Μένουμε σπίτι: 5 spin-off σειρές που έφτασαν ή ξεπέρασαν το πρωτότυπο
Το σινεμά, η τηλεόραση και η ποπ κουλτούρα εν γένει προσφέρουν αμέτρητους τρόπους να ταξιδέψουμε βρίσκοντας ενδιαφέροντες ήρωες, συναρπαστικές ιστορίες και φανταστικούς κόσμους.
- 28 Απριλίου 2020 17:38
Κάθε εβδομάδα προτείνουμε τρόπους να ξεφύγουμε. Σήμερα με αφορμή το τέλος της σεζόν του “Better Call Saul”, θυμόμαστε 5 σειρές-συνέχειες που αποδείχθηκαν ανώτερες των περιστάσεων και, συχνά, ακόμα και του ορίτζιναλ που τις γέννησε.
Better Call Saul
Η ιστορία προέλευσης του γλίτσα δικηγόρου Σολ Γκούντμαν από το “Breaking Bad” μετατρέπεται σε ένα τραγικών διαστάσεων παιχνίδι ηθικής και χαρακτήρων. Στο “Breaking Bad” ο Σολ του Μπομπ Όντενκερκ κρατά έναν σχετικά πιο ανάλαφρο ρόλο σε σχέση με τα τεκταινόμενα, μιας και η σειρά έτσι κι αλλιώς αγκαλιάζει περισσότερο το χιούμορ και μια εικονογραφία κάπου ανάμεσα στο καρτούν και το γουέστερν.
Στο “Better Call Saul” όμως ο ίδιος ήρωας αποκτά σάρκα και οστά καθώς ακολουθούμε την βασανιστικά αργή κατάβασή του προς την κόλαση. Οι δύο κόσμοι της σειράς (ο προσωπικός του και ο απειλητικός εξωτερικός) συγκλίνουν όλο και πιο επικίνδυνα σε μια σειρά που μπορεί να είναι παιχνίδι ηθικής, δικηγορικό δράμα και θρίλερ παρανόμων, όλα σε ένα αποστομωτικής ομορφιάς πακέτο. Πριν ξεκινήσει η σειρά αναρωτιόμασταν πόσο ενδιαφέρον μπορεί να έχει η διαδρομή ενός χαρακτήρα του οποίου την κατάληξη λίγο-πολύ γνωρίζουμε, αλλά τώρα δεν θέλουμε ποτέ να τελειώσει.
Frasier
Πώς ακολουθείς το -τότε- πιο πετυχημένο σίτκομ όλων των εποχών; Δημιουργώντας ένα ακόμα καλύτερο! Το κλασικό “Cheers” εστίαζε σε μια παρέα εργαζόμενων και θαμώνων σε ένα μπαρ της Βοστώνης όπου όλοι ξέρουν το όνομα των άλλων και δεσμοί φιλίας και έρωτα αναπτύσσονται καθημερινά. Η σειρά άντεξε για 11 σεζόν, 8 εκ των οποίων στο τοπ-10 θεαματικότητας και έχοντας προταθεί για Έμμυ Καλύτερης Σειράς σε όλες! Κέρδισε συνολικά 28 Έμμυ.
Τι κάνεις λοιπόν όταν το μπαρ κατεβάσει ρολά; Παίρνεις τον χαρακτήρα που όλοι έχουν αγαπήσει και τον ακολουθείς καθώς μετακομίζει στο Σιατλ ξεκινώντας ραδιοφωνική εκπομπή. Ο ψυχολόγος Φρέιζιερ Κρέιν του Κέλσι Γκράμερ εμφανίστηκε αρχικά στην 3η σεζόν του “Cheers” ως χαρακτήρας με προσδόκιμο τηλεοπτικής ζωής λίγα μόνο επεισόδια, όμως το κοινό αντέδρασε θετικά και παρέμεινε στο καστ για χρόνια αφού η αρχική του ιστορία είχε ολοκληρωθεί. Σταδιακά έγινε ο πιο δημοφιλής χαρακτήρας της σειράς και τελικά πρωταγωνίστησε στο δικό του σόου, με το όνομά του. Το “Frasier” έτρεξε για άλλες 11 σεζόν κερδίζοντας συνολικά 37(!) Έμμυ και ξεπερνώντας σε δημοτικότητα ακόμα και το κλασικό σόου που το γέννησε. Όσο για τον Κέλσι Γκράμερ, έφτασε να παίζει τον συγκεκριμένο χαρακτήρα για 20 συνεχόμενα έτη. Αυτό θα πει αφοσίωση.
The Good Fight
Άλλη μια σειρά που παίζεται ακόμα, όπως και το “Better Call Saul”. Σε αντίθεση με εκείνο, είναι όμως απευθείας σίκουελ της ορίτζιναλ σειράς. Το “Good Wife” ακολουθούσε την προσπάθεια μιας δικηγόρου να ξεκινήσει νέα δικηγορική καριέρα καθώς ο πολιτικός σύζυγός της μπλέκει σε ένα καταστροφικό σεξουαλικό σκάνδαλο αφήνοντάς την μετέωρη. Η σειρά εξελίσσεται σε ένα από τα κορυφαία δικαστικά δράματα της δεκαετίας, μπλέκοντας το πολιτικό με το προσωπικό με καθηλωτικό τρόπο.
Όταν ολοκληρώθηκε ύστερα από 7 σεζόν, μιας εκ των κεντρικών χαρακτήρων, η Νταϊάν Λόκχαρτ της Κριστίν Μπαράνσκι μετακόμισε σε άλλη φίρμα συνεχίζοντας τον Καλό Αγώνα από την αρχή, τη στιγμή της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Η σειρά φέρνει πίσω ένα σωρό γνώριμα πρόσωπα αλλά συστήνει και πολλά καινούρια, σε μια απολαυστικά ισορροπημένη μίξη και ένα σίκουελ που στυλιστικά πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα από το ορίτζιναλ, εντοπίζοντας τον παραλογισμό του σύγχρονου πολιτικού σκηνικού με τρόπο ευρηματικό, άκρως διασκεδαστικό, και συχνά επίπονα αληθινό. Σε αυτό το τηλεοπτικό σύμπαν δύσκολα βαριέσαι, ειδικά όταν έχεις την Νταϊάν οδηγό.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Οι δημιουργοί του “Good Fight” κάνουν την τηλεόραση που τους έμαθε το “Sopranos”
The Colbert Report
Για χρόνια μόνιμο μέλος των ανταποκριτών του “Daily Show” με τον Τζον Στιούαρτ, ο Στίβεν Κολμπέρ ανέπτυξε την περσόνα του υπερ-συντηρητικού τηλε-σχολιαστή ειδήσεων σατιρίζοντας ουσιαστικά τα γνωστά πρόσωπα από κανάλια τύπου Fox. Η περσόνα αυτή του Κολμπερ σύντομα πήρε δική της θέση στο πρόγραμμα, ακολουθώντας το “Daily Show” με το εξαιρετικό “The Colbert Report”.
Μια ειδησεογραφική σάτιρα χτισμένη πάνω στο μοτίβο του πρωτότυπου σόου, αλλά πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, και παίζοντας τα πάντα σαν ένα σατιρικό περφόρμανς. Η σειρά σταμάτησε ύστερα από μια δεκαετία καθώς ο Κολμπέρ, αυτή τη φορά δίχως την σατιρική του περσόνα, ανέλαβε την εξαιρετικά σημαντική θέση του νυχτερινού σόου που παρουσίαζε για πάνω από 20 χρόνια ο Ντέιβιντ Λέτερμαν.
Law & Order: SVU
Αν το κλασικό “Νόμος & Τάξη” του Ντικ Γουλφ παραμένει μια πλήρως αντιπροσωπευτική σειρά πάνω στο τι εννοούμε όταν λέμε “τηλεοπτικό procedural” (δηλαδή σειρά “διαδικασίας”, όπου αυτοτελή επεισόδια ακολουθούν αναλυτικά μια διαδικασία, συνήθως επίλυσης εγκλημάτων, υποθέσεων, ιατρικών αινιγμάτων, κλπ), τότε το πρώτο spin-off κυριολεκτικά το ξεπέρασε. Η αρχική σειρά, που βασιζόταν σε πρωτοσέλιδους τίτλους γράφοντας παρεμφερείς αστυνομικές υποθέσεις που είχαν καθηλώσει το αμερικάνικο έθνος, έτρεξε συνολικά για 20 σεζόν γεννώντας και ένα franchise σειρών στην πορεία.
Καμία όμως δεν άντεξε όσο τα “Ειδικά Εγκλήματα”, η σειρά με πρωταγωνίστρια την Μαρίσκα Χάργκιτεϊ και τον Κρίστοφερ Μελόνι, που εστίαζε περισσότερο σε σεξουαλικής βίας εγκλήματα- πάντα εμπνευσμένα από πραγματικά γεγονότα, παίρνοντας φυσικά τις απαραίτητες δημιουργικές ελευθερίες. Η σειρά έχει φτάσει αισίως τις 21 σεζόν και τα 478 επεισόδια, όντας η 3η σε μέγεθος επεισοδίων σειρά (live-action) στην ιστορία της τηλεόρασης, πίσω μόνο από το γουέστερν “Gunsmoke” και τη “Λάσι”. Έχει κερδίσει επίσης 33 Έμμυ, ανάμεσα στα οποία και το Α’ Γυναικείου Ρόλου για την Χάργκιτεϊ, για ένα απίθανο one-woman show όπου προσπαθεί να σώσει ένα κοριτσάκι-θύμα απαγωγής, μιλώντας της απομονωμένη από ένα τηλέφωνο σε ανοιχτή ακρόαση. Όσο για εκείνο το ρεκόρ επεισοδίων; Έρχεται κι αυτό. Η σειρά έχει ήδη ανανεωθεί για τις σεζόν 22, 23, 24. Να τα χιλιάσει!