Σταμάτης Φασουλής: Η πολιτική ορθότητα έχει γίνει αντισηψία, είναι σαν να μπαίνεις στην Εντατική

Διαβάζεται σε 2'
Σταμάτης Φασουλής
Σταμάτης Φασουλής glomex

Για τα όρια της σάτιρας και τη βαρύτητα που δίνεται στην πολιτική ορθότητα μίλησε ο Σταμάτης Φασουλής.

Ο Σταμάτης Φασουλής βρέθηκε καλεσμένος στο “Στούντιο 4” της Τετάρτης (16/10) και μεταξύ άλλων έθιξε το ζήτημα της πολιτικής ορθότητας, απαντώντας τελικά στο ερώτημα που επανέρχεται συνεχώς, για το εάν η σάτιρα έχει ή πρέπει να έχει όρια.

Η απάντησή του κατηγορηματική: “Δεν έχει όρια η σάτιρα! Κανένα. Δεν έχει όρια, μη λέμε βλακείες. Τα όρια τα βάζεις εσύ και το κοινό εκείνη την ώρα“.

Ο Σταμάτης Φασουλής αναφέρθηκε στον Αριστοφάνη και στα έργα του λέγοντας πως “μπορεί να μην έχουμε γραμμή αίματος με τον Αριστοφάνη κλπ, αλλά έχουμε την ίδια γλώσσα, δηλαδή το μητέρα, πατέρα. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Βλέπουμε το ίδιο φως και το ίδιο τοπίο. Αυτή είναι μεγάλη σύνδεση. Έχουμε το ίδιο περιβάλλον, οπτικό και ηχητικό και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση”.

Στη συνέχεια ο ηθοποιός και σκηνοθέτης άγγιξε το θέμα της πολιτικής ορθότητας, την οποία χαρακτήρισε “αντισηψία” και την παρομοίασε με το να μπαίνει κανείς στην Εντατική.

“Όταν ‘μπαίνουν’ στην Τέχνη και καθορίζουν πράγματα, ακόμα και τα αγάλματα. Είναι δυνατόν να λένε ‘αυτός ήταν αποικιοκράτης και πρέπει να…’. Μπορεί να ήταν αλλά αυτός είναι Ιστορία […] Στην κάθε δουλειά υπάρχει ένας τρόπος για να λειαίνεις τα πράγματα χωρίς να τα ευνουχίζεις. Άλλο να τα λειαίνεις και άλλο να τα ευνουχίζεις”, είπε ο Σταμάτης Φασουλής συμπληρώνοντας στη συνέχεια πως “είναι καινούργιο πράγμα και ό,τι είναι καινούργιο έχει έναν φανατισμό. Ο φανατισμός είναι δίπλα στον φασισμό, δεν έχει μεγάλη διαφορά. Νομίζω με τον καιρό όλο αυτό θα ‘μαλακώσει’, αλλά για να συμβεί αυτό χρειάζεται και μια αντίθετη άποψη, γιατί αν είμαστε όλοι υπέρ αυτό το πράγμα θα γίνει σαν τη Νέα Δημοκρατία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα