Η ανθρωπογεωγραφία του Big Brother και τα στερεότυπα
Η παραγωγή του "Big Brother" επέλεξε ανθρώπους από διαφορετικές ομάδες, ιδεολογίες και στρώματα. Στόχος, να γίνει ο αναμενόμενος "σαματάς". Το προφίλ των παικτών.
- 31 Αυγούστου 2020 06:46
Πρεμιέρα έκανε το βράδυ του Σαββάτου (29/08) στον ΣΚΑΙ το νέο “Big Brother”, 20 περίπου χρόνια μετά. Ο Χάρης Βαρθακούρης, που έχει αναλάβει την παρουσίαση του ριάλιτι, παρουσίασε έναν προς έναν τους 17 παίκτες που καλούνται να μείνουν έγκλειστοι στο σπίτι του “Μεγάλου Αδελφού” για 100 μέρες και να συνυπάρξουν μεταξύ τους.
Από την παρουσίαση των παικτών και την περιγραφή που έδωσαν οι ίδιοι για τον εαυτό τους, είναι έκδηλο πως οι συμμετοχές του φετινού “Big Brother” βασίζονται σε ισχυρές προσωπικότητες, που φέρουν έντονα διάφορα κοινωνικά και συμπεριφορικά στοιχεία, τα οποία σίγουρα θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο στην πορεία του παιχνιδιού.
Είναι πασιφανές ακόμη πως η παραγωγή του “Big Brother” επενδύει φέτος στο “diversity” και στην προβολή ανθρώπων από ποικίλες κοινωνικές ομάδες και από διαφορετικά ιδεολογικά, θρησκευτικά και πολιτικά στρώματα, ενώ οι διαφορές ανάμεσα στους παίκτες στηρίζονται ακόμη και σε εξωτερικά χαρακτηριστικά και -σε πολύ μεγάλο βαθμό – σε κριτήρια εμφάνισης.
Αυτό δε σημαίνει απαραιτήτως βέβαια πως παραγωγή είναι ευαισθητοποιημένη σε τέτοιου είδους ζητήματα και θέλει να προβάλει και να στηρίξει επί της ουσίας τη διαφορετικότητα. Αυτό που διαφαίνεται στην αρχή, είναι πως η επιλογή προσωπικοτήτων εντελώς αντίθετων μεταξύ τους, μόνο τυχαία δεν είναι. Ενδεχομένως, η διαλογή παικτών που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τις κοινωνικές και σεξιστικές απεικονίσεις της ελληνικής κοινωνίας, θα βοηθήσει στο να γίνει σάλος, ο οποίος με τη σειρά του θα κάνει το ριάλιτι “talk of the town”.
Οι αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις των παικτών, που έγιναν αισθητές ήδη από την πρεμιέρα, οι αντίθετες απόψεις που πρεσβεύουν και οι διαφορετικές έννοιες που συμβολίζει ο καθένας τους, μπορούν εύκολα να φέρουν σε ρήξη τους διαγωνιζόμενους και να δημιουργήσουν εντάσεις και τσακωμούς, στοιχεια “απαραίτητα” σε ένα τηλεοπτικό ριάλιτι. Η τηλεοπτική αναπαράσταση των στερεοτύπων θα φέρει νούμερα τηλεθέασης και εν τέλει, ο στόχος της παραγωγής και του καναλιού θα έχει επιτευχθεί.
Τα στερεότυπα του “Big Brother”
Το “Big Brother” βρίθει από στερεοτυπικούς χαρακτήρες, αφού η παραγωγή του show επέλεξε ανάμεσα στους παίκτες του σπιτιού ομοφυλόφιλα άτομα, “λαϊκά” παιδιά, υπερπατριώτες, ένα plus size μοντέλο, μία καλλονή τραγουδίστρια, μία γυναίκα που παίζει πόκερ, ένα Κρητικό και μετανάστες. Φρόντισε, άλλωστε, να παρουσιάσει με τον ίδιο στερεοτυπικό τρόπο τα πρόσωπα του παιχνιδιού για να μπουν οι “κανόνες” από την αρχή.
Δύο από τους παίκτες του ριάλιτι, ο Θέμης Κανέλλος και ο Νικόλας Παπαπαύλου, έχουν δηλώσει ανοιχτά πως είναι ομοφυλόφιλοι, ενώ είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα bullying & διαφορετικότητας. Ο πρώτος, μάλιστα, έχει μια ιδιαίτερη εμφάνιση, αφού αγαπά πολύ το μακιγιάζ και βάφεται έντονα, με αποτέλεσμα να τραβήξει πάνω του περίεργα βλέμματα από τους συμπαίκτες του ήδη από την πρεμιέρα.
Οι υπερπατριώτες δεν λείπουν από τους “χαρακτήρες” που επέλεξε να παρουσιάσει η παραγωγή. Άλλωστε, είναι σύνηθες άνθρωποι που φέρουν υπερ-πατριωτικές ιδεολογίες να ταυτίζονται και με ρατσιστικές, αλλά και με θρησκοληπτικές αντιλήψεις, κάτι που δείχνει σχεδόν καθαρά πως θα υπάρξουν συγκρούσεις ανάμεσα στους εν λόγω παίκτες και τους ομοφυλόφιλους άντρες του παιχνιδιού.
Χαρακτηριστικά, η 28χρονη Ράνια Καραγιάννη, η αγρότισσα από το Κεφαλοχώρι Ημαθίας, έχει συμπεριλάβει στο βιογραφικό της πως πιστεύει πολύ στον Θεό και ότι στο χέρι της έχει ένα τατουάζ με τη φράση “Αν δεν γεννιόμουν Ελληνίδα, να μην γεννιόμουν ποτέ”.
Την ίδια στιγμή, ο πρώην αντιδήμαρχος Σκύδρας, Χρήστος Μακρίδης, δήλωσε κατά την παρουσίασή του στην πρεμιέρα του “Big Brother” εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με τους μετανάστες στην Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Αν ήμουν πρωθυπουργός στην Ελλάδα για μια μέρα θα έδινα την Ελλάδα στους Έλληνες. Δεν είμαι ρατσιστής, δεν έχω τίποτα με κανέναν. Δεν έρχονται μετανάστες στην Ελλάδα, έρχονται εισβολεις. Εισβάλλουνε στα νησιά μας, εισβάλλουν στον Έβρο”.
Μέσα στο ίδιο σπίτι, όμως, υπάρχουν μετανάστες, όπως ο 24χρονος Jay Prodan, ο οποίος είναι μουσουλμάνος και κατάγεται από το Μπαγκλαντές. Παράλληλα, δύο ακόμη κοπέλες του ριάλιτι δεν έχουν ελληνική καταγωγή και πρόκειται για την Ραΐσα Κόντι από την Αλβανία, που τάχθηκε ανοιχτά κατά του bullying, και τη Ραμόνα Μοροσάνου από τη Ρουμανία.
Ανάλογες απεικονίσεις παρατηρούμε, επίσης, στις γυναίκες του παιχνιδιού. Από τη μία έχουμε το plus size μοντέλο Αφροδίτη Γεροκωνσταντή, που δηλώνει απόλυτα απελευθερωμένη και προβάλλει το μήνυμα “body positivity”, από την άλλη γυναίκες που εκφράζουν τα κλασικά πρότυπα ομορφιάς, με το πλούσιο μπούστο, τα ξανθά μαλλιά, τα μακριά νύχια και τα σαρκώδη χείλη. Ανάμεσα στις γυναίκες του σπιτιού και η Χριστίνα Ορφανίδου, που είναι επαγγελματίας παίκτρια poker και δραστηριοποιείται σε ένα κατά βάση “ανδρικό” πεδίο.
Παρομοίως, στερεότυπα υπάρχουν και στους άνδρες παίκτες, με κυριότερο τον Αντώνη Αλεξανδρίδη από την Κρήτη. Αποτελεί στερεοτυπική άλλωστε παραδοχή πως οι Κρητικοί έχουν έντονο ταμπεραμέντο, είναι “παραδοσιακοί” και άνδρες παλαιάς κοπής. Ο ίδιος, μάλιστα, αυτοχαρακτηρίστηκε “νευρικός” και “οξύθυμος”, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά πως “δεν μπορεί να κάνει παρέα με γκέι”. Πέρα από τα λαϊκά παιδιά, δεν λείπουν τα όμορφα αγόρια που βάζουν πάνω από όλα την εμφάνισή τους, οι γυμνασμένοι personal trainers και, φυσικά, οι άνδρες που ψάχνουν για σύζυγο με κύριο κριτήριο “να τους μαγειρεύει και να ξέρει να καθαρίζει”.
Έτσι, το “Big Brother”, επιλέγοντας να βάλει στο σπίτι προσωπικότητες που αποτυπώνουν και αναπαράγουν στεγανοποιημένες αναπαραστάσεις της κοινωνίας μας, θεωρεί πως το ενδεχόμενο “ξεκατίνιασμα” θα είναι αναμενόμενο, ότι τα νούμερα να ανέβουν στα ύψη και πως το project θα πετύχει.
Μένει να δούμε φυσικά, αν το πείραμα θα κερδίσει και το ενδιαφέρον του μέσου τηλεθεατή.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr