Ο Μάθιου Πέρι και η “άγρια δύση” του Χόλιγουντ με την κεταμίνη

Διαβάζεται σε 10'
Ο Μάθιου Πέρι και η “άγρια δύση” του Χόλιγουντ με την κεταμίνη
Μάθιου Πέρι AP Images for National Association of Drug Court Professionals Nick Wass

Ο θάνατος του Μάθιου Πέρι αποκαλύπτει το υπόγειο δίκτυο κεταμίνης που δηλητηριάζει το Χόλιγουντ.

Πέρυσι, ο Μάθιου Πέρι, o αγαπημένος Τσάντλερ Μπινγκ από “Τα Φιλαράκια,” βρέθηκε νεκρός στην αυλή του σπιτιού του, μέσα στο τζακούζι του, το οποίο είχε θέα στα βουνά της Σάντα Μόνικα. «Δώσε μου μια μεγάλη δόση», αυτές οι τελευταίες λέξεις του φαίνεται πως ήταν η αρχή του τέλους του. Η δόση αυτή, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, αφορούσε κεταμίνη, ένα αναισθητικό και παραισθησιογόνο που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους.

Λίγες ώρες μετά τη λήψη της μοιραίας δόσης, ο Πέρι βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του, με τους διασώστες να τον κηρύσσουν νεκρό επί τόπου, ενώ ο ιατροδικαστής κατέληξε ότι η κύρια αιτία θανάτου ήταν η κεταμίνη. Σύμφωνα με το BBC, oι λεπτομέρειες για την τελευταία ημέρα της ζωής του Πέρι, στις 28 Οκτωβρίου 2023, αποκαλύφθηκαν μέσα από δικαστικά έγγραφα, τα οποία προέκυψαν από την αστυνομική έρευνα που οδήγησε στη σύλληψη πέντε ατόμων που κατηγορούνται για την εμπλοκή τους στον θάνατο του ηθοποιού.

Τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν την καταστροφική σχέση του Πέρι με τα ναρκωτικά, τον εθισμό που πάλευε για δεκαετίες, καθώς και μια ξεκάθαρη εικόνα του υπόγειου δικτύου διακίνησης κεταμίνης στο Χόλιγουντ. Όπως εξηγούν ειδικοί, η αυξημένη ζήτηση για κεταμίνη τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε άνθηση της αγοράς, με την ανάπτυξη κλινικών κεταμίνης και online υπηρεσιών που προσφέρουν εύκολη πρόσβαση σε συνταγές, καθώς και σε μια αυξανόμενη παράνομη αγορά.

Ο Δρ. Ντέιβιντ Μαχτζούμπι, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Γιατρών Κεταμίνης, ανέφερε στο BBC: «Είναι πολύ εύκολο να την αποκτήσεις – είτε παράνομα είτε με συνταγή. Έχω διασημότητες που λαμβάνουν συνταγή από εμένα. Είναι εξαιρετικά εύκολο».

Το δίκτυο ναρκωτικών που “θρέφει” το Χόλιγουντ

Η ομοσπονδιακή έρευνα αποκάλυψε ένα εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο ναρκωτικών, το οποίο διακινούσε μεγάλες ποσότητες κεταμίνης στο Λος Άντζελες. Τα ομοσπονδιακά δικαστικά έγγραφα περιγράφουν τους τελευταίους μήνες της ζωής του Πέρι και τη μετάβασή του από την θεραπεία σε μια κλινική κεταμίνης για κατάθλιψη και άγχος, όπου ένας γιατρός του χορηγούσε το φάρμακο και παρακολουθούσε τις παρενέργειες, σε έναν εθισμό που τον οδήγησε σε “ανέντιμους γιατρούς” και στο “δίκτυο του δρόμου”.

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών πριν από τον θάνατό του, ο βοηθός του του χορηγούσε τουλάχιστον έξι δόσεις κεταμίνης την ημέρα. Πέντε άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας – τρία από τα οποία έχουν ήδη δηλώσει ένοχα για τη συνωμοσία που οδήγησε στον θάνατο του Πέρι. Συνολικά, η ομάδα αντιμετωπίζει 23 κατηγορίες σχετικά με τον θάνατο του ηθοποιού.

