Μίντια Ανασκόπηση

default image

Η ετήσια ανασκόπηση για το ραδιόφωνο, τα περιοδικά, τη τηλεόραση, τις εφημερίδες και φυσικά, για το διαδίκτυο

Ραδιόφωνο

Τρεις οι νέοι παίκτες, ο ενημερωτικός City των Αγγελόπουλων και οι αθλητικοί Sentra του Πήγασου και Arrena του Ρέστη. Συμπαθητικοί και οι 3 και λίγο νωρίς για να κριθούν από τα χαμηλά ποσοστά ακροαματικότητας που διατηρούν. Ξεχώρισε σίγουρα η συνεργασία του Τζίμη Πανούση με τον πρώτο και οι αρκετές διασημότητες στο έμψυχο υλικό του τρίτου.

Εμείς μείναμε πιστοί για ακόμα μια χρονιά στις σταθερές αξίες των Εν Λευκώ, Kosmos, Best. Πάντα πρώτος σε νούμερα ο Σκάι.

Περιοδικά
Θα μπορούσαμε να αντιγράφαμε από την περσινή ανασκόπηση αφού  δεν και άλλαξαν πολλά. Τα περίπτερα γονατίζουν από τον τεράστιο αριθμό περιοδικών που φιλοξενούν, αλλά πιό από αυτά έχει κάνει τη διαφορά για το 2008; Κανένα. Πάλι τα γυναικεία είχαν τις μεγαλύτερες πωλήσεις, λόγω δώρων, ενώ γενικά τα νούμερα πέφτουν για όλα. Τεράστια η προσφορά και η ποικιλία, αλλά ζήτηση δεν βλέπουμε και τόσο μεγάλη. Τα ένθετα των κυριακάτικων εφημερίδων και τα free-press έντυπα συνιστούν σίγουρα σε μία τροχοπέδη για τα περιοδικά των 4 και 5 ευρώ και όλα δείχνουν πως πολλά από αυτά πλέον ανοίγουν για να κλείσουν.

Τηλεόραση
Από τα πιο σημαντικά της χρονιάς πρέπει να θεωρείται η είσοδος του RTL Group στην Ελλάδα με την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του ALPHA.
Είχαμε και ένα καινούργιο κανάλι, το MTV, έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών. Βέβαια το ανταγωνιστικό MAD είναι εδραιωμένο αλλά δεν είναι κακό να υπάρχουν πολλοί παίκτες στο χώρο οι οποίοι όμως να προσφέρουν και διαφορετικά πράγματα και όχι τα ίδια και τα ίδια.
Ανταγωνισμό αρχίζει να νοιώθει και η Nova (που αποκτήθηκε από τη Forthnet), μια και η On Telecoms δεν είναι πια θεατής των εξελίξεων, αλλά μπαίνει στην αγορά αρκετά δυνατά και μάλιστα ψωνίζει από τα πάνω ράφια (βλ. Champions League).
Όσο αφορά το πρόγραμμα, αν πούμε ότι ξεχώρισε η τάδε και η δείνα ελληνική σειρά ασφαλώς θα είναι ψέμα μια και οι περισσότερες είναι προχειροδουλειές με φανερή έλλειψη έμπνευσης, που μπροστά στις αμερικανικές μοιάζουν με σκετσάκια δημόσιου ελληνικού δημοτικού σχολείου.
Μιλώντας για τις αλλοδαπές σειρές πρέπει να αναφερθούμε στην αλλαγή κλίματος και την έλευση αρκετών από αυτών στην ημεδαπή μας μιζέρια. Βάσει όλων αυτών των ανούσιων (έως προσβλητικών) παιχνιδιών, σόου και ριάλιτι, αρκετές από αυτές τις ξένες σειρές είναι σίγουρα μια όαση.
Για ορισμένα προγράμματα όπως οι Φάκελοι, ο Εξάντας κλπ., που όλοι παραδέχονται το αυτονόητο, πως είναι δηλαδή πολύ καλές δουλειές, συνήθως ισχύει το παράδοξο να τα παρακολουθούν λίγοι μια και οι τσιχλόφουσκες που παίζουν τα υπόλοιπα κανάλια εκείνη την ώρα μασιούνται πιο εύκολα.
Σχετικά με τις ειδήσεις, ίσχυσε για ακόμα μια χρονιά το κάθε πέρυσι και καλύτερα, μια και τα μονοθεματικά δελτία, οι φανφάρες και οι κοκορομαχίες κούρασαν αφάνταστα.
Και το 2008, την τηλεόραση τη χρησιμοποιήσαμε περισσότερο ως μέσο για να δούμε DVD.

Εφημερίδες
Τρεις γίνανε οι εβδομαδιαίες free-press της Αθήνας, με τη FAQ του Θανάση Λάλα να θέλει να κερδίσει και αυτή την καρδιά μας (μαζί με Athens Voice και LifO), βασιζόμενη κυρίως στην υψηλή της ποιότητα και σχεδίαση. Όπου τις βρίσκαμε πάντως τις μαζεύαμε και τις τρεις, μια και θεωρούμε ότι αξίζουν πολύ περισσότερο από άλλες επί πληρωμή εφημερίδες.
Η σύγκρουση των ΘΕμο-ΜΑκη και η εξαγορά της εφημερίδας Πρώτο Θέμα από τον Πήγασο ήταν σίγουρα από τα σημαντικά της χρονιάς, ενώ όσο αφορά τις πωλήσεις έμεινε και αυτή τη χρονιά στην κορυφή, μαζί με το Βήμα.
Δύο οι καινούργιες πολιτικές, οι εβδομαδιαίες Σφήνα του Καρατζαφέρη και Real News των Χατζηνικολάου-Κουρή, με τη δεύτερη να έχει ήδη κερδίσει ένα μεγάλο, για νεοφώτιστη, μερίδιο της αγοράς.
Στις αθλητικές είχαμε την έλευση της Εξέδρας του ΔΟΛ, που τα πάει αρκετά καλά, με πωλήσεις που την πλασάρουν συνήθως στην 5η θέση ανάμεσα σε 11.

Διαδίκτυο
Έκρηξη των ελληνικών μπλογκ και ειδικά των πολιτικών/παραπολιτικών με αρκετή κιτρινίλα και μαλλιοτραβήγματα αλλά και σοβαρή στάση όταν κρινόταν από τις περιστάσεις αναγκαίο. Άπειρες χαμένες ώρες στον πρωταγωνιστή της χρονιάς, Facebook, αλλά και στο Twitter, μεγάλη αύξηση πρόσβασης στο ίντερνετ από τα κινητά τηλέφωνα. Οι πολίτες δημοσιογράφοι πλέον είναι παγκοσμίως αμέτρητοι και χάρη στη δυναμική του διαδικτύου τα νέα ταξιδεύουν γρηγορότερα και πολύ πιο σφαιρικά από τα άλλα, πολλές φορές, κατευθυνόμενα Μέσα. Ειδική μνεία στη Wikipedia, το χρησιμότερο εργαλείο της εποχής μας.

Το Δίκτυο 24 και τα Media* σας εύχονται καλή χρονιά με υγεία.

Υ.Γ
Φρέντο ντύσου καλά θα έχει -3 αύριο στη Ν. Υόρκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα