Της Ελλάδος τα Παιδιά: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη σειρά που καθιέρωσε τον Κώστα Ευριπιώτη
Ο Κώστας Ευριπιώτης έγινε γνωστός μέσα από την τηλεοπτική σειρά "Της Ελλάδος τα παιδιά", όπου υποδυόταν τον σμηνίτη, Γιώργο Βλάχο, ένας ρόλος που έχει αφήσει ιστορία στην ελληνική τηλεόραση.
- 31 Μαΐου 2019 12:40
Ο Κώστας Ευριπιώτης, ο «παλιός» από τη δημοφιλή σειρά «Της Ελλάδος τα παιδιά» πέθανε το βράδυ της Πέμπτης, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του και όσους τον αγάπησαν μέσα από τους ρόλους του στην τηλεόραση, το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Μαζί του, μέχρι την τελευταία στιγμή, η οικογένειά του. Οι δύο πολυαγαπημένοι του γιοι, η πρώην σύζυγός του και η σύντροφός του τα τελευταία χρόνια. Άγρυπνοι εδώ και πολλούς μήνες, ταλαιπωρημένοι από την κούραση, περίμεναν ένα θαύμα για να σωθεί ο άνθρωπός τους.
Πρωταγωνίστησε και συμμετείχε σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Ο ρόλος που τον καθιέρωσε ήταν αυτός στην τηλεοπτική σειρά «Της Ελλάδος τα παιδιά» όπου υποδυόταν τον σμηνίτη, Γιώργο Βλάχο, ένας ρόλος που έχει αφήσει ιστορία στην ελληνική τηλεόραση.
Η σειρά έχει αγαπηθεί από ανθρώπους κάθε ηλικίας και συνεχίζει να κερδίζει νέους fans. Αυτό συμβαίνει μέσω των τηλεοπτικών επαναλήψεων, των επεισοδίων που υπάρχουν στο youtube, αλλά και στο γεγονός ότι πολύ συχνά, ατάκες ή σκηνές από επεισόδια γίνονται memes που κάνουν τον γύρο τον social media διατηρώντας αναμμένη την φλόγα που άναψε ο δημιουργός της, Δημήτρης Βενιζέλος.
Με αφορμή τον θάνατο του δημοφιλούς ηθοποιού, το News 24/7 παρουσιάζει πέντε αλήθειες για την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά “Της Ελλάδας τα παιδιά”:
1. Αλλαγή τίτλου
Ο αρχικός τίτλος της σειράς ήταν «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά», αλλά λίγο μετά την πρεμιέρα άλλαξε σε «Της Ελλάδος τα παιδιά», λόγω διαμαρτυρίας του Μίμη Τραϊφόρου, του συνθέτη του τραγουδιού που ερμήνευσε η Σοφία Βέμπο κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941. Ο Τραϊφόρος κατήγγειλε τότε τον αυθαίρετο σφετερισμό του τραγουδιού στον τίτλο του σίριαλ, καθώς θεώρησε ότι “προσέβαλε τη μνήμη αυτών που πολέμησαν στον τελευταίο πόλεμο και της Σοφίας Βέμπο, που ερμήνευσε το θρυλικό τραγούδι”, όπως δήλωσε τότε επίσημα.
2. Η είσοδος του Βλάχου και οι αυτοσχεδιασμοί
«Εγώ μπήκα με πολύ απλό τρόπο στο σήριαλ. Είχαν έναν άλλο ηθοποιό για τον ρόλο μου, αλλά δεν έμειναν ευχαριστημένοι κι έτσι αποφάσισαν να με καλέσουν. Έπαιξα σε μια σκηνή, τους άρεσε και κολλήσαμε. Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση στο σενάριο ήταν οι εμπνευσμένοι διάλογοι. Από την άλλη, υπήρχε και το σουρεαλιστικό στοιχείο που επηρέασε αρκετά την νεότερη κωμωδία της Ελλάδας. Αξίζει να σου αναφέρω, έχοντας παρακολουθήσει ανάλαφρες παραστάσεις της εποχής πριν γίνω ηθοποιός, πως τότε υπήρχε ακόμα ο «δεκαπεντασύλλαβος». Η αμεσότητα και η σουρεαλιστικότητα σε αυτό που θες να πεις έφερε κάτι καινούριο. Μάλιστα, ενώ υπήρχε ένας βασικός «μπούσουλας» τον οποίο και ακολουθούσαμε, πολλά αστεία γεννιόντουσαν εκείνη τη στιγμή και τα κρατάγαμε» είχε δηλώσει ο Κώστας Ευριπιώτης στο VICE. «Η υπερβολή ήταν ένα στοιχείο του χαρακτήρα. Του άρεσαν οι γυναίκες, αλλά δεν ήταν φαφλατάς, έλεγε πράγματα που ήταν μέσα στην πραγματικότητα. Ήταν ένας νέος άνθρωπος που προσπαθούσε να βρει τρόπους να περάσει την ώρα του στο στρατό. Ο Βλάχος είναι ένας νεοέλληνας που θέλει να κατακτήσει τα πάντα, να έχει κέφι και χαρά και να προσφέρει. Αρκεί να τελειώσει ο στρατός. Εκεί τίθεται και το ερώτημα, θα τελειώσει;» συνέχισε.
3. Ο Καραβανέας ήταν εκτός αρχικού “σχεδίου”
Ο Γιάννης Καπετάνιος είχε τον ρόλο του επισμηνία Καραβανέα, του δεξιού χεριού του σμηνάρχου Κάκαλου, που ενσάρκωσε ο Γιάννης Μπέζος. Όπως όμως αποκάλυψε ο ηθοποιός, ο Καραβανέας δεν ήταν στο αρχικό concept της σειράς: «Ο Νίκος Σταυρίδης ήταν το ίνδαλμά μου και όταν έκανα τον Καραβανέα έβαλα και λίγο από αυτόν. Τον Καραβανέα τον πήρα από μόνος μου. Ήμασταν μαζί στο θέατρο με τον Γιάννη Μπέζο και ένα βράδυ μου λέει: “Θα κάνω ένα σήριαλ με την αεροπορία. Μην φανταστείς στρατόπεδα, σε γραφεία θα είμαστε. Θα είναι τρεις στρατιώτες, μια γραμματέας”». «Δεν βάζεις κι έναν υπαξιωματικό ανάμεσα σε σένα και στους στρατιώτες;» του πρότεινε ο Καπετάνιος. Ο Μπέζος σκέφτηκε ότι ήταν καλή ιδέα και έτσι προέκυψε ο ρόλος του Καραβανέα.
4. Οι “συλλεκτικές” guest εμφανίσεις
Από “Της Ελλάδος τα παιδιά” παρέλασε πολύς κόσμος και συγκεκριμένα 39 διάσημοι καλλιτέχνες, αρκετοί από τους οποίους ερμήνευσαν ρόλους που αξίζουν να μπουν στο πάνθεον δίπλα σε Κάκαλο, Βλάχο και Πλαπούτα. Από τη Δήμητρα Παπαδοπούλου, τον Βλάσση Μπονάτσο, τον Κώστα Τσάκωνα και τον Απόστολο Γκλέτσο και τον Σταμάτη Γαρδέλη μέχρι τους αδερφούς Κατσάμπα, τον Γιάννη Φλωρινιώτη και τον Κώστα Γκουσγκούνη.
Το guest του Βλάσση Μπονάτσου, από το 08.41 και μετά:
Η εμφάνιση του Κώστα Τσάκωνα ως Μπιτζιμπιτζίδης:
5. Πού υπηρέτησε το καστ στην πραγματικότητα
ο Νίκος Αλεξίου υπηρέτησε στη Σ.Δ.Α.Ν. στην Αγία Παρασκευή και όπως έχει δηλώσει, το μεγαλύτερο μέρος της θυτείας του το πέρασε σε ένα παράρτημα της υπηρεσίας στην Πάρνηθα. Ο Κώστας Ευριπιώτης ήταν στο Πυροβολικό, με εκπαίδευση στη Θήβα και μεταθέσεις σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη. Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου, λόγω το ότι είναι κάτοικος εξωτερικού (γεννηθείς στην Αίγυπτο) έκανε περιορισμένη θητεία, με το μεγαλύτερο μέρος της στην Τρίπολη. Ο Γιάννης Σαβιδάκης υπηρέτησε στο Ναυτικό, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Παλάσκας και μετά στον Πόρο.