Κέννεθ Ιουαμάσα: Ο προσωπικός βοηθός του Πέρι ομολόγησε την ενοχή του. Παραδέχθηκε δηλαδή ότι συνωμότησε με τους Sangha, Fleming και Plasencia για την παράνομη απόκτηση κεταμίνης και τη διανομή της στον ηθοποιό. Δήλωσε ένοχος σε μία κατηγορία για συνωμοσία με σκοπό τη διανομή κεταμίνης που προκάλεσε θάνατο, και παραδέχτηκε ότι επανειλημμένα χορηγούσε ενέσεις κεταμίνης στον Πέρι χωρίς ιατρική εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών ενέσεων που του έκανε την ημέρα που πέθανε.

Δρ. Σαλβαδόρ Πλασένσια: Ο γιατρός που κατηγορείται ότι προμήθευσε τον Πέρι με μεγάλες ποσότητες κεταμίνης, του έκανε ενέσεις σε πολλές περιπτώσεις – ακόμη και σε δημόσιο χώρο στάθμευσης – και δίδαξε τον βοηθό του πώς να του κάνει ενέσεις. Δήλωσε αθώος για όλες τις κατηγορίες που του απέδωσαν για τον θάνατο του Πέρι.

Δρ. Μαρκ Τσάβες: Ένας γιατρός που ομολόγησε την ενοχή του για μια κατηγορία συνωμοσίας για διανομή κεταμίνης. Παραδέχθηκε ότι πούλησε κεταμίνη στον Δρ. Πλασένσια, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που είχε αποκτήσει από κλινική κεταμίνης.

Τζασβίν Σάνγκα, γνωστή ως “Η Βασίλισσα της Κεταμίνης”: Μια υποτιθέμενη έμπορος του δρόμου που οι αρχές περιγράφουν ως διακινητή ναρκωτικών σε διασημότητες και υψηλού προφίλ πελάτες. Κατηγορείται ότι προμήθευσε τα ναρκωτικά που τελικά οδήγησαν στον θάνατο του Πέρι. Οι αρχές κατέσχεσαν από το σπίτι της δεκάδες φιαλίδια κεταμίνης και χιλιάδες χάπια. Δήλωσε αθώα για όλες τις κατηγορίες εναντίον της, συμπεριλαμβανομένων της συνωμοσίας για διανομή κεταμίνης και της διανομής κεταμίνης που προκάλεσε θάνατο.

Έρικ Φλέμινγκ: Ένας μεσάζων που, σύμφωνα με τις αρχές, προμηθεύτηκε ναρκωτικά από την Σάνγκα και τα διέθεσε στον Πέρι και τον βοηθό του. Ομολόγησε την ενοχή του για μια κατηγορία συνωμοσίας για διανομή κεταμίνης και για μια κατηγορία διανομής κεταμίνης που προκάλεσε θάνατο.

Οι VIP ασθενείς που τους λένε πάντα “ναι”

Πολλοί γιατροί και ειδικοί που μίλησαν στο BBC για αυτή την ιστορία αναφέρθηκαν στην τοξική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ διασημοτήτων και ιατρικής. Ο Dr. Gerard Sanacora, διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας για την Κατάθλιψη του Πανεπιστημίου Yale, δήλωσε στο BBC: «Η ειδική μεταχείριση για τους VIP συνήθως δεν είναι η καλύτερη θεραπεία». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι γιατροί, αν και δεσμεύονται από τον Ιπποκράτειο όρκο, δεν τον ακολουθούν πάντα, και ότι είναι πιθανό να «χάσουν την προοπτική τους όταν έχουν VIP πελάτες» εξαιτίας των υποσχέσεων για προσκλήσεις σε μεγάλα πάρτι ή δωρεές σε ερευνητικά προγράμματα ή φιλανθρωπίες.

Ο Dr. Mahjoubi, ο οποίος λειτουργεί δύο κλινικές κεταμίνης στην Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένης μιας στο Λος Άντζελες, ανέφερε στο BBC ότι όταν οι διασημότητες είναι οι ασθενείς σου, είναι δύσκολο να διατηρήσεις τα όρια. Ανέφερε ότι είχε προσφέρει τον αριθμό του κινητού του σε έναν διάσημο ασθενή για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά ο ασθενής «συνεχώς του ζητούσε χάρες». Ο γιατρός τελικά του είπε να στέλνει οτιδήποτε ιατρικό μέσω email και τον απέκλεισε.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η κεταμίνη έχει γίνει το πλέον δημοφιλές ναρκωτικό για τις διασημότητες, οι οποίες θεωρούν ότι είναι πιο ασφαλής από κάτι όπως η κοκαΐνη, που μπορεί να περιέχει θανατηφόρα ναρκωτικά όπως η φαιντανύλη.

Ένας άλλος γιατρός της περιοχής του Λος Άντζελες, ο οποίος διατηρεί διάφορα κέντρα διαχείρισης πόνου, μίλησε στο BBC υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, περιγράφοντας τις λεπτές σχέσεις που έχει παρατηρήσει μεταξύ γιατρών και διασημοτήτων.

Όλοι θέλουν να γίνουν «γιατροί για τους αστέρες» εδώ, εξήγησε ο γιατρός, και κάποιοι φτάνουν μέχρι το σημείο να προσφέρουν δωρεάν θεραπείες ή να κλείνουν την κλινική ή το γραφείο τους για ιδιωτική πρόσβαση, ελπίζοντας ότι ο διάσημος ασθενής θα αναφέρει τη θεραπεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Υπάρχουν διασημότητες που περνούν από γιατρό σε γιατρό και οι γιατροί τους ανταγωνίζονται», πρόσθεσε ο γιατρός, χαρακτηρίζοντας τη σχέση αυτή «περίεργη» και το επιχειρηματικό μοντέλο ανησυχητικό.

«Αν δεν το κάνεις, θα πάνε απλώς σε κάποιον άλλο που θα τους δώσει αυτό που θέλουν». Το να περιβάλλονται από ανθρώπους που τους λένε πάντα “ναι” μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή τους, δήλωσε ο Garrett Braukman, εκτελεστικός διευθυντής των Alta Centers, ενός κέντρου αποτοξίνωσης και θεραπείας στο Χόλιγουντ. Περίπου το 20 με 30% των ασθενών εργάζονται στη βιομηχανία του κινηματογράφου, συμπλήρωσε.

Ο ίδιος είπε ότι έχει δει αύξηση στον εθισμό στην κεταμίνη. «Οι άνθρωποι συχνά εμπλέκονται στις τέχνες εξαιτίας εμπειριών που έχουν βιώσει – πολλές φορές πρόκειται για τραύματα», ανέφερε ο κ. Braukman. Όταν προσθέσεις την αρκετά «κανονικοποιημένη» κουλτούρα των ναρκωτικών του Λος Άντζελες και την εύκολη πρόσβαση των διασημοτήτων σε αυτές τις ουσίες, τότε έχεις την «τέλεια συνταγή για εθισμό».

Η επιδημία της… συνταγογράφησης

Μια απλή αναζήτηση στο Google για «συνταγή κεταμίνης» αποκαλύπτει μια σειρά από διαφημίσεις για διαδικτυακές εταιρείες που προωθούν τα οφέλη της «ψυχεδελικής θεραπείας» για την κατάθλιψη, το άγχος, τη νόσο του Lyme και τον χρόνιο πόνο. Μάλιστα, μερικές διαφημίσεις προσφέρουν συνδρομές κόστους 100 δολαρίων τον μήνα για την απόκτηση του φαρμάκου. Ένα είναι όμως το πρόβλημα: το φάρμακο δεν είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία αυτών των καταστάσεων.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ο οποίος είναι υπεύθυνος για την έγκριση φαρμάκων πιστοποιώντας ότι είναι ασφαλή, ότι λειτουργούν σωστά και φέρουν την κατάλληλη ετικέτα, έχει εγκρίνει την κεταμίνη μόνο για γενική αναισθησία υπό την επίβλεψη γιατρού. Το 2019, ο FDA ενέκρινε ένα φάρμακο σε μορφή ρηνικού σπρέι, το οποίο παρασκευάζεται από κεταμίνη και επιτρέπεται η χρήση του για τη θεραπεία της κατάθλιψης, υπό την προϋπόθεση ότι συνδυάζεται με επιπλέον θεραπεία και χορηγείται υπό την άμεση επίβλεψη ενός γιατρού. Ο γιατρός πρέπει επίσης να παρακολουθεί τον ασθενή για δύο ώρες μετά τη λήψη της δόσης για πιθανές παρενέργειες, όπως παραισθήσεις, αίσθηση αποσύνδεσης από την πραγματικότητα και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, οι διαδικτυακές κλινικές εκμεταλλεύονται ένα κενό στους κανονισμούς για να προωθήσουν συνταγές κεταμίνης απευθείας στους καταναλωτές. Ενώ οι κανονισμοί διαφήμισης του FDA περιορίζουν τις φαρμακευτικές εταιρείες που «κατασκευάζουν, διανέμουν ή συσκευάζουν», δεν περιορίζουν τις νέες επιχειρήσεις, όπως τις διαδικτυακές «κλινικές ευεξίας».

«Είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα – είναι ένα παραθυράκι», δήλωσε ο Dr. Sanacora στο BBC. Δύο εβδομάδες πριν από τον θάνατο του Πέρι, ο FDA προειδοποίησε τους καταναλωτές για τη χρήση της κεταμίνης εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων, σημειώνοντας ότι «η έλλειψη παρακολούθησης για ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η καταστολή και η αποσύνδεση από την πραγματικότητα, από έναν παρόντα επαγγελματία υγείας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους ασθενείς».

Οι γιατροί και οι ειδικοί αναφέρουν ότι η αγορά αυτή φαίνεται να άνθησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι διαδικτυακές τηλεϊατρικές υπηρεσίες, οι κλινικές και η κατ’ οίκον φροντίδα πολλαπλασιάστηκαν.

Ο Dr. Sanacora, ο οποίος έχει μελετήσει και ερευνήσει πώς η κεταμίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κατάθλιψης, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Δοκιμές φαρμάκων βρίσκονται σε εξέλιξη για να εξεταστούν τα οφέλη της κεταμίνης στη θεραπεία της κατάθλιψης. Ωστόσο, πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με το γιατί λειτουργεί και υπάρχουν κίνδυνοι, όπως επιληπτικές κρίσεις και θάνατος.

Ο Dr. Sanacora δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν οι υπερδοσολογίες έχουν αυξηθεί, καθώς η κυβέρνηση δεν παρακολουθεί τους θανάτους που σχετίζονται με την κεταμίνη, όπως κάνει για την κοκαΐνη, την ηρωίνη και τις υπερδοσολογίες οπιοειδών. Κάποιες φορές το φάρμακο δεν ελέγχεται καν κατά τη διάρκεια των αυτοψιών.«Υπάρχουν πολλά που πραγματικά δεν γνωρίζουμε», είπε.

Η επικεφαλής της Διοίκησης για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών (Drug Enforcement Administration, DEA), Anne Milgram, ανέφερε ότι η υπηρεσία στοχεύει τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα ή τα συνταγογραφούν όταν δεν είναι απαραίτητα. Μιλώντας στο CBS News, συνεργάτη ειδήσεων του BBC στις ΗΠΑ, συνέκρινε την κεταμίνη και τη χρήση της στην περίπτωση του Πέρι με την αρχή της επιδημίας των οπιοειδών στις ΗΠΑ.

«Δυστυχώς, αυτό είναι ένα τραγικό μοτίβο που έχουμε δει αν σκεφτούμε την αρχή της επιδημίας των οπιοειδών, όπου πολλοί Αμερικανοί εθίστηκαν σε ελεγχόμενες ουσίες στα ιατρεία και μέσω ιατρών, και αυτό στη συνέχεια εξελίχθηκε σε εθισμό στους δρόμους».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα