Προγνωστικά για τις Χρυσές Σφαίρες 2008

default image

Το υποκατάστατο των Όσκαρ φέτος δεν θα μας τιμήσει με την τελετή του. Η απεργία των σεναριογράφων λύγισε ακόμα και τη διοργάνωση αυτή και οι νικητέ...

Το υποκατάστατο των Όσκαρ φέτος δεν θα μας τιμήσει με την τελετή του. Η απεργία των σεναριογράφων λύγισε ακόμα και τη διοργάνωση αυτή και οι νικητές απλά θα ανακοινωθούν τα ξημερώματα της Δευτέρας. Το ΜΕΝ 24 κάνει τις δικές του προβλέψεις για τους νικητές της φετινής … αναγελλίας Golden Globes.Η ανακοίνωση των νικητών των Χρυσών Σφαιρών απέχει μόνο κάποια 24ωρα. Μπορεί σε κάποιους να μην καίγεται καρφί για το αν θα ακούσει το όνομά της η Κίρα Νάιτλι, γιατί στην τελική «ε, δεν πήρε και Όσκαρ, πως κάνει έτσι». Η πραγματικότητα- ευτυχώς ή δυστυχώς- δεν είναι αυτή, αφού αν π.χ. η συμπαθέστατη Κίρα κερδίσει, αυξάνονται και οι πιθανότητες να λάβει ένα Όσκαρ με χαραγμένο το όνομά της.. Όλα αυτά, βέβαια, αν δεν της έκλεινε με νόημα το μάτι από την άλλη γωνία η Μαριόν Κοτιγιάρ. Ευτυχώς για την Κίρα, στις Χρυσές Σφαίρες δεν είναι άμεσα αντιμέτωπες…




Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία




…σε Δραματική Ταινία








Κέιτ Μπλάνσετ στο «Elizabeth: The Golden Age»
Τζούλι Κρίστι στο «Away From Her»
Τζόντι Φόστερ στο «The Brave One»
Αντζελίνα Τζολί στο «A Mighty Heart»
Κίρα Νάιτλι στο «Atonement»






Στην συγκεκριμένη κατηγορία δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις- ούτε και σε πολλές άλλες εδώ που τα λέμε. Ένα χάσμα γενεών και σχολών που μικραίνει χάρη της αίγλης των Σφαιρών. Η μάχη θα παιχτεί ανάμεσα στη βετεράνο Τζούλι Κρίστι, η οποία υποδύεται μια ασθενή της νόσου Αλτσχάιμερ (την ταινία μπορείτε να την νοικιάσετε από το βίντεοκλαμπ για να διαμορφώσετε τη δική σας άποψη) και την Κίρα Νάιτλι, η οποία βρίσκεται σε ανοδική πορεία στην καριέρα της και εξαργυρώνει την ομορφιά της και το ταλέντο της στην τέχνη κι όχι στα ποτά και τα ναρκωτικά, σαν κάτι άλλες, ονόματα δε λέμε. Τα προγνωστικά φέρουν ως νικήτρια την Κρίστι, αλλά εμείς επιφυλασσόμαστε… Ίσως να θελήσουν να προωθήσουν ακόμα περισσότερο την Νάιτλι, δίνοντας της απλόχερα το βραβείο. Σημειώνουμε ότι για την Κίρα, είναι η δεύτερη υποψηφιότητά, μετά το «Pride and Prejudice» και για την 67χρονη Κίστι η τρίτη. Βέβαια, η τελευταία έχει κι ένα Όσκαρ για να παρηγορηθεί αν χάσει τη Σφαίρα…




…σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ




Έιμι Άνταμς στο «Enchanted»
Νίκι Μπλόνσκι στο «Hairspray»
Έλενα Μπόναμ Κάρτερ στο «Sweeney Todd»
Μαριόν Κοτιγιάρ στο «La Vie En Rose»
Έλεν Πέιτζ στο «Juno»






Αν οι αποδόσεις δεν ήταν τόσο μικρές θα έλεγα να παίξετε όλη σας την περιουσία στην δεσποινίδα που ακούει στο όνομα Μαριόν Κοτιγιάρ. Για αυτό το λόγο, αρνούμαι να βάλω τη φωτογραφία της υποτιθέμενης αντιπάλου, Έιμι Άνταμς. Η ομολογουμένως ιστορική, αριστουργηματική ερμηνεία της- μία από τις καλύτερες όλων των εποχών κατά την ταπεινή μου γνώμη- στην ταινία «La Vie en Rose» ως η τραγουδίστρια μύθος, Εντίθ Πιάφ, δεν της εξασφαλίζει τίποτα λιγότερο από μια Σφαίρα. Κι ένα Όσκαρ. Το μόνο «κακό» είναι ότι δεν ερμηνεύει η ίδια τα τραγούδια της Πιαφ. Αλλά πάλι, ποια θα μπορούσε να τα πει όπως εκείνη;




…σε Δεύτερο Ρόλο








Κέιτ Μπλάνσετ στο «I’m Not There»
Τζούλια Ρόμπερτς στο «Charlie Wilson’s War»
Σαοίρς Ονάν στο «Atonement»
Έιμι Ράιαν στο «Gone Baby Gone»
Τίλντα Σουίντον στο «Michael Clayton»





Όλα δείχνουν ότι εκείνη την ημέρα θα έχει ένα παραπάνω λόγο να χαίρεται η Κέιτ Μπλάνσετ. Με δύο υποψηφιότητες στις φετινές Σφαίρες πάει βουρρρ για βράβευση σε αυτήν την κατηγορία- γιατί ο πρώτος ρόλος είναι ιδιαίτερα απειλητικός. Η επανεμφάνιση της Pretty Woman, Τζούλια Ρόμπερτς δεν φαίνεται να την ανησυχεί. Μήπως θα έπρεπε;




Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία




…σε Δραματική Ταινία








Τζορτζ Κλούνεϊ στο «Michael Clayton»
Ντάνιελ Ντέι Λιούις στο «There Will Be Blood»
Τζέιμς Μακ Αβόι στο «Atonement»
Βίγκο Μόρτενσεν στο «Eastern Promises»
Ντένζελ Ουάσιγκτον στο «American Gangster»





Πέρα από την επάνοδο της Τζούλια Ρόμπερτς, ο τελευταίος των Μοϊκανών αποφάσισε να ξαναπρωταγωνιστήσει στη μεγάλη οθόνη. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε τέτοια απόφαση που παίρνει, η Ακαδημία (Όσκαρ) και ο Ξένος Τύπος (Χρυσές Σφαίρες) τον επαινούν με μία υποψηφιότητα στις λίστες τους. Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις είναι ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του που το στίγμα του δεν έχει ξεβάψει ακόμα. Και με την νέα, λαμπερή Σφαίρα, που θα στολίσει το γραφείο του από την άλλη εβδομάδα, ίσως να αποφασίσει να κάνει ταινίες συχνότερα. Όλα αυτά, αν δεν τον «σταματήσει» λίγο πριν το τέρμα, ο Τζορτζ Κλούνει, που έχει πάρει φόρα και το έχει ρίξει στις «καλές» ταινίες, στα διαλείμματα των blockbusters.




…σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ




Τζόνι Ντεπ στο «Sweeney Todd»
Ράιαν Γκόσλινγκ στο «Lars and the Real Girl»

Τομ Χανκς στο «Charlie Wilson’s War»
Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν στο «The Savages»
Τζον Σ. Ράιλι στο «Walk Hard: The Dewey Cox Story»






Δεν υπάρχει σχεδόν καμία αμφιβολία ότι ο νικητής θα είναι ο Τζόνι Ντεπ. Ενδεχομένως να απειληθεί από τον Τομ Χανκς, γιατί όπως και να το κάνεις είναι… ο Τομ Χανκς.




…σε Δεύτερο Ρόλο








Χαβιέ Μπαρδέμ στο «No Country For Old Men»
Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν στο «Charlie Wilson’s War»

Τζον Τραβόλτα στο «Hairspray»
Τομ Ουίλκινσον στο «Michael Clayton»





Κάσεϊ Άφλεκ στο «The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford»



Από ότι φαίνεται, την παράσταση από την ταινία των Κοέν, «No Country For Old Men», κλέβει ο Χαβιέ Μπαρδέμ. Για να υποστηρίξουν την εκτίμηση που τρέφουν στην ταινία, θα τον βραβεύσουν. Όλα αυτά αν δεν υπήρχε o Κάσεϊ Άφλεκ (αδερφάκι του Μπεν) που έχει συγκεντρώσει σχεδόν ότι βραβείο υπάρχει για την ερμηνεία του. «Παίζει» κι Τραβόλτα, που στο «Hairspray» υποδύεται μια τροφαντή… γυναίκα, αλλά μάλλον δεν θα του κάνουν την χάρη.




Καλύτερη Σκηνοθεσία-Καλύτερο Σενάριο




Σκηνοθεσία


Τιμ Μπάρτον για το «Sweeney Todd»
Ίθαν και Τζόελ Κοέν για το «No Country For Old Men»
Τζούλιαν Σνάμπελ για το «The Diving Bell And The Butterfly»
Ρίντλεϊ Σκοτ για το «American Gangster»
Τζο Ράιτ για το «Atonement»

Σενάριο
«Atonement»
«Charlie Wilson’s War»
«The Diving Bell And The Butterfly»
«Juno»
«No Country For Old Men»





Τα ξίφη τους θα διασταυρώσουν οι αδερφοί Κοέν με τον Τζο Ράιτ. Ή αλλιώς το «No Country For Old Men» με το «Atonement». Κάπως έτσι θα συμβεί και στην κατηγορία του σεναρίου (με επικίνδυνο αντίπαλό τους το «The Diving Bell And The Butterfly»). Αν ήμαστε στα Όσκαρ, τότε λογικά ο νικητής της σκηνοθεσίας θα έπαιρνε και την καλύτερη ταινία. Αυτό βέβαια δεν είναι απαράβατος κανόνας στα Όσκαρ- ειδικά τα τελευταία χρόνια- και σίγουρα κάτι τέτοιο δεν ισχύει στις Χρυσές Σφαίρες. Και οι… τρεις, έχουν δύο από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς- τουλάχιστον όσον αφορά τα βραβεία και την αναγνώριση- και η μάχη μέλλεται να είναι σκληρή. Οι Κοέν έχουν ένα προβάδισμα. Είναι δύο εναντίον ενός… Την έκπληξη μπορεί να κάνει μόνο ο Τιμ Μπάρτον στη σκηνοθεσία.




Καλύτερη Ταινία




Ξενόγλωσση






«4 Months, 3 Weeks And 2 Days» (Ρουμανία)
«The Diving Bell And The Butterfly» (Γαλλία- Η.Π.Α.)
«The Kite Runner» (Η.Π.Α.)
«Lust, Caution» (Ταϊβάν)
«Persepolis»


(Γαλλία)



Ήταν μια καλή χρονιά για τις μη αγγλόφωνες ταινίες, που ίσως να κλέβουν την παράσταση από τις Αμερικάνικες. Το αριστουργηματικό «Persepolis» θα άξιζε να πάρει το βραβείο και να γυρίσει στη Γαλλία- αγκαζέ με την Κοτιγιάρ. Επειδή, όμως, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το «4 Months, 3 Weeks And 2 Days», επίσης μία από τις πιο καλές ταινίες της χρονιάς ανεξαρτήτου γλώσσας των ηρώων, η κατάσταση περιπλέκεται. Επίσης, οι πολλές υποψηφιότητες του «The Diving Bell And The Butterfly» σε άλλες κατηγορίες, μαρτυρούν ότι ίσως να υπερέχει στα μάτια των Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και έτσι να το βραβεύσουν. Εδώ όλα παίζουν…




Μιούζικαλ ή Κωμωδία








«Across The Universe»
«Charlie Wilson’s War»
«Hairspray»
«Juno»
«Sweeney Todd»





Η ταινία του Τιμ Μπάρτον, με πρωταγωνιστή τη «μούσα» του, Τζόνι Ντεπ και τη γυναίκα του, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, είναι το φαβορί. Αν πρέπει να του βάλουμε έναν ανταγωνιστή στην απέναντι γωνία, τότε αυτός θα είναι το «Charlie Wilson’s War». Το ένα πολιτικοποιημένη κωμωδία, το άλλο μαύρη κωμωδία, όπως μόνο ο Μπάρτον ξέρει να κάνει.




Δραματική Ταινία








«American Gangster»
«Atonement»
«Eastern Promises”
«The Great Debaters»
«Michael Clayton»
«No Country For Old Men»
«There Will Be Blood»



Προσοχή! Η συγκεκριμένη κατηγορία δε περιέχει ούτε τρεις, ούτε πέντε αλλά επτά ολόκληρες ταινίες! Έπρεπε να χωρέσουν όλα τα φιλμ που αναγράφονται στις υπόλοιπες κατηγορίες, υπονοώντας ότι φέτος έχουμε πολλά «μαργαριτάρια» στην κινηματογραφική οθόνη. Η υπεροχή σε υποψηφιότητες του «Atonement», ίσως να προμηνύει και το αποτέλεσμα. Όταν όμως έχεις την νέα ταινία των Κοέν- που θεωρούνται και λίγο κουλτούρα- «No Country For Old Men»,
τότε δεν μπορείς να είσαι σίγουρος…



Προβλέψεις κάνουμε, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα – εκτός για την Κοτιγιάρ. Η ιστορία έχει δείξει ότι όσα κι αν πεις, μπορεί να βγεις ψεύτης την ημέρα της Απονομής. Το σίγουρο είναι ότι κάτι χάθηκε από την αίγλη των Χρυσών Σφαιρών γιατί όπως και να το κάνεις, δεν είναι το ίδιο να βλέπεις όλο το Χόλιγουντ στολισμένο να αφήνει τις πατημασιές του στο κόκκινο χαλί με το να παρακολουθείς νυσταγμένος έναν τύπο να ανακοινώνει τους νικητές. Κρίμα. Ίσως θα έπρεπε να είχατε δώσει σημασία στους σεναριογράφους, που δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να ζητούν αυτά που τους ανήκουν. Πάρτε τώρα να έχετε…(κι εμείς δυστυχώς μαζί σας.)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα