Ο MacGyver σώζει τον κόσμο 32 χρόνια μετά το επιτυχημένο σίριαλ

Διαβάζεται σε 3'
Ο MacGyver σώζει τον κόσμο 32 χρόνια μετά το επιτυχημένο σίριαλ
O πολυαγαπημένος ΜακΓκάιβερ. Collection Cinema / Photo12 via AFP

Στα 73 του, ο πολυαγαπημένος MacGyver, Ρίτσαρντ Ντιν Άντερσον δεν ασχολείται με την υποκριτική, αλλά με οργανώσεις που προστατεύουν το περιβάλλον.

Λένε πως καταλαβαίνεις πως κάποιος είναι διάσημος, όταν όλοι αναφέρονται σε αυτόν με το ‘μικρό’ του όνομα. Την ίδια ώρα, μάλλον λίγοι θυμούνται ποιο ήταν το ‘μικρό’ του MacGyver, του τηλεοπτικού ήρωα που μπορούσε να καταφέρει τα πάντα, με ένα λαστιχάκι για τα μαλλιά.

Ή έναν συνδετήρα.

Όποιος άνθρωπος έχει παρακολουθήσει το ορίτζιναλ MacGyver, τηλεοπτική σειρά που ‘έτρεχε’ από το 1985 έως το 1992, δεν γίνεται να μη θυμάται το τραγούδι των τίτλων. Και να μη ζήλεψε τις ικανότητες του πρωταγωνιστή.

Βάσει σεναρίου ο πολυμήχανος Angus MacGyver ήταν πράκτορας κυβερνητικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, επιστήμονας (φυσικός), βετεράνος των ειδικών δυνάμεων του στρατού. Υπηρέτησε ως τεχνικός της ομάδας εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Κοντολογίς, μπορούσε να κάνει τα πάντα, χωρίς να χρησιμοποιεί βία και όπλα, με τα ελάχιστα μέσα. Βασιζόταν στην εφευρετικότητα του και τις επιστημονικές του γνώσεις.

Ο Ρίτσαρντ Ντιν Άντερσον είναι ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον ήρωα αυτόν. Σήμερα είναι 73 ετών. Εδώ και χρόνια δεν ασχολείται με την υποκριτική ή την παραγωγή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών.

Μετέχει σε διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο. Είναι μέλος του Board of Advisors στο Sea Shepherd Conservation Society (οργανισμός προστασίας της φύσης -στα μέλη του ΔΣ είναι και ο Πιρς Μπρόσναν, με τον Μάρτιν Σιν και τον Σον Πεν).

Έχει συμμετάσχει σε διάφορες πρωτοβουλίες για την προστασία της άγριας ζωής και των οικοσυστημάτων. Για παράδειγμα, στο να εμποδίσει τα πλοία που κυνηγούν τις φάλαινες.

Έχει πει πως «πρόκειται για πολύ έξυπνα θαλάσσια θηλαστικά και αυτοί οι τύποι (που τα εγκλωβίζουν και τα σκοτώνουν) υπερασπίζονται το δικαίωμά τους να το κάνουν με βάση την πολιτιστική ιστορία. Το να προσπαθείς να εκλογικεύσεις κάτι τέτοιο στην εποχή μας γίνεται πολύ δύσκολο, εκτός κι αν δεν σε νοιάζει. Τότε αυτό γίνεται μια κακόβουλη πράξη».

Σταμάτησε να εργάζεται στη showbiz, αποφάσισε πως η κόρη του Ουίλι Κουίν Άναροουζ είναι η προτεραιότητα του. «Ο λόγος που έχω για να ζω».

Για την παραγωγή του MacGyver ζούσε στο Τορόντο, ενώ η κόρη του ήταν στο Λος Άντζελες. Στην αρχή, ταξίδευε τακτικά για να είναι κοντά στο παιδί του. Κάποια στιγμή (μετά το Stargate SG-1 που διήρκεσε οκτώ χρόνια) κατέληξε στο ότι είχε κάνει όσα ήθελε στην καριέρα του και ‘έκλεισε’ τον κύκλο.

Από το 2005 έχει την κηδεμονία της κόρης του.

Ο Ντιν Άντερσον απολαμβάνει να κάνει εμφανίσεις σε συνέδρια φαν σε όλον τον κόσμο.

Πριν επτά μήνες μίλησε για τη ζωή του, στο πλαίσιο του 2023 FEDCON Bonn, συνέδριο επιστημονικής φαντασίας που φιλοξενείται στη Γερμανία. Θεωρείται το μεγαλύτερο συνέδριο Star Trek στην Ευρώπη.

Όταν ήταν πιο νέος ο 73χρονος είχε για χόμπι να οδηγεί γρήγορα αυτοκίνητα, το sky diving και το χόκεϊ με το οποίο ασχολείτο από παιδί.

Τα τελευταία χρόνια ζωγραφίζει και να βγάζει φωτογραφίες, δραστηριότητες που συνδυάζονται με το πόσο του αρέσει να περνάει χρόνο στη φύση («μεγάλωσα στη Μινεσότα που είναι καταπράσινη, γεμάτη λίμνες»). Στη συνέντευξη του Μαΐου είχε πει πως θα λάτρευε να καταφέρει να πάει στην Ανταρκτική . «Έχω πάει στην Αρκτική και έχω περάσει κάποιο χρόνο εκεί. Θα ήθελα λοιπόν, να εξερευνήσω την Ανταρκτική».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα