Εκατομμυριούχος: Ποιοι άντρες φόρεσαν πρώτοι τα ψηλοτάκουνα; Η απάντηση θα σας εκπλήξει

Διαβάζεται σε 2'
Τακούνια
Τακούνια ISTOCK

Η ενδιαφέρουσα ερώτηση για το ποιοι άντρες φορούσαν ψηλοτάκουνα τον 10ο αιώνα, στο τηλεπαιχνίδι “Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;”.

Μια ενδιαφέρουσα ερώτηση είχε η εκπομπή του “Ποιος θέλει να γίνει Εκατομμυριούχος;” της Παρασκευής (18/10), θυμίζοντάς μας ένα στοιχείο από την Ιστορία, το οποίο πολλοί μπορεί να αγνοούσαν.

Η ερώτηση αφορούσε τα ψηλά τακούνια και το ποιοι άντρες τα φορούσαν κατά τον 10ο αιώνα στην Περσία.

Η σωστή απάντηση ήταν οι Ιππείς!

 

Η προέλευση των ψηλοτάκουνων μπορεί να εντοπιστεί στην αρχαία Περσία, γύρω στον 10ο αιώνα. Πέρσες στρατιώτες του ιππικού εισήγαγαν παπούτσια με τακούνια για να εξασφαλίσουν μια ασφαλή βάση στους αναβολείς κατά την ιππασία. Η ανασηκωμένη φτέρνα προσέφερε βελτιωμένη σταθερότητα, επιτρέποντας πιο αποτελεσματική τοξοβολία από άλογο. Αυτή η χρηστική χρήση τακουνιών κέρδισε γρήγορα δημοτικότητα στην Περσική Αυτοκρατορία και στις γειτονικές περιοχές.

Καθώς οι εμπορικοί δρόμοι επεκτάθηκαν και οι πολιτισμοί αναμειγνύονταν, η δημοτικότητα των υποδημάτων με τακούνια μεγάλωνε. Από την Περσία, τα ψηλοτάκουνα έφτασαν στην Ευρώπη, όπου βρήκαν τη θέση τους στις ανώτερες βαθμίδες, ιδιαίτερα στους άντρες αριστοκράτες.

Έπειτα, οι αντρικές γόβες πέρασαν από ποικίλες πολιτιστικές έννοιες: συμβολίζουν το υψηλό κοινωνικό ανάστημα, τη στρατιωτική ανδρεία, το εκλεπτυσμένο μοντέρνο γούστο και το ύψος του “cool”. Μέχρι που, τελικά, έγιναν σύμβολο θηλυκότητας και απέκτησαν την σημειολογία που έχουν σήμερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα