Όταν τα ελληνικά ριάλιτι ξεπέρασαν τα όρια και έφτασαν κοντά στη μήνυση
Καταγγελίες, αγωγές από παίκτες προς τα ριάλιτι που συμμετείχαν, μηνύσεις εναντίον της παραγωγής από τρίτους και ακραία περιστατικά, που θα έπρεπε να μην προβληθούν ξανά στην ελληνική τηλεόραση.
- 01 Νοεμβρίου 2020 07:56
Πολλές είναι οι περιπτώσεις ριάλιτι, όπου διάφορα περιστατικά έφτασαν στα άκρα και είτε πήραν τη νομική οδό, είτε πέρασαν στα «ψιλά».
Ειδικά στα ριάλιτι των περασμένων δύο δεκαετιών θα μπορούσαμε να πούμε πως οι καταστάσεις ήταν ακόμη πιο σκληρές από ό,τι σήμερα, καθώς η ιδιωτική τηλεόραση περνούσε την πρώτη της φάση σε αυτό το είδος προγράμματος και τα πράγματα ήταν ανεξέλεγκτα. Παράλληλα, η ευαισθητοποίηση πάνω σε κοινωνικά ζητήματα ήταν αρκετά πιο μικρή σε σχέση με τη σημερινή εποχή, ενώ οργανισμοί που παίρνουν πρωτοβουλίες σε σεξιστικά και ρατσιστικά θέματα ή σε περιστατικά λεκτικής ή σωματικής βίας, είχαν μηδαμινή παρουσία και δράση. Ήταν η περίοδος όπου το political correct ήταν μια άγνωστη φράση και στην τηλεόραση όλα «επιτρέπονταν».
Σήμερα, το κοινό πολύ πιο ενημερωμένο και ευαισθητοποιημένο πάνω στα κοινωνικά ζητήματα, αλλά και πολύ πιο υποψιασμένο. Έχει τις κεραίες του ανοιχτές και μπορεί πιο εύκολα, αφενός, να εντοπίσει και, αφετέρου, να καταδικάσει ακραία περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στα ριάλιτι. Σε συνδυασμό με αυτό, οι τηλεθεατές είναι ικανοί να διακρίνουν τις δυνατότητες του μοντάζ, το οποίο παρουσιάζει εντέχνως το δικό του αφήγημα σε ένα πρόγραμμα, αλλά και να καταλάβουν τυχόν σκηνοθετημένες και στημένες εικόνες.
Τα στημένα σκηνικά όπως ατυχήματα, καβγάδες, κόντρες και άλλα, αποτελούν, όντως, μία τακτική στην οποία έχουν επιδοθεί τα ριάλιτι τα τελευταία χρόνια στην τηλεόραση. Βλέποντας πως τέτοιου είδους περιστατικά και ίντριγκες «πουλάνε» και ανεβάζουν τα νούμερα τηλεθέασης, οι παραγωγές των ριάλιτι – σε περίπτωση που δεν τους βγει αβίαστα – προχωρούν επίτηδες στη δημιουργία τους, ώστε το τηλεοπτικό προϊόν να γίνει πιο ενδιαφέρον, να τραβήξει τα βλέμματα του κοινού και να ανοίξει μια συζήτηση πάσης φύσης για το εν λόγω πρόγραμμα, καθώς ας μην ξεχνάμε πως ακόμη και η αρνητική διαφήμιση, είναι διαφήμιση.
Ας ανατρέξουμε σε μερικές περιπτώσεις ριάλιτι της ελληνικής τηλεόρασης, όπου παίκτες ή εταιρείες οδηγήθηκαν σε μήνυση προς την παραγωγή τους, αλλά και περιπτώσεις που έχρηζαν αγωγής, ωστόσο, δεν έγινε ποτέ για οποιονδήποτε λόγο, καθώς και καταγγελίες που κατά καιρούς έχουν γίνει.
Bachelor: Το σκηνοθετημένο ατύχημα με τα άλογα
Στο “Bachelor”, το νέο ριάλιτι που προβάλλεται φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσω του Alpha (στο εξωτερικό μετρά ήδη πολλές σεζόν), οι παίκτριες μαζί με τον Παναγιώτη Βασιλάκο πήγαν για ιππασία. Αφού πρώτα επισκέφθηκαν τη φάρμα με τα άλογα της εταιρείας Equitrek-Attica, ξεκίνησαν τη βόλτα τους, ωστόσο, στην πορεία συνέβη ένα ατύχημα.
Το ατύχημα δεν προβλήθηκε, παρά μόνο σκόρπια πλάνα με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που έσπευσε στο σημείο, τον Παναγιώτη πεσμένο στο έδαφος να δέχεται ιατρική περίθαλψη και τις δηλώσεις του ιδίου και των κοριτσιών να περιγράφουν πώς συνέβη το ατύχημα με τα άλογα.
Την επόμενη μέρα της προβολής του επεισοδίου, η εταιρεία Equitrek-Attica με ανάρτησή της στα social media κατήγγειλε πως πρόκειται για σκηνοθετημένο ατύχημα και προϊόν φαντασίας, ότι δεν ήταν ενήμερη και σύμφωνη για αυτό, πως το εν λόγω περιστατικό πλήττει την επιχείρηση και τους ανθρώπους της, καθώς και ότι η εταιρεία έχει ήδη κινηθεί νομικά κατά της παραγωγής του ριάλιτι.
Mission: Η απαράδεκτη συμπεριφορά του Στέφανου Κοκολογιάννη
Ο κρητικός Στέφανος Κοκολογιάννης ήταν ο νικητής του ριάλιτι του ΑΝΤ1 με τίτλο “Mission” και αν σήμερα αναστατωνόμαστε με τα άσχημα λόγια παικτών και τους χαρακτηρισμούς που αποδίδουν στους συμπαίκτες τους, τότε θα έπρεπε να έχουν υπάρξει τεράστιες αντιδράσεις.
Σε ένα καβγά με συμπαίκτη του, ο Στέφανος Κοκολογιάννης εξαπέλυσε ύβρεις, απειλές και κλωτσιές σε πόρτες, ενώ πιθανόν να προχωρούσε σε σωματική βία αν δεν τον κρατούσαν στην κυριολεξία οι συγκάτοικοί του. Από το θύμα της υπόθεσης δεν έγινε καμία καταγγελία μετά το τέλος του ριάλιτι, ωστόσο, τέτοιες συμπεριφορές θα έπρεπε να διώκονται και αν βρισκόμασταν στο 2020 και όχι στο 2003, τα πράγματα θα ήταν αλλιώς, καθώς δεν θα μπορούσε να περάσει στα «ψιλά» χωρίς παρέμβαση.
Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Στέφανος Κοκολογιάννης αρκετά χρόνια μετά τη συμμετοχή στο ριάλιτι, ήρθε ξανά στα φώτα της δημοσιότητας με αφορμή ένα φονικό που έγινε στην Κρήτη και οδήγησε στη φυλάκισή του. Όμως το 2017, έξι χρόνια μετά το συμβάν, αθωώθηκε ομόφωνα από το δικαστήριο.
The Wall: Βρισιές, υστερίες και προσβολές
Στο “The Wall” του ΑΝΤ1, που ήταν κάτι αντίστοιχο με το “Big Brother”, οι προσβολές και οι βρισιές εξαπολύονταν με μεγάλη ευκολία από τον ένα παίκτη στον άλλον, θίγοντας προσωπικότητες και οικογένειες. Η ντροπή που θα αισθανόμασταν σήμερα βλέποντας περιστατικά σαν και το παρακάτω, το 2003 μάλλον προκαλούσαν γέλιο και έφερναν τα νούμερα τηλεθέασης που επιθυμούσαν τα κανάλια.
Fame Story: Εξευτελιστικές συμπεριφορές “καθηγητών” κατά “μαθητών”
Στο “Fame Story” ήταν πολλές οι περιπτώσεις στις οποίες οι μαθητές της μουσικής ακαδημίας του ριάλιτι, δέχτηκαν υποτιμητική έως και εξευτελιστική συμπεριφορά από τους καθηγητές της παραγωγής που υποτίθεται πως τους έκαναν μάθημα. Η προσβολή της προσωπικότητας σε όλο της το μεγαλείο, παρόλο που ποτέ δεν κατατέθηκαν αγωγές.
Οι παρακάτω σκηνές με τις φωνές, την αλαζονεία και την ανάρμοστη συμπεριφορά των συντελεστών του δείχνουν πως το εν λόγω ριάλιτι απλώς τη γλίτωσε «φθηνά».
My Style Rocks: Μήνυση γιατί δεν πήρε ποτέ το έπαθλο
Η Φωτεινή Τράκα που συμμετείχε στο “My Style Rocks 2”, που αποτελεί παραγωγή της Acun Media και προβλήθηκε στον ΣΚΑΙ, πήρε την πρώτη στο ριάλιτι και κέρδισε 30.000. Στις αρχές του 2020 η νικήτρια του παιχνιδιού αποκάλυψε πως έχει κινηθεί νομικά εναντίον της τουρκικής παραγωγής και του ελληνικού καναλιού, καθώς δεν είχε λάβει ακόμη το χρηματικό έπαθλο που αντιστοιχούσε στη νίκη της.
Κάνοντας δηλώσεις σε μια εκπομπή, είπε σε σχετική ερώτηση: «Η αλήθεια είναι ότι το θέμα το έχω κινήσει νομικά και αν είναι να κάνω δήλωση πάνω σε αυτό θα κάνω μόνο με το δικηγόρο μου. Μπήκα σε αυτό το πράγμα με ένα συγκεκριμένο σκοπό, ήξερα ότι έχω τις δυνατότητες και τις δυνάμεις να πετύχω το στόχο. Δεν είναι μόνο η Acun σε αυτό το κομμάτι εμπλέκονται και άλλοι φορείς, όπως ο ΣΚΑΙ».
Καταγγελίες σε ριάλιτι
Από εκεί και πέρα, έχουν υπάρξει άλλες περιπτώσεις όπου έγιναν καταγγελίες σε ριάλιτι, όχι από παίκτες ή συνεργαζόμενες εταιρείες, αλλά από οργανισμούς που απευθύνθηκαν στο ΕΣΡ. Τρεις ηχηρές περιπτώσεις ακολουθούν παρακάτω:
Big Brother: Η ατάκα περί βιασμού του Αντώνη Αλεξανδρίδη
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχόλησαν φέτος τον τηλεοπτικό κόσμο. Η ατάκα του κρητικού παίκτη Αντώνη Αλεξανδρίδη στο φετινό “Big Brother” ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τον κόσμο, που οδήγησε την παραγωγή στο να αποβληθεί ο παίκτης. Παράλληλα, είχαν γίνει περίπου 200.000 καταγγελίες στο ΕΣΡ για το περιστατικό, παρόλο που το απόσπασμα με την ατάκα δεν είχε προβληθεί στην τηλεόραση, αλλά στο live streaming που διέθετε το ριάλιτι (το οποίο και διακόπηκε εντελώς πλέον).
Βέβαια, αυτό δεν είναι το μοναδικό παράπτωμα της παραγωγής του ριάλιτι του ΣΚΑΙ, καθώς από τότε έχουμε δει κι άλλα απαράδεκτα περιστατικά, όπως λεκτική βία ανάμεσα στους συμπαίκτες, άγρια ξεσπάσματα και καβγάδες εκτός ορίων, αλλά και σεξιστικές συμπεριφορές από τους ίδιους του παρουσιαστές προς τους παίκτες.
GNTM: Τα ημίγυμνα μοντέλα στο κέντρο της Αθήνας και οι απαράδεκτοι διάλογοι
Καταγγελία στο ΕΣΡ κατέθεσε η ΜΚΟ “Πρωτοβουλία Πολιτών Για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Καταπολέμηση της Διαφθοράς” η οποία διαμαρτυρήθηκε για το ότι δεν υπήρχε επίσημη άδεια από την Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής και ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα, πιθανότητας πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, κατά τη διάρκεια μιας δοκιμασίας, όπου τα μοντέλα φωτογραφήθηκαν ημίγυμνα στους δρόμους της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της προβολής του συγκεκριμένου επεισοδίου στον δεύτερο κύκλο του GNTM, οι κριτές είχαν αναφέρει δημόσια ότι έλαβαν άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, τους ανθρώπους των οποίων ευχαρίστησαν για τη διευκόλυνση που τους παρείχαν.
Παράλληλα, το ΕΣΡ – ύστερα από πολλές καταγγελίες – έχει ήδη επιβάλει χρηματική ποινή ύψους 30.000 στο GNTM του Star (πάλι για τη δεύτερη σεζόν), κάνοντας λόγο για «ειρωνικό και περιφρονητικό σχολιασμό» και «εξόχως προσβλητική εκφορά λόγου» τόσο από τους κριτές στις διαγωνιζόμενες όσο και από τις διαγωνιζόμενες, ενώ παραθέτει και σχετικούς διαλόγους από συγκεκριμένα επεισόδια.
Επίσης, σχετική ανακοίνωση είχε δημοσιοποιήσει η Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η γυναίκα στο συγκεκριμένο ριάλιτι.
Bachelor: Έχουν ήδη αρχίσει καταγγελίες στο ΕΣΡ
Αξίζει να σημειωθεί πως για το “Bachelor” του Alpha έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται καταγγελίες στο ΕΣΡ από τα πρώτα επεισόδια, οι οποίες αναμένεται να εξεταστούν σύντομα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.