“Τα μπλουζ του Θάνου”: Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου

Διαβάζεται σε 8'
“Τα μπλουζ του Θάνου”: Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», θα λάβει χώρα μία πολύ ξεχωριστή βραδιά γεμάτη από “Τα μπλουζ του Θάνου”.

Βασικοί συνεργάτες του, που πορεύτηκαν μαζί του σε διαφορετικές περιόδους, θα προσεγγίσουν μουσικές στιγμές του συνθέτη με τον τρόπο που εκείνος θα ήθελε. Οι Θύμιος Παπαδόπουλος, David Lynch, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Μάξιμος Δράκος και Καλλίστρατος Δρακόπουλος, μέσα από μια σύγχρονη ματιά, ενσωματώνοντας την τάση του προς τον αυτοσχεδιασμό, αγγίζουν τις μελωδίες του και συνομιλούν μαζί τους. Τραγουδάει ο Χρήστος Θηβαίος.

Λίγες μέρες πριν τη συναυλία, μιλούν για τον Θάνο Μικούτσικο:

Η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου είναι η μουσική ενός ανθρώπου που αγάπησε με πάθος στη ζωή, αγάπησε επίσης την ίδια τη ζωή και τη δημιουργία.
Και ένιωσε βαθιά κάθε στιγμή του. Carpe temporis momentum! (Για να παραφράσω το Carpe Diem του Οράτιου).
Αυτό το πάθος διαχέεται στο έργο του.

Παρέμεινε πιστός στην παραδοσιακή αρχή του δυτικής μουσικής: ο συνθέτης καθορίζει με λεπτομέρεια κάθε πτυχή του έργου του. Όμως τον γοήτευσε μια εναλλακτική λύση, που καθόρισε μέχρι και τον κορμό πολλών συνθέσεών του: Η jazz και ο δομημένος αυτοσχεδιασμός. Ο Θάνος ήταν ο ίδιος ένας ικανότατος αυτοσχεδιαστής. Κομμάτια που ερμήνευε ο ίδιος (παράδειγμα 7 Νάνοι) εξελίσσονταν κάθε φορά σε μια διαφορετική περιπέτεια. Πολλές φορές ήμουν σίγουρος ότι, ερμηνεύοντας, σχεδόν ζούσε μια αδιάλειπτη, μεταφυσική, εξωσωματική εμπειρία. Κάποιες φορές εντόπισα εντυπωσιακά πράγματα στο παίξιμό του, του τα είπα, όμως δεν τα θυμόταν, σα να μην τα είχε κάνει συνειδητά…


Θύμιος Παπαδόπουλος

Η αρχή της συνεργασίας μας με τον Θάνο ήταν την δεκαετία του ’80, που κάναμε περιοδείες με και χωρίς το ΙΣΚΡΑ. Πάντα είχε πλάκα με τον Θάνο, γιατί είχε χιούμορ, όλοι το ξέρουν αυτό. Ήταν πολύ ωραία παρέα και στις συναυλίες σε ανέβαζε, δηλ. σε ενθάρρυνε να παίξεις το καλύτερό σου, να το ευχαριστηθείς. Το διασκέδαζε και ο ίδιος, με χιούμορ αλλά και με πολύ ενθάρρυνση σε ωθούσε να παίξει ο καθένας ό,τι ήθελε και με όποιο τρόπο ήθελε, πέρα από τις μελωδίες στις παρτιτούρες αλλά και στους αυτοσχεδιασμούς που είχαμε και μπόλικους από τότε. Σε παρότρυνε να το «ανεβάσεις», να παίξεις, να τα δώσεις όλα.

Επίσης επέτρεπε τα παιχνίδια. Θυμάμαι πήγαινα πίσω στα κρουστά και έπαιζα με τον Τουλιάτο κάποια κομμάτια σε σημείο που χορεύαμε. Υπήρχε τρόπος να ευχαριστηθούμε πολύ το live μέσα από την μουσική. Ο κύριος στόχος μας ήταν ναι μεν να παίζουμε καλά, αλλά δεν νιώσαμε στιγμή ότι υπήρχε κάποια αυστηρότητα που μας έκοβε τα πόδια, αλλά το αντίθετο.
Ο Θάνος γενικά είχε πολύ θάρρος σαν συνθέτης. Ήθελε να δοκιμάσει, όχι τόσο στα τραγούδια όσο για όλα τα υπόλοιπα που ήταν πιο πειραματικά δηλαδή με ορχήστρες, κουαρτέτα εγχόρδων, ντουέτο για σαξόφωνο και μπάσο, σόλο του Μαρκ Ρολς για φλάουτο. Είχε την όρεξη, το θάρρος, την αυτοπεποίθηση, να δοκιμάζει διάφορες τεχνικές. Όλα αυτά ήταν προκλήσεις και για εμάς να παίξουμε μελωδίες δύσκολες τεχνικά.

Θυμάμαι το ντουέτο για μπάσο και σαξόφωνο είχε από όλα, και αυτοσχεδιασμό μέσα στη φόρμα, δηλαδή για παράδειγμα ενώ έπαιζες ένα μέτρο μετά αυτοσχεδίαζες για τα επόμενα δύο μέτρα, έτσι υπήρχε παιχνίδι και εδώ. Ήταν άνθρωπος που ήθελε να πειραματίζεται και να διασκεδάζει και ο ίδιος με το αποτέλεσμα, να χαίρεται με αυτά που πειραματιζόταν.
Ήταν πολύ οργανωτικός, κάτι που τον βοήθησε πάρα πολύ να φτιάξει το Φεστιβάλ. Αυτές ήταν από τις πολύ ωραίες στιγμές που περάσαμε όλοι μαζί στο Φεστιβάλ Πάτρας. Πήρε πρωτοβουλίες, αγόρασε καινούργιο πιάνο, έφτιαξε Θέατρο. Αυτό που ήταν πάρα πολύ ωραίο και αξίζει να ειπωθεί είναι ότι όλοι στο Φεστιβάλ νιώθανε ότι ήταν ένα μεγάλο γεγονός.

Δούλευαν όλοι ενωμένοι για έναν κοινό σκοπό ώστε να γίνει το καλύτερο και να το χαρούνε όλοι. Αυτό που έλεγα πριν ότι ενθάρρυνε τους μουσικούς, το ίδιο ισχύει και για τους εθελοντές του Φεστιβάλ, όλοι νιώθανε ότι είχαν αξία και ότι ήταν ένας ωραίος σκοπός με όρεξη και μεράκι με αποτέλεσμα να βγαίνουν πάρα πολύ ωραία Φεστιβάλ, πολύ καλά οργανωμένα με την στήριξη που χρειαζότανε και με την άριστη μουσική απόδοση. Ήταν ωραίες φάσεις στην Πάτρα, ζήσαμε εκπληκτικές στιγμές.


David Lynch

Μουσικός σίφουνας, Έμπνευση, Άνθρωπος, Χαρά ζωής.
Αυτά μου έρχονται πρώτα σαν εικόνα στο μυαλό μου στην ερώτηση: «Δυο λόγια για τον Θάνο Μικρούτσικο».
Είναι ένας από τους λίγους Μουσικούς – Μουσικοσυνθέτες του χώρου μας που εξαιτίας του έργου του, θα επαναφέρει το όνομα του επί της ουσίας στην Αρχική του μορφή, δηλαδή Αθανάσιος (Αθάνατος).

Η πρώτη μου εμπειρία πριν ακόμη συνεργαστώ μαζί του, ήταν η συναυλία που έδωσε στο στάδιο της Κοζάνης το 1982 με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, που για μένα ήταν σοκαριστική για πολλούς λόγους, πρώτον για τις ενορχηστρώσεις, δεύτερον για την επιλογή των φοβερών μουσικών και τρίτον για την ελευθερία και την προβολή όλων εξίσου στην παράσταση, που ακόμα και σήμερα δεν θεωρείται δεδομένο. Έδινε πάντα απλόχερα και ανοιχτά την εκτίμηση του προς του ανθρώπους που συνεργαζόταν, με την ηγετική ικανότητα που είχε επίσης στο να τους κάνει όλους να είναι μια ομάδα.

Αισθάνομαι τυχερός και ευγνώμον που συναντήθηκαν οι δρόμοι μας και έπαιξα μαζί του, γιατί η συνεργασία μας ήταν ένα παιχνίδι με όλη την σημασία της λέξης.
Θα μπορούσα να αναφέρω άπειρες ιστορίες που είδα και έζησα με τον Θάνο για τον ΘΑΝΟ, αλλά προς το παρόν θα προτιμήσω να τα αναφέρω μουσικά στην παράσταση που θα δοθεί στις 25/11/23 με τίτλο: «Τα μπλουζ του Θάνου», που πιστεύω πως η πνοή που θα δοθεί στον τρόπο που θα παιχτούν τα κομμάτια, με την συνεύρεση των εξαιρετικών μου φίλων και συνεργατών, θα είναι η πνοή του Θάνου.


Γιώτης Κιουρτσόγλου

Θάνος… Αστείρευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, προσηλωμένος στη μουσική του με βαθιά γνώση και πολύ εργασία πάντα. Πρωτοπόρος & κλασικός, έντονος & άμεσος, γνήσιος & ειλικρινής, με ατέρμονο χιούμορ και γενναιόδωρα συναισθήματα, είναι μόνο λίγα από τα χαρακτηριστικά του φίλου-συνεργάτη-Δασκάλου Θάνου.


Μάξιμος Δράκος

Έχοντας δουλέψει με 100άδες καλλιτέχνες σε Ελλάδα και Αμερική, μπορώ εύκολα να βάλω την συνεργασία μου με τον Θάνο μέσα στις καλύτερες που είχα ποτέ.
Ο Θάνος, σαν μουσικός, ήταν καλλιτέχνης με ξεκάθαρο όραμα, πολλές τεχνικές γνώσεις και έντονη εσωτερική επικοινωνία με την μουσική.

Ο Θάνος επίσης, σαν διευθυντής ορχήστρας, ήταν απαιτητικός προς τους συνεργάτες του, υπερβολικά οργανωτικός, γρήγορος στις αποφάσεις του και εν τέλη πολύ γενναιόδωρος και συντροφικός με τις μπάντες που έστηνε, σχεδόν σαν ένας καλός CEO μίας επιχείρησης.
Εκτίμησα και τις δύο αυτές πλευρές του, τον αγάπησα πολύ και είναι τιμή μου που έπαιξα, και παίζω ακόμα την μουσική του.


Καλλίστρατος Δρακόπουλος

«Τα Μπλουζ του Θάνου»
25 Νοεμβρίου στο Θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας» στην Ακαδημίας, τα Μπλουζ του Θάνου με το dream team του Θάνου: Θύμιος Παπαδόπουλος, Γιώτης Κιουρτσόγλου, David Lynch, Μάξιμος Δράκος, Καλλίστρατος Δρακόπουλος και Γιώργος Κορρές στον ήχο.

«Τα Μπλουζ του Θάνου» – Η αγαπημένη μου παράσταση και αγαπημένη παράσταση του Θάνου. Σας περιμένουμε!


Χρήστος Θηβαίος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα