Η Παραλία: Είδαμε το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς της ΕΡΤ – Μας άρεσε ή όχι;

Η Παραλία: Είδαμε το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς της ΕΡΤ – Μας άρεσε ή όχι;
Η Παραλία ΕΡΤ

Είδαμε το πρώτο επεισόδιο της "Παραλίας", λίγο πριν την πρεμιέρα, και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας. Τα συν, τα πλην και το τελικό συμπέρασμα.

Πρεμιέρα κάνει το βράδυ της Δευτέρας (04/09), στις 22:45, η νέα σειρά της ΕΡΤ με τίτλο “Η Παραλία”, η οποία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα “Το κορίτσι με το σαλιγκάρι” της Πηνελόπης Κουρτζή, σε σκηνοθεσία του Στέφανου Μπλάτσου και σενάριο των Γιώργου Χρυσοβιτσάνου και Κώστα Γεραμπίνη.

Η “Παραλία” αποτελεί ένα από τα “στοιχήματα” της ΕΡΤ για τη φετινή σεζόν, η οποία θα είναι γεμάτη από καινούργιες σειρές, τόσο κωμικές όσο και δραματικές. Η συγκεκριμένη είναι η πρώτη της λίστας (θα ακολουθήσουν οι “Τρίτος όροφος”, “Στα Σύρματα”, “Ηλέκτρα”, “Έρημη Χώρα”) και φαίνεται πως το κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης έχει επενδύσει σημαντικά σε αυτήν και την θεωρεί πολλά υποσχόμενη, λόγω του ότι είναι μια σειρά εποχής (έχουν βρει φανατικό κοινό), με ενδιαφέρουσα ιστορία, και εξαιρετικό καστ.

Η Παραλία ΕΡΤ

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως η ΕΡΤ έχει κάνει πολύ σπουδαία βήματα στη μυθοπλασία τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας αξιόλογες παραγωγές υψηλών προδιαγραφών, που είχαμε πολύ καιρό να δούμε, ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη για όλα τα κανάλια. Πέρυσι, είχαν ξεχωρίσει οι δραματικές σειρές “Κάνε ότι κοιμάσαι” και “Όρκος”, οι οποίες θα συνεχιστούν για δεύτερη χρονιά, αλλά και τα “Φλόγα και Άνεμος”, “Μια νύχτα του Αυγούστου”, “Το βραχιόλι της φωτιάς” και άλλα.

Η σειρά “Η Παραλία” διαδραματίζεται στα Μάταλα του 1969, μια εποχή που, ομολογουμένως, έχει αφήσει ιστορία στην Κρήτη και στην Ελλάδα εν γένει, ενώ “σκαλίζεται” από πολλούς μέχρι σήμερα και αναβιώνεται ετησίως με το αντίστοιχο φεστιβάλ που διοργανώνεται εκεί. Άλλωστε, κάθε χρόνο, χιλιάδες τουρίστες συρρέουν στην περιοχή, για αυτόν ακριβώς τον λόγο: για την θρυλική παραλία όπου οι χίπηδες της δεκαετίας του ’60 και ’70 είχαν “καταλάβει” και για την όλη ατμόσφαιρα της εποχής των “παιδών του λουλουδιών”.

Εμείς είδαμε το πρώτο επεισόδιο της “Παραλίας” λίγο πριν την πρεμιέρα και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Μια πρώτη γεύση από την υπόθεση της σειράς

Πρωταγωνίστρια της σειράς είναι η νεαρή γιατρός Υπατία Αρχοντάκη (Δανάη Μιχαλάκη), η οποία επιστρέφει από το Λονδίνο, στον τόπο της παιδικής της ηλικίας, προκειμένου να ανακοινώσει στην οικογένειά της ότι αρραβωνιάζεται και σκοπεύει να παντρευτεί τον Γιώργο (Γιάννης Κουκουράκης). Εκείνος ζει μαζί της στην Αγγλία και εργάζεται στα ναυτιλιακά, ενώ θα επισκεφτεί σύντομα την Κρήτη προκειμένου να γνωρίσει την οικογένειά της και να της ζητήσει επίσημα το χέρι.

Η Παραλία ΕΡΤ

Την πρώτη μέρα που φτάνει η Υπατία στα Μάταλα, περνά χρόνο με την οικογένειά της. Η μητέρα της Αντιγόνη (Γιούλικα Σκαφιδά) και η γιαγιά της Νικολίνα (Μπέτυ Λιβανού) ανησυχούν εάν είναι πραγματικά ερωτευμένη με τον Γιώργο, ενώ ο πατέρας της, ο Διονύσης (Αλέξανδρος Λογοθέτης), ο οποίος είναι μεγαλοεπιχειρηματίας της περιοχής με φιλόδοξα σχέδια, έχει κυρίως το μυαλό του στο πώς θα αποκτήσει τα κτήματα της Ρηνιώς Γερωνυμάκη (Νάνσυ Μπούκλη), παιδικής φίλης της κόρης του. Ο Διονύσης ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στην Ρηνιώ για να πουλήσει, μέσω του Γράντου Μαυριτσάκη (Νικόλας Παπαγιάννης), ο οποίος είναι ένας αλκοολικός και βίαιος άνθρωπος του χωριού, που κάνει τα θελήματά του, ενώ ξεσπά στη σύζυγό του.

Η Παραλία ΕΡΤ

Κατά την άφιξή της στο χωριό, η Υπατία συναντά ξανά γνώριμα (αγαπητά ή μη) πρόσωπα και επανασυνδέεται με τις παιδικές της φίλες, με τις οποίες δίνει ραντεβού το βράδυ στο πάρτι των χίπηδων, στην παραλία, όπου έχουν βρει στέγη. Εκεί, η Υπατία θα γνωρίσει την περίεργη, αλλά και φιλόξενη κοινότητα των “παιδιών των λουλουδιών”, μέλος της οποίας είναι και ο Χάρι (Δημήτρης Μοθωναίος). Το ίδιο βράδυ, όμως, μια δολοφονία θα ταράξει τα νερά και θα δρομολογήσει μια σειρά από εξελίξεις, ενώ θα αλλάξει το “είναι” της Υπατίας.

Η Παραλία ΕΡΤ

Η Παραλία: Τα συν και τα πλην του πρώτου επεισοδίου

Το πρώτο επεισόδιο της “Παραλίας” ήταν κατώτερο των προσδοκιών, με τα αρνητικά στοιχεία να είναι περισσότερα από τα θετικά.’

  • Ενδιαφέρουσα ιστορία, μα όχι συναρπαστική

Η σειρά διαθέτει ένα πολύ ενδιάφερον σενάριο, καθώς βασίζεται στην ιστορία του μυθιστορήματος “Το κορίτσι με το σαλιγκάρι” της Πηνελόπης Κουρτζή, το οποίο έχει λάβει στο σύνολό του καλές κριτικές από τους αναγνώστες. Έχει χαρακτηριστεί ως ένα βιβλίο που αποπνέει ελευθερία και ανεμελιά, που “μυρίζει καλοκαίρι”, και που διανθίζεται πολύ ωραία με αστυνομικά στοιχεία.

Ωστόσο, η ιστορία που έχουν στα χέρια τους οι συντελεστές της σειράς, δεν καταφέρνει να κερδίσει τον τηλεθεατή στο πρώτο επεισόδιο. Δεν γίνεται συναρπαστική, ώστε να τον “κεντρίσει” και να κρατήσει το βλέμμα του “καρφωμένο” στην οθόνη. Θα μπορούσε να είναι, εάν επιλεγόταν μία διαφορετική, ίσως, προσέγγιση της υπόθεσης. Παρόλα αυτά, βρισκόμαστε στο πρώτο μόλις επεισόδιο, οπότε ενδεχομένως η ιστορία που θα αρχίσει να ξετυλίγεται από εδώ και πέρα, να διαθέτει μυστήριο, ανατροπές και συγκλονιστικές εξελίξεις, που θα καθηλώσουν τελικά τον τηλεθεατή και θα τον κάνουν να ανυπομονεί για το επόμενο επεισόδιο.

Η Παραλία ΕΡΤ

  • Χλιαρές ερμηνείες, με ορισμένες εξαιρέσεις

Η Δανάη Μιχαλάκη, την οποία γνωρίσαμε ως “Δρόσω” στην πολύ επιτυχημένη σειρά του ΑΝΤ1 “Άγριες Μέλισσες”, καλείται να τώρα να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, σε μια σειρά (ξανά) εποχής. Ο χαρακτήρας της Υπατίας είναι ρομαντικός, ωστόσο, στο πρώτο επεισόδιο, δεν μπορούμε να πούμε πως η αγαπημένη ηθοποιός ξεχώρισε με την ερμηνεία της. Παρομοίως, οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών, οι οποίοι – κατά τ’ άλλα – είναι καταξιωμένοι και ταλαντούχοι, ήταν κάπως “χλιαρές”. Δεν ήταν κακές, απλώς δεν “άγγιξαν” τον τηλεθεατή, αν και – για του λόγου το αληθές – δεν υπήρξε η ευκαιρία να δείξει κάποιος από αυτούς το ταλέντο του.

Εξαίρεση αποτελεί η Νάνσυ Μπούκλη, ως “Ρηνιώ”, η οποία ήταν πολύ πειστική στον ρόλο της και έδωσε ζωή στη νωχελική ατμόσφαιρα. Πάρα πολύ καλός ήταν, επίσης, ο Νικόλας Παπαγιάννης, ως “Γράντος”, που αποτελεί τον “κακό” της υπόθεσης. Καταφέρνει να προκαλέσει συναισθήματα απέχθειας και αποστροφής στον τηλεθεατή, και αυτό είναι, φυσικά, “νίκη”. Ακόμα, φωτεινή εξαίρεση υπήρξε ο Γιώργος Νινιός, ως “Δημητρός”, καθώς πρόκειται για έναν ρόλο – έκπληξη, που δεν περιμέναμε να δούμε από τον ηθοποιό. Τέλος, πολύ καλός ήταν και ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος, ως κοινοτάρχης της περιοχής, (τον θυμάστε ως “Καρυωτάκη;”) με την χαρακτηριστική φωνή του.

Η Παραλία ΕΡΤ


  • Σκηνές χωρίς ένταση, παρά τα όμορφα “κάδρα”

Οι προσδοκίες, βλέποντας το αξιόλογο και διαβάζοντας την υπόθεση, ήταν πολύ υψηλές για τις σκηνές που θα βλέπαμε. Η φωτογραφία, οι εικόνες, τα “κάδρα”, δηλαδή, των σκηνών, είναι πολύ όμορφα. Ωστόσο, λείπει η ένταση από την συνύπαρξη των ηθοποιών, με αρκετές σκηνές να είναι αμήχανες και να κρατούν περισσότερη ώρα από όση θα έπρεπε, χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Για παράδειγμα, η σκηνή με τον Γράντο και τη σύζυγό του, με την Υπατία και την οικογένεια ή τις φίλες της (που συναντήθηκαν μετά από τόσα χρόνια), με την Υπατία και τον Χάρι στην πρώτη επαφή τους, δεν συγκίνησαν. Ακόμη και η σκηνή της δολοφονίας, που θα έπρεπε να κόψει την ανάσα, πέρασε και δεν ακούμπησε.

Η Παραλία ΕΡΤ


  • Καλή προσπάθεια στην αναβίωση της ατμόσφαιρας, αλλά…

Τέλος, ένα από τα κυριότερα στοιχεία που δεν έπεισαν στο πρώτο επεισόδιο, ήταν η όχι και τόσο επιτυχημένη αναβίωση της ατμόσφαιρας της εποχής. Τα Μάταλα, οι χίπηδες, τα ανοιχτά μυαλά τους, η σεξουαλική απελευθέρωσή τους, η ιδιοσυγκρασία των “παιδιών των λουλουδιών”, η δεκαετία του ’60 και το “χύμα στο κύμα” της περιόδου εκείνης, δεν αντιπροσωπεύονται κατάλληλα στη σειρά ή μάλλον δεν αντιπροσωπεύονται σωστά.

Η προσπάθεια που έγινε, στα ρούχα των χίπηδων και το στυλ τους, στον τρόπο ζωής τους στην παραλία των Ματάλων, στη συμπεριφορά τους, στη διασκέδασή τους, “άγγιξε” την εποχή, αλλά δεν αρκεί. Οι στιλιστικές επιλογές τους ήταν στα όρια του “κλισέ”, ενώ τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν έμοιαζαν μοντέρνα και αντιγραφές των original. “Κλισέ”, όμως, ήταν η όλη αναπαράσταση: “είμαι χίπης, φοράω στρογγυλά γυαλιά, είμαι ξυπόλητος και ακούω μουσική”.

Η Παραλία ΕΡΤ

Συμπέρασμα: Μας άρεσε ή δεν μας άρεσε τελικά;

Η “Παραλία” έχει αρκετά καλά στοιχεία, τα οποία, όμως, θα πρέπε να αξιοποιήσει σωστά και κατάλληλα, ούτως ώστε η σειρά να γίνει πειστική σε όλα της. Κυρίως, θα πρέπει να βρει τον τρόπο για να μας “ταξιδέψει” στα Μάταλα του 1969, χωρίς να σκεφτόμαστε πως αυτό ή εκείνο δεν ταιριάζουν στην εποχή. Οι ηθοποιοί που την απαρτίζουν είναι ταλαντούχοι και με τεράστιες δυνατότητες, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να τους δοθεί χώρος, ώστε να τις δείξουν. Όσο για την ιστορία, θα θέλαμε να δούμε το πώς θα εξελιχθεί, αφού φαίνεται πως έχει πολύ “ζουμί”. Να δούμε αν θα έχει και ανατροπές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως το πρώτο επεισόδιο είναι ένα πολύ μικρο και πρώιμο δείγμα του τι ακολουθεί. Πάρα πολλές σειρές ξεκίνησαν κατά καιρούς με ένα συγκλονιστικό επεισόδιο, που αποθεώθηκε από όλους, και στη συνέχεια άρχισαν να “χάνουν” σιγά σιγά το ενδιαφέρον τους. Την ίδια στιγμή, άλλες σειρές ξεκίνησαν “κουμπωμένες” και έπειτα απογειώθηκαν. Αναμένουμε!

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα