Με χριστιανικά στοιχεία

default image

Για ενθάρρυνση της μαγείας και του διαβόλου, κατηγορείται εδώ και καιρό ο διάσημος Χάρι Πότερ, από χριστιανικούς κύκλους. Απρόσμενος σύμμαχος ο επικεφαλής θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του St Andrews. Τι απαντά στους φανατικούς

Ο Χάρι Πότερ έχει ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους και όπως ήταν φυσικό  η απήχησή του έχει δημιουργήσει αντιδράσεις στον εκκλησιαστικού χώρο, καθώς πολλοί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι ο γνωστός ήρωας ενθαρρύνει τη μαγεία και πάει ενάντια στα θεία.

Μάλιστα, η Χριστιανική κοινότητα της εκκλησίας του Alamogordo στο νότιο Νέο Μεξικό έκαψε μέχρι και τα βιβλία του Πότερ υποστηρίζοντας ότι  “πίσω από το αθώο πρόσωπο βρίσκεται η δύναμη του σατανικού σκότους”.

Ωστόσο, ούτε ο ίδιος δεν θα το πίστεψε όταν -και εαν – έμαθε ότι στο πλευρό του τάχθηκε ένας απρόσμενος σύμμαχος, ο θεολόγος Στίβεν Χόλμς, ο οποίος κινείται ενάντια στο ρεύμα περί κακού και μαγείας δηλώνοντας ότι ο Χάρι Πότερ είναι μια φιγούρα παρόμοια με τον Ιησού και πως προωθεί αξίες της Βίβλου.

Ο επικεφαλής θεολογίας στο Πανεπιστήμιο  St Andrews, ανέφερε ότι κάποιοι βιάστηκαν να καταδικάσουν και να ρίξουν αδίκως στη πυρά τον μικρό μάγο.

Μάλιστα ο ίδιος διάβασε όλα τα βιβλία του Πότερ μετά από τους χαρακτηρισμούς που άκουσε, κρίνοντάς τα  άθεα και συμπέρανε ότι η αφήγηση και το περιεχόμενο είναι άκρως χριστιανικό.

“Τι χρειάζεσαι για να πετύχεις στο Hogwarts;” αναρωτήθηκε απαντώντας στην ερώτησή του: “θάρρος, αυτοθυσία, λογική και αλτρουισμό. Αυτές είναι και οι αξίες του χριστιανισμού”.

Σύμφωνα με τον ίδιο το Βιβλικό στοιχείο είναι πιο έκδηλο στο τελευταίο βιβλίο, το οποίο και αναμένεται να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον επόμενο μήνα.

Στάθηκε δε στη λύση που βρίσκει ο μάγος για να αντιμετωπίσει τον Lord Voldemort για μια τελευταία φορά.

“Αυτό που διαδραματίζεται σου δίνει την αίσθηση ότι ο Πότερ πεθαίνει, ανακαλύπτει τη ζωή μετά θάνατον σε ένα βασίλειο που το λένε King’s Cross, όνομα με σημειολογικό νόημα που παραπέμπει σε χριστιανικά στοιχεία και μετέπειτα ανασταίνεται”.

“Η επίδραση του θανάτου του ήταν να καταστήσει ανίσχυρη τη δύναμη του κακού. Αυτό είναι μια χριστιανική αφήγηση η οποία είναι σχεδόν αδύνατο να μην αναγνωρίσει κανείς”, λέει προσθέτοντας ότι η συγγραφέας  JK Rowling δεν λέει στο κοινό ότι θα πρέπει να γίνεις μάγος.

Από τη πλευρά της η συγγραφέας έχει δηλώσει ότι το βιβλίο της δεν περιέχει θρησκευτικά στοιχεία.

“Δεν έθεσα ως στόχο να προσηλυτίσω κανένα στον Χριστιανισμό, δεν προσπαθούσα να μιμηθώ τον CS Lewis (συγγραφέα του The Chronicles of Narnia).  Είναι απόλυτα εφικτό να ζει κανείς μια πολύ ηθική ζωή χωρίς να πιστεύει στο θεό και νομίζω ότι είναι απολύτως εφικτό να ζήσει μια ζωή κάνοντας αμαρτίες πιστεύοντας έντονα στο Θεό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα