Game of Thrones: Η μυθική σχέση των Ταργκάρυεν με τη φωτιά
Ένα ταξίδι πίσω στην ιστορία της Βαλύρια, στις απαρχές της κυριαρχίας των Δράκων και μια "ακτινογραφία" του Οίκου των Ταργκάρυεν, με αφορμή το νέο επεισόδιο του Game of Thrones (Pics+Vids)
- 17 Μαΐου 2016 08:51
Βρισκόμαστε αισίως στο 4ο επεισόδιο του 6ου κύκλου του Game of Thrones που εξελίσσεται με συνεχείς ανατροπές θέτοντας νέα δεδομένα, εκτός βιβλίων. Την ώρα άλλωστε που περιμένουμε το νέο βιβλίο του George RR Martin, οι σεναριογράφοι της σειράς προχωρούν σχεδόν “αυτόνομα”.
Προσοχή, κάπου εδώ να πούμε πως για όποιον δεν έχει δει το 4ο επεισόδιο του 6ου κύκλου ή τον 6ο κύκλο γενικά ακολουθούν
SPOILERS
SPOILERS
SPOILERS
SPOILERS
SPOILERS
SPOILERS
SPOILERS
SPOILERS
Ok. Συνεχίζουμε τώρα.
Στο επεισόδιο της 16ης Μαΐου, η σειρά της HBO έκλεισε με την Νταινέρυς Ταργκάρυεν, τη θυελλογέννητη μητέρα των Δράκων, εντελώς γυμνή, να βγαίνει νικήτρια μέσα από τις φλόγες. Στα γόνατα της οι Ντοθράκι και οι πιστοί της ακόλουθοι.
H Νταινέρυς, η αγαπημένη “Ντάνυ” των φανατικών της σειράς, βγάζει από τη μέση τους δυνατότερους άντρες των Ντοθράκι χωρίς απολύτως κανένα όπλο. Αυτή τη φορά δεν έχει ανάγκη τους Δράκους της για να κάψει τον ναό τους και να αποδείξει πως η ίδια δεν καίγεται.
Burn the flames
Νωρίτερα η Καλίσι είχε ζητήσει την υποταγή των Ντοθράκι, με την επιθυμία της να μη γίνεται σεβαστή. Και κάπως έτσι αποφάσισε να τα βάλει όλα μπουρλότο και να πάρει την κυριαρχία στα χέρια της. Όπως ήταν αναμενόμενο, το περιστατικό με την “άκαυτη” ξανθιά δρακομάνα, πυροδότησε τις θεωρίες για την οικογένεια των Ταργκάρυεν και έκανε τους τηλεθεατές να αναρωτιούνται σχετικά με το τί γίνεται τελικά με το σόι της, και ποια είναι η σχέση τους με τη φωτιά εν γένει.
Τι γίνεται ρε παιδιά; Καίγονται ή όχι οι Ταργκάρυεν;
Η απάντηση είναι πως ναι μεν είναι ανθεκτικοί στη φωτιά και στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά δεν είναι και άκαυτοι. Σας θυμίζουμε τι έγινε με τον Βισέρυς Ταργκάρυεν. Τον θυμάστε; Πέθανε κάπως έτσι:
Ο Βισέρυς δολοφονήθηκε από τους Ντοθράκι όταν τον “έστεψαν βασιλιά” με ένα τσουκάλι λιωμένο χρυσάφι. Παλαιότερα, ο Αίριον Ταργκάρυεν πέθανε πίνοντας μια κούπα υγρή φωτιά, γιατί πίστευε ότι θα μεταμορφωνόταν σε δράκο.
Ο βασιλιάς “Αίγκον ο Πέμπτος” πέθανε ενώ προσπαθούσε να εκκολάψει αυγά δράκων. Ο γιος του, Πρίγκιπας Ντάνκαν ο Μικρός, ο φίλος του, Άρχοντας Διοικητής της Βασιλικής Φρουράς Σερ Ντάνκαν ο Ψηλός, και άλλοι της βασιλικής αυλής επίσης, πέθαναν στη φωτιά.
Από την άλλη και η ίδια η Καλίσι καίγεται στο τέλος του “Χορού των Δράκων” από την ανάσα του Ντρόγκον. “Το δέρμα της ήταν ροδαλό και πονούσε, και ένα γαλακτώδες υγρό κυλούσε από τις γδαρμένες παλάμες της”, αναφέρεται στο βιβλίο. “Ο Ντρόγκον βρυχήθηκε μπροστά στο πρόσωπό της, η ανάσα του καυτή για να φουσκαλιάσει δέρμα”.
Ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου, έχει δηλώσει στο παρελθόν: “Οι Ταργκάρυεν δεν είναι άκαυτοι. Η γέννηση των δράκων της Ντάνυ ήταν κάτι μοναδικό, μαγικό, εκπληκτικό, ένα θαύμα. Την λένε Άκαυτη γιατί περπάτησε στις φλόγες και έζησε. Αλλά ο αδερφός της σίγουρα δεν ήταν, με το λιωμένο χρυσό”, κάτι που το καταλάβαμε και από τη σειρά.
Πράγματι, στη σειρά της HBO έχουμε δει την Νταινέρυς να κάνει καυτό μπάνιο και να πιάνει τα πυρακτωμένα αυγά των δράκων της χωρίς να καίγονται τα χέρια της. Κάτι που δεν ίσχυε για την υπηρέτρια της που τα κράτησε, παθαίνοντας εγκαύματα.
Τι έγινε όμως στο 4ο επεισόδιο του 6ου κύκλου; Η Ντάνυ μπαίνει μέσα στον ναό και μιλάει σαν να ξέρει από πριν πως θα τα πυρπολήσει όλα και εκείνη θα βγει άθικτη. Πετάει φωτιές πάνω στους ισχυρούς άνδρες του λαού με τα άλογα και βγαίνει περήφανη στον έξω κόσμο, εντελώς γυμνή και χωρίς να καεί τρίχα από το μαλλί της (στη σειρά τουλάχιστον). Η Καλίσι εκδικήθηκε εκείνους που την εξευτέλισαν στιγμές πριν και ενδυναμώνει πλέον περαιτέρω τον στρατό της.
Το αίσθημα δικαίου και η πίστη της στο καλό για την κατάκτηση του Γουέστερος και την απελευθέρωση των σκλάβων, λειτουργούν ενδεχομένως σαν “μαγεία”, σε συνδυασμό με το “αίμα του δράκου” που κυκλοφορεί στις φλέβες της. Η τηλεοπτική απόδοση των βιβλίων την παρουσιάζει το ίδιο ανθεκτική στη φωτιά σε σχέση με το βιβλίο, και κάπως έτσι, εμφανίζεται σαν μια ιδιαιτέρως σπουδαία και διαφορετική προσωπικότητα.
Ο οίκος Ταργκάρυεν
Για να καταλάβουμε όμως περισσότερα για την Καλίσι, θα πρέπει να ρίξουμε μια σύντομη ματιά στην ιστορία της καταγωγής της.
Πάμε λοιπόν πίσω, στη Βαλυριανή Αυτοκρατορία. Πρόκειται κοινώς για τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία που έχει υπάρξει στον φανταστικό κόσμο του George R.R. Martin. Όπως αναφέρει το westeros.gr, οι Βαλυριανοί (ή, Βαλύριανς), ήταν ένας φιλήσυχος λαός που αποτελούνταν κυρίως από βοσκούς.
Οι Βαλυριανοί ανακάλυψαν τους δράκους που ήταν ιθαγενείς στην ήπειρο του Έσσος. Οι δράκοι εντοπίστηκαν στις Δεκατέσσερις Φωτιές, ένα δαχτυλίδι των ηφαιστείων στο Χερσόνησο της Βαλύρια. Οι Βαλυριανοί κυριαρχούσαν στην τέχνη της ανατροφής δράκων για να χρησιμοποιηθούν σαν όπλα του πολέμου και να δημιουργήσουν μια τεράστια αυτοκρατορία. Μετά την Καταστροφή της Βαλύρια, οι μόνοι δράκοι που είναι γνωστό ότι έχουν διασωθεί ήταν οι τρεις δράκοι που ανήκουν στους Ταργκάρυεν στο Ντράγκονστοουν. Οι Ταργκάρυεν τους χρησιμοποίησαν για να κατακτήσουν τα Επτά Βασίλεια. Από τότε άρχισαν να γίνονται και ανθεκτικοί στη φωτιά και στις υψηλές θερμοκρασίες.
Οι Βαλυριανοί επίσης είχαν στην κατοχή τους το Βαλυριανό Ατσάλι, ένα μαγικό κράμα που εφευρέθηκε στην περιοχή και χρησιμοποιήθηκε για να φτιαχτούν όπλα απαράμιλλης ποιότητας. Είναι τα ξόρκια και η μαγεία που κάνουν το ατσάλι αυτό ιδιαίτερο. Τα σπαθιά από Βαλυριανό Ατσάλι είναι ελαφρύτερα, ανθεκτικότερα και πιο κοφτερά από τα καλύτερα σπαθιά που είναι σφηρυλατημένα σε κάστρα, και έχουν ευδιάκριτους κυματισμούς παρόμοιους με του Δαμασκηνού Ατσαλιού.
Μόνο οι πιο σπουδαίοι οπλουργοί μπορούν να ξανασφυρηλατήσουν σπαθιά από υπάρχον Βαλυριανό Ατσάλι, αλλά το μυστικό στη δημιουργία τέτοιου κράματος προφανώς χάθηκε με τη Βαλύρια, καθιστώντας τα εναπομείναντα όπλα ιδιαίτερα πολύτιμα και εξαιρετικά σπάνια.
Πριν φτάσουμε στην τελική επικράτηση τους, στην προσπάθεια να επεκταθούν, οι Βαλυριανοί αντιμετώπισαν και κατατρόπωσαν πολλούς εχθρούς. Η μεγαλύτερη νίκη τους, ήταν κατά του Πρίγκιπα Γκάριν, ο οποίος οδήγησε περίπου 250.000 άνδρες στον θάνατο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι επιζήσαντες από τους ηττημένους, οδηγούμενοι από μια πολεμίστρια εν ονόματι Νυμέρια, κατευθύνθηκαν μέσω θαλάσσης προς το Γουέστερος, και αποβιβάστηκαν στο Ντορν, όπου η Νυμέρια παντρεύτηκε τον Βασιλιά Μορς Μαρτέλ, και δημιούργησαν τον Οίκο Νύμερος Μαρτέλ.
Οι Βαλυριανοί αποτελούνταν από σαράντα διαφορετικούς Οίκους, ονομαζόμενοι Δρακοαφέντες. Τα μοναδικά ονόματα που διασώζονται από τους σαράντα Οίκους, είναι ο Οίκος Βελάρυον και ο Οίκος Ταργκάρυεν. Και οι 2 Οίκοι όμως ήταν αρκετά μικροί και ασήμαντοι μπροστά στους υπόλοιπους.
Και ενώ όλα κυλούσαν ομαλά για τους Βαλυριανούς, η Νταένυς η “προφήτης”, κόρη του Αρχηγού του Οίκου, Άεναρ Ταργκάρυεν, είδε σε ένα όραμα της, ότι περίμενε ένα πολύ άδοξο τέλος την τρομερή Αυτοκρατορία της Βαλύρια. Λόγω αυτού του οράματος, τα μέλη του Οίκου (μαζί με τους πέντε δράκους τους) έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στο νησί Ντράγκονστοουν, δίπλα από το Γουέστερος.
Δώδεκα χρόνια μετά, έγινε η καταστροφή της Βαλύρια, που προήλθε μάλλον από φυσικά φαινόμενα, προκαλώντας τον αφανισμό αυτής της μεγάλης Αυτοκρατορίας.
Ο Οίκος Ταργκάρυεν όμως, είχε επιζήσει. Και αν και, στο μέλλον η πίστη τους άλλαξε, από τους Αρχαίους Βαλυριανούς Θεούς, προς την πίστη των Επτά, παρόλα αυτά κράτησαν ένα έθιμο. Την αιμομιξία. Αδερφός με αδερφή, παντρεύονταν μεταξύ τους, ώστε να διατηρήσουν το Βαλυριανό αίμα “αμόλυντο”.
Έτσι λοιπόν η Νταένυς η προφήτης παντρεύτηκε τον αδερφό της Γκάεμον, γεννώντας τους Άεγκον και Ελεάνα, οι οποίοι με την σειρά τους παντρεύτηκαν και έφεραν στον κόσμο τον Μάεγκαρ και τον Αέρυς. Ο Αέρυς, αναγκάστηκε να παντρευτεί μια γυναίκα αγνώστου ταυτότητας, και μαζί της έκανε τρία παιδιά, τον Άελιξ, τον Μπάελον, και τον Ντάεμον. Μιας και πάλι είχαμε τρεις γιούς, για δεύτερη φορά αναγκάστηκε ένας εκ των τριών (Ντάεμον) να παντρευτεί μια άγνωστη γυναίκα, με την οποία και γέννησε τον Αέριον. Ο Αέριον σαν μοναχοπαίδι αναγκάστηκε για άλλη μια φορά να παντρευτεί άτομο εκτός Οικογενείας, αλλά αυτήν την φορά, βρήκε μια γυναίκα με αίμα της Αρχαίας Βαλύριας, την Βελένα Βελάρυον.
Αυτός ο γάμος, αν και φαινομενικά αδιάφορος, ήταν το γεγονός που θα άλλαζε μια για πάντα το Γουέστερος. Και αυτό γιατί, ο Αέριον Ταργκάρυεν και η Βελένα Βελάρυον, απόκτησαν έναν γιο, και δύο κόρες. Τον Αίγκον, και τις αδερφές – συζύγους του, Βισένυα και Ραένυς.
Ο Αίγκον καβάλησε τον Μπαλήριον τον Μαύρο Τρόμο, τον μεγαλύτερο δράκο που είχε δει ποτέ του Γούεστερος, και με τις δύο αδερφές του, κατάφερε να κατακτήσει και να ενώσει τα 6 από τα 7 Βασίλεια του Γουέστερος. Έτσι, έμεινε στην ιστορία με το προσωνύμιο “Άεγκον ο Κατακτητής”. Αυτόνομο έμεινε μόνο το Ντορν. Η νέα αυτοκρατορία που δημιούργησε ο Αίγκον ο Κατακτητής, έμελλε να μείνει στα χέρια των Ταργκάρυεν, για τα επόμενα 283 χρόνια.
Η Νταινέρυς Ταργκάρυεν, γνωστή ως Νταινέρυς Θυελλογέννητη ή Ντάνυ, είναι το τελευταίο επιβεβαιωμένο μέλος του αρχαίου Οίκου Ταργκάρυεν. Είναι η μοναδική κόρη και το νεότερο παιδί του βασιλιά Αίρυς II και της αδερφής-συζύγου του, βασίλισσας Ραίλλα. Ονομάστηκε έτσι από την πρώτη Νταινέρυς της οικογένειάς της. Η σύλληψη της Νταινέρυς έγινε κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα της επανάστασης η οποία θα τερμάτιζε οριστικά τη βασιλεία της οικογένειάς της στα Επτά Βασίλεια.
Λίγο αργότερα, η μητέρα της στάλθηκε μαζί με το νεαρό πρίγκηπα Βισέρυς στην οικογενειακή προγονική έδρα τους, το Ντράγκονστοουν για να γλυτώσουν από την επερχόμενη λεηλασία του Κινγκς Λάντινγκ. Ο φύλακας των εξορισμένων Ταργκάρυεν, Ιλλύριο Μοπάτις, ένας πλούσιος και ισχυρός Μάγιστρος στην Ελεύθερη Πόλη του Πέντος, έλεγε για αυτή: “Το φοβισμένο παιδί που βρήκε καταφύγιο στην έπαυλή μου πέθανε στη Θάλασσα των Ντοθράκι και ξαναγεννήθηκε με αίμα και φωτιά. Αυτή η βασίλισσα των δράκων που φέρει το όνομά της είναι μια πραγματική Ταργκάρυεν. Το Αίμα του Άεγκον του Δράκοντα τρέχει στις φλέβες της”.
Ο θάνατος του πατέρα της Καλίσι
Αρκετές ώρες προτού η εμπροσθοφυλακή του επαναστάτη Ένταρντ Σταρκ μπει στην πόλη, 12.000 στρατιώτες από τα Γουέστερλαντς υπό τον Τάιγουιν Λάννιστερ έφτασαν στο Κινγκς Λάντινγκ και δεσμεύονταν για την πίστη τους στο Βασιλιά Αίρυς. Ο Βάρυς συμβούλεψε τον Βασιλιά να μην τους δεχτεί μέσα στην πόλη, αλλά ο Μέγας Μέιστερ Παϊσέλ δήλωνε ότι οι Λάννιστερ είναι έμπιστοι. Ο Αίρυς έκανε την μοιραία επιλογή και άκουσε τον Παϊσέλ, και άνοιξε τις πύλες της πόλης. Οι δυνάμεις των Λάννιστερ ξεκίνησαν να λεηλατούν την πόλη στο όνομα του Βασιλιά Ρόμπερτ.
Συνειδητοποιώντας ότι αυτό ήταν το τέλος, ο Αίρυς κάλεσε τον Άρχοντα Ρόσσαρτ και τον Σερ Τζέιμι Λάννιστερ, τον μόνο εναπομείναντα ιππότη της Βασιλικής Φρουράς. Διέταξε τον Σερ Τζέιμι να σκοτώσει τον πατέρα του, και έδωσε την εντολή στον Ρόσσαρτ να ανάψει τις κρύπτες με την υγρή φωτιά ώστε να καεί ολόκληρη η πόλη, λέγοντας: “Ας είναι ο Ρόμπερτ βασιλιάς των απανθρακωμένων οστών και της ψητής σάρκας. Ας είναι βασιλιάς της στάχτης”.
Αργότερα ο Τζέιμι συμπέρανε ότι, όπως ο τρελός θείος του, ο Αίριον, πριν από αυτόν, ο Αίρυς είχε την πεποίθηση ότι δεν θα πέθαινε από την φωτιά αλλά, αντίθετα, θα μεταμορφωνόταν σε δράκο, δίνοντάς του την δύναμη να εξολοθρεύσει τους εχθρούς του.
Όμως, πριν το σχέδιο μπει σε εφαρμογή, ο Τζέιμι μαχαίρωσε τον Άρχοντα Ρόσσαρτ και έπειτα τον Βασιλιά Αίρυς, πριν προλάβουν να μεταβιβάσουν τις εντολές και έτσι έσωσε όλο τον πληθυσμό του Κινγκς Λάντινγκ. Ο Ρόμπερτ Μπαράθηον πήρε τον Σιδηρούν Θρόνο, και η βασιλεία της δυναστείας των Ταργκάρυεν έλαβε τέλος.
Αν εν τέλει η Καλίσι έχει το “αίμα του δράκου” στις φλέβες της σαν δρακομάνα που είναι, τότε πράγματι μπορεί να χρησιμοποιεί τη μαγεία με έναν τρόπο, σχεδόν φυσικό, μιας και οι ίδιοι οι δράκοι εξαφανίστηκαν από το Γουέστερος, όταν η δύναμη της μαγείας συρρικνώθηκε και οι χειμώνες μεγάλωσαν, σύμφωνα με τα βιβλία. Όπως και να’ χει, περισσότερα θα καταλάβουμε στα επόμενα επεισόδια όταν ενδεχομένως “επανενωθεί” με τα “παιδιά” της. Τους δράκους της.
Οι δράκοι της Νταινέρυς Ταργκάρυεν
Ο Ντρόγκον είναι ένας από τους δράκους που γεννήθηκαν στη Θάλασσα των Ντοθράκι. Υπό τις διαταγές της Νταινέρυς Ταργκάρυεν, ονομάστηκε έτσι στην μνήμη του νεκρού συζύγου της, Ντρόγκο. Είναι μαύρος και φέρει κόκκινα σημάδια, ενώ αφήνονται υπόνοιες πως πρόκειται για την ενσάρκωση του Μπαλήριον του Μαύρου Τρόμου. Η Νταινέρυς αντιμετωπίζει προβλήματα στον να τον ελέγξει, μάλιστα ο ίδιος επιλέγει να απομακρυνθεί από αυτή μέχρι το 9ο επεισόδιο του 5ου κύκλου της σειράς.
Ο Ραίγκαλ, ο δεύτερος από τους δράκους πήρε το όνομά του από τον αδελφό της Νταινέρυς, Ραίγκαρ Ταργκάρυεν. Έχει πράσινα και χαλκόχρωμα λέπια
Ο Βισέριον είναι ο τρίτος δράκος της Νταινέρυς και πήρε το όνομα του αδελφού της, Βισέρυς Ταργκάρυεν.