Game of Thrones: Πώς εξηγούνται οι πράξεις της Νταινέρυς
Το πέμπτο και προτελευταίο επεισόδιο του όγδοου κύκλου είναι πλέον ιστορία. Ένα επεισόδιο σε γενικές γραμμές καλό που ακολούθησε όμως έναν "δρόμο" ο οποίος δεν δικαιολόγησε απολύτως τα γεγονότα που εξελίχθηκαν. Πάμε να τα δούμε παρακάτω.
- 14 Μαΐου 2019 07:56
Όπως είναι αναμενόμενο, το άρθρο αυτό περιέχει SPOILERS για όσους δεν έχουν δει το επεισόδιο 5 του όγδοου κύκλου του Game of Thrones
Μπήκαμε λοιπόν στην τελική ευθεία για το μεγάλο φινάλε του Game of Thrones, μιας και το πέμπτο επεισόδιο του όγδοου κύκλου ολοκληρώθηκε οδηγώντας μας στο bittersweet κλείσιμο το οποίο και μας έχει υποσχεθεί η Emilia Clarke.
Όπως έλεγε πριν την πρεμιέρα του τελευταίου κύκλου η Clarke, σε κάθε σεζόν υπάρχει μια στιγμή που την αλλάζει σαν ηρωίδα”, αναφερόμενη φυσικά στην Καλίσι που ενσαρκώνει. “Με την οποία θα ταυτίζομαι μάλλον για πάντα”, πρόσθετε.
Μετά το επεισόδιο υπ’ αριθμόν 5 και με τίτλο “The Bells'”, η Νταινέρυς είναι και επίσημα η Mad Queen, η μητέρα των Δράκων που τρελάθηκε σαν τον πατέρα της και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η κατάληψη του σιδερένιου θρόνου. Η αλήθεια είναι πως στις προηγούμενες σεζόν υπήρχαν hints για το τι θα βλέπαμε στο τέλος της σειράς, ωστόσο η οριστική αλλαγή της σε νούμερο Ένα απειλή για το Westeros έγινε ολίγον τι απότομα.
Πολλοί τα έβαλαν με τους David Benioff και D.B. Weiss για το πώς “ξεπέταξαν” τον χαρακτήρα. Πράγματι, παρότι σκηνοθετικά το πέμπτο επεισόδιο ήταν άριστο, σεναριακά είδαμε μια “άγαρμπη” μεταστροφή που δεν “χτίστηκε” όπως θα περιμέναμε. Το ελαφρυντικό της δημιουργικής ομάδας είναι πως δεν είχαν χρόνο για κάτι τέτοιο, για να “απλώσουν” την εξέλιξη του χαρακτήρα της Dany σε έξι μόλις επεισόδια, ένα εκ των οποίων ήταν η μάχη του Winterfell. Παρόλα αυτά, το τελικό αποτέλεσμα ξενίζει, καθώς θα περιμέναμε περισσότερο βάθος στην ανάπτυξη της ψυχοσύνθεσης της δρακομάνας, πριν κάνει το King’s Landing Πομπηία.
Μιλάμε άλλωστε για μια ηρωίδα που ξεκίνησε την πορεία της λέγοντας πως θέλει τον θρόνο για να αποδώσει δικαιοσύνη. Για να ελευθερώσει τους σκλάβους, για να γίνει θεμιτή ως η “δίκαιη βασίλισσα” που δεν θα κυβερνούσε σαν τον πατέρα της, τον Mad King Aerys.
Αλλά η μεγάλη δύναμη που της παρείχαν οι δράκοι, της έδωσαν τελικά και τη δυνατότητα για να ασκήσει μεγαλύτερη βία, έτσι ώστε να τη “φοβηθούν” αφού δεν την αγαπούν. Κάτι που όμως ισχύει για τον Jon Snow, τον έτερο νόμιμο διάδοχο του θρόνου, ασχέτως αν τον απαρνείται διακαώς και συνεχώς.
Σε αυτή την υπέρμετρη δύναμη που της παρέχει ο Drogon και -κυρίως- στην απομόνωσή της από κάθε τι δικό της, “πάτησαν” οι David Benioff και D.B. Η Weiss.
Είχαμε δει όμως δείγματα της “σκληρής” πλευράς της στο παρελθόν; Πράγματι, ναι.
Στο επεισόδιο Oathkeeper της τέταρτης σεζόν, εξοργίστηκε τόσο πολύ από τη σταύρωση παιδιών σκλάβων του Meereen που ζήτησε τιμωρία με ανάλογο τρόπο. Η Dany αγνόησε τις συμβουλές του κύκλου της και δεν έδειξε έλεος προχωρώντας σε βίαιες εκτελέσεις για να αποδώσει “δικαιοσύνη”.
Ήταν το προμήνυμα για το τι θα βλέπαμε στο προτελευταίο επεισόδιο της σειράς. Μιλώντας στον Tyrion του λέει πως οι άνθρωποι του Meereen απέκτησαν μόνοι τους την ελευθερία τους γιατί ξεσηκώθηκαν εναντίον των δυναστών τους.
Πράγμα που περίμενε πως θα είχε γίνει και με τους ανθρώπους του King’s Landing. Λέει ακόμα πως το “έλεός μας είναι αδυναμία”, πάνω στο οποίο επένδυε η Cersei.
Στο επεισόδιο Kill the Boy της πέμπτης σεζόν, μετά την επίθεση των αρχόντων του Meereen στους συμβούλους της, ζητάει να της φέρουν τους ηγέτες όλων των μεγάλων οικογενειών της πόλης και εκτελεί τυχαία έναν από αυτούς.
Στο επεισόδιο Eastwatch της έβδομης σεζόν, η Dany έκαψε τον αδερφό και τον πατέρα του Samwell Tarly επειδή αρνήθηκαν να υποταχθούν στη βασιλεία της. Ο Sam έμαθε για το τι έκανε η Dany στην αρχή της όγδοης σεζόν.
“Η τρέλα και το μεγαλείο είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος”, γράφει ο Martin στα βιβλία του, περιγράφοντας τον Οίκο των Targaryen. Σε όλη την εξέλιξη της σειράς βλέπουμε μια Dany που προσπαθεί να αντισταθεί στον πειρασμό του να απελευθερώσει όλη αυτή τη βία. Τη συγκρατούν οι πιστοί της ακόλουθοι και ο Snow. Το ότι η Dany πέτυχε σπουδαία κατορθώματα μόνη της στην ουσία, δεν σημαίνει πως δεν θα υποτασσόταν στις χειρότερες παρορμήσεις της, οι οποίες “ξεκλειδώθηκαν” όταν κατάλαβε πως δεν είναι αγαπητή στο Westeros όσο ο Jon. Όταν άρχισε να βλέπει γύρω της μονάχα πιθανούς προδότες.
Όταν ακόμη κατάλαβε ότι ο Varys είχε δίκιο, ακριβώς γιατί δεν είχε τον λαό στο πλευρό της. Με έναν σχεδόν Μακιαβελικό τρόπο, αποφασίζει να εξουσιάσει δια του φόβου. Με φωτιά και θάνατο. Είναι ο δύσκολος δρόμος που λογικά, θα την οδηγήσει σε μια άδοξη συντριβή.
Παρόλα αυτά, ο τρόπος που εξελίχθηκαν τα πράγματα, μας αφήνει με μια δυσάρεστη γεύση. Ακριβώς, γιατί έγιναν βιαστικά.
Στο τέλος της έβδομης σεζόν, η Dany αποφασίζει να αφήσει τη διεκδίκηση του σιδερένιου θρόνου για να αφιερωθεί στη μάχη εναντίον των White Walkers. Έχει ήδη χάσει τον ένα της δράκο, και πολεμάει στη μάχη του Winterfell ρισκάροντας τους άλλους δύο. Προφανώς εκτιμούσε πως μια πιθανή νίκη θα την έκανε αρεστή σε όλους. Ωστόσο, στο τέταρτο επεισόδιο φαντάζει απομονωμένη στο Winterfell με όλους να υποψιάζονται πως είναι επικίνδυνη και ακατάλληλη να κυβερνά, κάτι που όμως σεναριακά, δεν στοιχειοθετείται επαρκώς. Η Sansa λέει στον Tyrion πως εκείνος τη φοβάται. Ο Tyrion δεν απαντά. Ο Varys τον ρωτά ποιον θα επέλεγε για βασιλεία ανάμεσα στη Dany και τον Jon. Ο Tyrion και πάλι δεν απαντά και ο Varys εκφράζει την ανησυχία του για την πνευματική της κατάσταση.
Και το ερώτημα εδώ είναι: Μέχρι αυτό το σημείο, είχε κάνει η Dany αρκετά για να δικαιολογήσει αυτή την αλλαγή; Μπορεί να δικαιολογείται η απόφασή της να πάρει την εξουσία με το “δόγμα του σοκ”, όμως η απόφασή της να κάψει όλη την πόλη ενώ ηχούσαν οι καμπάνες ως ένδειξη παράδοσης, ξεπέρασε τα όρια. Είχε μαζεμένο θυμό, ναι, αλλά η απόλυτη τρέλα δεν προκύπτει κάπως “άτσαλα”;
Οι φριχτές της πράξεις ίσως να “δικαιολογούνται” περισσότερο, βάσει του οικογενειακού DNA, με την ηρωίδα να γίνεται το τέρας στο οποίο φοβόταν πως θα μεταμορφωθεί εξ αιτίας της κατοχής δράκων. Είπαμε, σεναριακά, όλα αυτά έγιναν με “ευκολίες” και μπόλικη βιασύνη.
Σε κάθε περίπτωση, το επεισόδιο νούμερο πέντε της όγδοης σεζόν, είναι ένα από εκείνα που θα θυμόμαστε και προσδιόρισε τη Dany ως τον μεγαλύτερο “κακό” της υπόθεσης μαζί με τον Night King.
Δεν ξέρουμε πώς και αν θα πεθάνει, αλλά αν επαληθευτεί η προφητεία, τότε η Arya θα πρέπει να δει και πράσινα μάτια να κλείνουν από το χέρι της (στη σειρά η Dany έχει πράσινα μάτια, στα βιβλία μοβ). Ή από το χέρι του Jon ο οποίος, τώρα ξέρει.
Τέλος, καταλάβαμε τι σήμαινε το όραμά της. Αυτό που βλέπαμε δεν ήταν χιόνι, αλλά στάχτη.
Όσο για το τι λένε οι δημιουργοί;
“Η Dany είναι απίστευτα δυνατή. Επίσης έκανε στενές φιλικές σχέσεις με τους συμβούλους της στο show. Όλοι του στενού της κύκλου, είτε πέθαναν, είτε την πρόδωσαν ή προσπάθησαν να την προδώσουν και έμεινε μόνη. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, για κάποιον που έχει τόση δύναμη να απομονώνεται έτσι”, είπε ο Benioff .
“Και τώρα που χρειαζόταν καθοδήγηση, όλοι γύρω της είναι απόντες”.
“Ο Snow ήταν κάποιος που ερωτεύτηκε και θεωρεί πως την πρόδωσε αποκαλύπτοντας την πραγματική του ταυτότητα. Όταν λέει “ας με φοβούνται”, εννοεί πως θα πρέπει να κάνει τις κινήσεις της με τον άσχημο τρόπο, ακόμη κι αν αυτό κόστιζε αθώες ζωές. Επέλεξε τη βία. Κι όταν ένας Targaryen επιλέγει τη βία, τα πράγματα είναι τρομακτικά. Όταν δε, είδε το Red Keep, το κάστρο – αρχηγείο των Βασιλέων των Επτά που είχε φτιάξει η οικογένειά της 300 χρόνια πριν, θόλωσε. Αποφάσισε να εκδικηθεί η ίδια, ως δράκος“, κατέληξε ο Benioff.
ΥΓ. Περιμένουμε τα βιβλία που μάλλον, θα στοιχειοθετήσουν καλύτερα το “madness” της Dany. Και φυσικά, περιμένουμε την επόμενη βδομάδα το γκράντε φινάλε.
Μέχρι τότε… Dracarys.