Money Drop: Η ερώτηση για τη γραβάτα που κόστισε 140.000 ευρώ
Διαβάζεται σε 4'Το Money Drop είναι ένα τηλεπαιχνίδι που ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον παίζεται ξανά στην Ελλάδα με παρουσιαστή τον Φάνη Μουρατίδη.
- 31 Οκτωβρίου 2024 13:22
Με μέτρια νούμερα τηλεθέασης ξεκίνησε το τηλεπαιχνίδι Money Drop του Alpha που επιλέχθηκε να προβάλλεται στη βραδινή ζώνη και όχι στην απογευματινή, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 23:30. Στο επεισόδιο της Τρίτης είχαμε δύο ζευγάρια παικτών, με το πρώτο να τα πηγαίνει καλά αλλά να χάνει όλα του τα χρήματα σε μια ερώτηση ιστορικής υφής.
Το ζευγάρι παικτών “μπήκε” στον γύρο της τέταρτης ερώτησης του Money Drop με 140.000 ευρώ και διάλεξε την κατηγορία “προέλευση”.
Εκεί, η ερώτηση ήταν “ποιοι διέδωσαν πρώτοι τη γραβάτα ως αξεσουάρ;”.
Οι απαντήσεις ήταν, Γάλλοι, Άγγλοι, Κροάτες, Ολλανδοί. Δυστυχώς οι δύο παίκτες “έσπασαν” τα χρήματά τους στους Γάλλους και τους Άγγλους κατά βάση, ενώ ελάχιστα άφησαν στους Ολλανδούς. Στους Κροάτες δεν πόνταραν καθόλου χρήματα, κάτι που ήταν για αυτούς, “μοιραίο”.
Αυτό γιατί η γραβάτα προέρχεται μεν από τη γαλλική λέξη “cravate”, η οποία όμως ετυμολογικά σημαίνει “Κροάτης”. Η εξήγηση έχει να κάνει με το γεγονός πως από τους Κροάτες διαδόθηκε η μόδα του μαντηλιού δεμένου γύρω από το λαιμό και η γραβάτα αποτελεί “εθνικό σύμβολο” της βαλκανικής χώρας. Πρακτικά, δεν την “ανακάλυψαν”, αλλά πράγματι ήταν εκείνοι που τη διέδωσαν ως αξεσουάρ στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα.
Άρα, η ερώτηση του Money Drop, ήταν ακριβής.
Δείτε το απόσπασμα στο 23ο λεπτό του βίντεο.
Περί γραβάτας
Για την ιστορία, οι Κροάτες στρατιώτες που συμμετείχαν στον Τριακονταετή Πόλεμο (1618-1648) ήταν αναγνωρίσιμοι από τα μαντήλια που είχαν δεμένα στο λαιμό τους, πρόγονο της γραβάτας. Το 1635, όταν περίπου 6.000 Κροάτες στρατιώτες υπηρέτησαν στη Γαλλία, ένα σύνταγμά τους επισκέφτηκε το Παρίσι. Οι Κροάτες παρουσιάστηκαν μπροστά στον Λουδοβίκο τον 14ο για να αποσπάσουν τους επαίνους του και εντυπωσίασαν τον γνωστό για την καλαισθησία του Γάλλο μονάρχη, με τα μαντήλια γύρω από το λαιμό τους. Έτσι, ο Γάλλος μονάρχης εισήγαγε το “κροατικό στιλ”, καθιέρωσε τη γραβάτα και ίδρυσε το σύνταγμα των Royal Cravattes, των “βασιλικών γραβατών”.
Οι αξιωματικοί φορούσαν γραβάτες από μετάξι και άλλα υψηλής ποιότητας υφάσματα και οι απλοί στρατιώτες φορούσαν γραβάτες από κατώτερης ποιότητας υλικά. Η γραβάτα από τη Γαλλία πέρασε ως μόδα στο Βέλγιο και την Ολλανδία και από εκεί στην Αγγλία, όπου το νέο αξεσουάρ έγινε ευρέως γνωστό.
Αν και υπάρχουν 85 θεωρητικοί τρόποι να δεθεί ο κόμπος της γραβάτας και δέκα κόμποι, ο πιο γνωστός και απλός είναι ο διπλός κόμπος του Δούκα του Ουίντσορ.
Μια από τις πιο γνωστές φίρμες γραβάτας είναι η Croata. Η εταιρεία διαθέτει 10 καταστήματα και μπουτίκ στην Κροατία, δύο καταστήματα στη γειτονική Βοσνία -Ερζεγοβίνη και τα προϊόντα της πωλούνται σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Η μάρκα Croata έχει εξελιχθεί στην πιο αναγνωρίσιμη κροατική μάρκα στο εξωτερικό. Τα αξεσουάρ της εταιρείας προτιμούν μεταξύ άλλων ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο διάσημος Γερμανός τενίστας Μπόρις Μπέκερ.
Επίσης, πρόσφατα άνοιξε τις πύλες του το μουσείο της γραβάτας, φυσικά, στο Ζάγκρεμπ. Το “Cravaticum” εκθέτει αντικείμενα από τις καθηλωτικές στολές του συντάγματος Γραβάτας μέχρι τα καινοτόμα σχέδια του Ζουράι Ζίγκμαν, ενός διάσημου Κροάτη σχεδιαστή μόδας που έχει συνεργαστεί με τις Μπιγιονσέ, Νίκι Μινάι, Κριστίνα Αγκιλέρα, Κάρντι Μπι και άλλους.