηθοποιούς που παίζουν δεύτερους και τρίτους ρόλους) ενώ μοίρασε τεράστια ποσά στους τεχνικούς εφέ και τους μακιγιέρ της σειράς ταινιών “Matrix”.

Η γενναιοδωρία του αυτή και η αλληλεγγύη που εκφράζει εμπράκτως, είναι ένας από τους τρόπους μέσω των οποίων χρόνια τώρα αντιμετωπίζει τα προσωπικά του τραύματα και το στρες.

Ποιες άλλες μεθόδους χρησιμοποιεί;

Ιδού τέσσερα σημεία – κλειδιά από το “Keanuverse” κατά του άγχους:

No Social Media

Στα social media ένα προσωνύμιο του Reeves, είναι “Internet’s Boyfriend”. Κάθε φορά που του το έχουν αναφέρει σε συνεντεύξεις του, απαντά με χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Πρακτικά, δεν έχει ιδέα για το πώς τον αποκαλούν γιατί δεν παρακολουθεί τα μέσα δικτύωσης. Ο ίδιος δεν έχει σελίδα σε Twitter, Instagra, ούτε καν LinkedIn. Όσοι χειρίζονται τα PR του δεν τον ενημερώνουν καν για όσα γράφονται και λέγονται για εκείνον στο διαδίκτυο. Την ώρα που οι περισσότεροι από εμάς βομβαρδιζόμαστε διαρκώς από την ανάγκη να αυξήσουμε τους ακολούθους μας, να αυξήσουμε τα likes μας, ο Reeves επιλέγει να το κάνει αυτό ακτιβιστικά, στην “πραγματική ζωή”.

Παράλληλα, προστατεύει τον εαυτό του από την υπερέκθεση στην τοξικότητα και σε στρεσογόνες πληροφορίες, ενώ αποφεύγει – όπως έχει πει – ανθρώπους που του προκαλούν άγχος είτε σε ψηφιακό, είτε σε “ζωντανό” επίπεδο.

Το να μην γνωρίζεις, φέρνει την ευτυχία

“Ναι αλλά δεν μπορώ να ζήσω χωρίς να τσεκάρω το …………….” (προσθέστε εδώ το αγαπημένο σας site/app) Προφανώς και δεν γίνεται η αποκοπή μονομιάς, αλλά μπορεί να γίνει εφικτή σταδιακά, μέρα τη μέρα. Πολλοί χρησιμοποιούν την τακτική του “Digital Sundown”, κατά την οποία απέχουν από το κινητό τους για τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα.

Παράλληλα, αποκλείουν ιστοτόπους και εφαρμογές που μπορεί να τους τριγκάρουν το άγχος.

Ταπεινοφροσύνη και Καλοσύνη

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο Reeves παραμένει πιστός στην ταπεινοφροσύνη του και την κοινωνική δράση, χωρίς να κάνει “επίδειξη”. Πώς να την κάνει άλλωστε τη στιγμή που δεν έχει social media; Για το Matrix αναφέραμε πως βοήθησε το τεχνικό επιτελείο, έδωσε συνολικά 75 εκ. δολάρια από τις πληρωμές του. Το πόσα έχει διαθέσει σε δράσεις αλληλεγγύης, είναι άγνωστο. Δεν είναι λίγα τα βίντεο τυχαίων ανθρώπων που έχουν πιάσει τον σταρ να τρώει στον δρόμο μαζί με αστέγους, να παραχωρεί τη θέση του στο μετρό, να βοηθάει κόσμο που έχει “μείνει” με το αμάξι του, δρώντας με μια ενσυναίσθηση που είναι σπάνια για αστέρες του Χόλιγουντ. Απέχει από διαμάχες στο Twitter, κάτι που κάνουν κατά κόρον άλλοι σταρ, και καταφέρνει να παραμένει “προσγειωμένος” παρά τη φρενήρη επιτυχία του.

“Είμαι σε μια φάση ζωής που συνειδητά απέχω από διαμάχες με ανθρώπους δεν μπορώ να συνεννοηθώ. Αν μου πει κάποιος τέτοιος, 1+1 κάνει 5, θα πω ΟΚ. Έχεις απόλυτο δίκιο, απόλαυσε το δίκιο σου”, έχει πει ο Reeves.

“Αν έχεις σπάσει μέσα σου με τον πιο βάναυσο τρόπο αλλά ακόμα έχεις το κουράγιο να είσαι ευγενικός με άλλους ανθρώπους, τότε είσαι ένα πραγματικά σκληρό “καρύδι” με καρδιά αγγέλου”, έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Keanu Reeves. Ενώ σε άλλη συνέντευξή του, έχει δηλώσει ευθαρσώς πως “η πολυπολιτισμικότητα είναι η πραγματική κουλτούρα του πλανήτη. Δεν υπάρχει φυλετική “καθαρότητα”.

Κάνε ό,τι έχει νόημα και σημασία για εσένα

Το κακό με τα social media και το διαδίκτυο είναι πως καταναλώνουν τεράστιο μέρος του προσωπικού μας χρόνου. Δεν μπορούμε να εστιάσουμε σωστά στο μέσα μας γιατί υπάρχουν πάντα αποσπάσεις. Ο Reeves είναι ιδιοκτήτης ης ARCH Motorcycle, η οποία κατασκευάζει μοτοσικλέτες κατά παραγγελία.

Από την άλλη, είναι πολύ φειδωλός σε διαφημίσεις, χορηγίες και κέρδη από υποστήριξη άλλων εταιρειών. “Νομίζω πως είμαι ο Μίκυ Μάους. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά ποιος κρύβεται μέσα από το κουστούμι”, έχει δηλώσει ο ηθοποιός στο Vanity Fair.

Αποδέξου και “θυσίασε”

Ένα από τα πιο οδυνηρά μαθήματα στην ενήλικη ζωή είναι ότι δεν μπορείς να ανταποκρίνεσαι πάντα στα “θέλω” των άλλων, και ίσως ακόμη χειρότερα, δεν μπορείς να είσαι ο πραγματικός σου εαυτός. Μπορείς όμως έστω, να προσπαθήσεις να φτάσεις όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτό που αληθινά θέλεις.

Ο Reeves έχει “θυσιάσει” τόνους χρημάτων απορρίπτοντας ρόλους που δεν του “έκαναν”. Από την άλλη, αποδέχθηκε να μειωθεί ο μισθός του στο The Replacements για να παίξει μαζί του ο Τζιν Χάκμαν, ενώ στο The Devil’s Advocat αποδέχθηκε μείωση 2 εκ. δολαρίων ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να προσλάβουν τον Αλ Πατσίνο στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στο Matrix έδωσε όπως είπαμε 75 εκ. δολάρια σε τεχνικούς και κασκαντέρ και στην ομάδα των Special Effects, για να γίνει άρτιο το τελικό αποτέλεσμα.

Και κλείνουμε με δηλώσεις του, που ο ίδιος ανάγει σε στάση ζωής:

“Ο άνθρωπος που με κρατούσε πίσω από την ευτυχία μου, ήμουν εγώ. Μερικές φορές, είμαστε τόσο απορροφημένοι από την καθημερινή μας ζωή που ξεχνάμε να αφιερώσουμε χρόνο για να απολαύσουμε την ομορφιά της ζωής. Είναι σαν να είμαστε ζόμπι. Κοίτα γύρω σου και βγάλε τα ακουστικά σου απ’ τα αφτιά. Πες ένα “γεια” σε κάποιον που βλέπεις και, γιατί όχι, κάνε μια αγκαλιά σε έναν άνθρωπο που μοιάζει πληγωμένος.

Κάθε αγώνας στη ζωή σου, έχει διαμορφώσει ακριβώς τον άνθρωπο που είσαι σήμερα. Να είσαι ευγνώμων για τις δύσκολες στιγμές, γιατί μόνο πιο ισχυρό μπορούν να σε κάνουν… Έτσι λοιπόν, στο τέλος, νομίζω ότι μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι ακόμη και ενόψει μιας τραγωδίας της ζωής, μπορεί να γεννηθεί ένας αστρικός άνθρωπος. Δεν έχει σημασία τι συμβαίνει στη ζωή σας, μπορείτε να το ξεπεράσετε! Τη ζωή αξίζει να τη ζεις. Είναι απίστευτα ενδυναμωτικό το να ξέρεις ότι το μέλλον είναι στα χέρια σου…

Προσπάθησε να κάνεις λάθος έστω μια φορά. Θα κάνει καλό στο εγώ σου. Υποθέτω ότι το να ζεις χωρίς αγάπη, χωρίς να τη βιώνεις ή να μπορείς να τη δώσεις, είναι η χειρότερη τιμωρία. Ευχαριστώ τη γη και τον ουρανό κάθε μέρα για τις ευκαιρίες που είχα ως τώρα στη ζωή μου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα