Παρέμβαση εισαγγελέα για ΕΡΤ και Champions League
Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη συμφωνία της ΕΡΤ για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων μετάδοσης του Champions League, διέταξε ο Οικονομικός εισαγγελέας. Εξετάζεται αν διαπράχθηκε το αδίκημα της απιστίας
- 05 Οκτωβρίου 2011 15:37
Την άμεση παρέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη προκάλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία η ΕΡΤ κατέβαλε πολλά εκατομμύρια ευρώ για τη μετάδοση της κορυφαίας διοργάνωσης ποδοσφαίρου Champions League, ενώ υπήρχαν προσφορές πολύ χαμηλότερες από τα ιδιωτικά κανάλια.
Ο κ. Πεπόνης έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας.
Το θέμα απασχόλησε και τη Βουλή με ερώτηση προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ηλία Μόσιαλο, που κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός και Θανάσης Λεβέντης.
Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης των τριών βουλευτών:
“Τη στιγμή που η κυβέρνηση εξαγγέλλει τη μείωση των δαπανών της δημόσιας τηλεόρασης και μάλιστα μέσω της εφεδρείας – απόλυσης περίπου 1000 εργαζομένων, η διοίκηση της ΕΡΤ προχωρά σε συμφωνία με την TEAM (την εταιρεία που διαχειρίζεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων του Champions League).
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων, η ΕΡΤ χρειάστηκε να προσφέρει 18-24 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα του Champions League, τα οποία και θα προκαταβάλει στην ΤΕΑΜ, μιας και δεν έχει τη δυνατότητα χορήγησης εγγυητικής επιστολής.
Η κρατική τηλεόραση πρόκειται να δείξει 17 αγώνες το χρόνο, χωρίς να έχει την αποκλειστικότητα του τελικού του Champions League, αφού παράλληλα θα τον δείχνει και η Nova. Για να μπορέσει η ΕΡΤ να έχει οικονομικό όφελος, πρέπει να βρει για κάθε αγώνα που θα μεταδίδει διαφημιστικά έσοδα περίπου 400.000 ευρώ, την ώρα που η διαφημιστική αγορά τονίζει ότι η διαφημιστική απόδοση του Champions League τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει σημαντική πτώση.
Και όλα αυτά τη στιγμή που θα μπορούσε να πάρει και πάλι τα δικαιώματα με λιγότερα χρήματα, αφού σύμφωνα με τα δημοσιεύματα τα υπόλοιπα κανάλια δεν πρόσφεραν στην ΤΕΑΜ περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ το έτος ( η συμφωνία της ΕΡΤ είναι 6-8 εκατ. ευρώ το έτος). Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογη πρακτική είχε εφαρμόσει και η ΕΡΤ με τα δικαιώματα μετάδοσης αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος, με προκλητικές συμφωνίες με συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες”.
ΝΔ: “Πρόκληση η συμφωνία”
Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζήτησε και ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, Σίμος Κεδίκογλου.
“Η διοίκηση της ΕΡΤ, κάτω από τις σημερινές δυσβάστακτες οικονομικές συνθήκες, δεν έχει το δικαίωμα να κατασπαταλήσει με αυτόν τον προκλητικό τρόπο τα χρήματα του Ελληνικού λαού, τη στιγμή μάλιστα που κλείνει κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς, πετώντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους με την πρόφαση της οικονομικής εξυγίανσης. Θα προσφύγω εκ νέου στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας την παρέμβασή του, ώστε η δίκαιη οργή του κόσμου να μην παντρευτεί με το αίσθημα της αδικίας από την ανενόχλητη καταλήστευση δημόσιας περιουσίας, γιατί αυτό είναι ένα άσχημο εκρηκτικό μίγμα” ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου.