Πάνος Βλάχος: Η Ελλάδα δεν είναι μία θλιβερή χώρα χριστιανoταλιμπάν
Διαβάζεται σε 4'
Αναλυτικά όσα είπε ο αγαπημένος ηθοποιός Πάνος Βλάχος στην Αναστασία Γιάμαλη για τα Τέμπη, τα ελληνικά media και την δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη.
- 29 Μαρτίου 2025 21:00
Καλεσμένος στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη “Εξελίξεις Τώρα” βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (29/3), ο αγαπημένος ηθοποιός και ερμηνευτής, Πάνος Βλάχος, όπου κλήθηκε να σχολιάσει, μεταξύ άλλων, τις κοινωνικές εξελίξεις, την επιλογή του να παίρνει θέση και να τοποθετείται για τα πολιτικά γεγονότα της χώρας αλλά και το τοπίο των ελληνικών media.
Αρχικά, σε ερώτηση για τον λόγο που αποφεύγει τα μέσα ενημέρωσης -αν και τα μέσα ενημέρωσης πολύ συχνά επιλέγουν να ασχοληθούν μαζί του- είπε πως,
“Δεν τα αποφεύγω, το τελευταίο διάστημα νιώθω ότι υπάρχει ένα κλίμα μάχης για την καλύτερη ατάκα. Η ψυχή μου κάπως βάλλεται από το επόμενο ενδιαφέρον, έξυπνο ή επαναστατικό τσιτάτο το οποίο πρέπει να βγει από τα λόγια μου”.
Αναφερόμενος στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη σημείωσε πως,
“Αν υποθέσουμε ότι είμαστε άνθρωποι, μόνο λύπη μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος και γι’ αυτό που βλέπω και μία θλίψη για τον αποπροσανατολισμό της ουσίας [.] Η θέση μου δεν είναι για να καταδικάσω κανέναν. Η συζήτηση δεν είναι για το ποιόν των ανθρώπων που δέχτηκαν κάποια επίθεση , ούτε το ταλέντο ούτε οι προθέσεις τους. Αδιαφορώ γι’ αυτό. Εγώ θα ήθελα ως άνθρωπος να ακουστεί μία συγγνώμη αν έχει σφάλει”.
Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών και την επιλογή του να ανταποκρίνεται στα καλέσματα των συγγενών και να δίνει το παρών στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ο ίδιος “διερωτήθηκε” εάν είναι επιτρεπτό να μιλούν για τα Τέμπη οι ηθοποιοί και στη συνέχεια πρόσθεσε, με καυστικό ύφος,
«Νομίζω ότι είναι κόκκινη γραμμή. Αν μιλήσουμε για τα Τέμπη είμαστε αναρχοαυτόνομα αριστεροί ή Συριζαίοι στην καλύτερη περίπτωση ενώ αν δεν μιλήσουμε είμαστε κάπως… [..] Εμένα δεν θα μου στερήσει την ανθρωπιά μου κανένας και θα μιλάω και για τα Τέμπη και την αδικία και αυτό δεν με κάνει ούτε αντίπαλο της κυβέρνησης, ούτε άνθρωπο ο οποίος βρίζει τον Μητσοτάκη, ούτε άνθρωπο που ψηφίζει ή δεν ψηφίζει τη ΝΔ. Αυτό με κάνει άνθρωπο. [..] Με το να σωπάσουμε δεν θα λυθεί κάτι αλλά μπορούμε να συζητήσουμε την ανθρωπιά και αυτό δεν έχει πολιτικό πρόσημο [..] Και σαν καλλιτέχνης θέλω να πω ότι το μόνο που έχουμε είναι έναν προβολέα να ρίξουμε φως στην αδικία και όχι στους εαυτούς μας».
Τέλος, με αφορμή και τον πρόσφατο βανδαλισμό της Εθνικής Πινακοθήκης από τον ακροδεξιό βουλευτή του κόμματος “Νίκη”, Νίκο Παπαδόπουλο, κλήθηκε να σχολιάσει το “αιώνιο ερώτημα” σχετικά με το “εάν υπάρχουν όρια στην τέχνη”, το οποίο, όπως επεσήμανε η κ. Γιάμαλη επανέρχεται διαρκώς στο προσκήνιο.
“Όχι, όχι. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίξει αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι πως η Ελλάδα είναι μία θλιβερή χώρα χριστιανοταλιμπάν που ακόμα συζητά τα δικαιώματα των γυναικών και τα δικαιώματα των ανθρώπων που είναι διαφορετικοί και με το δικαιώματα κάποιων καλλιτεχνών να εκφράζονται όπως θέλουν. Αυτά η χώρα μου τα έχει ξεπεράσει και είμαστε μία πολιτισμένη χώρα με πολλά προβλήματα.
Το να γυρίσω εγώ στον Μεσαίωνα, επειδή παίζεται ένα παιχνίδι για το αν υπάρχει λογοκρισία στην τέχνη, με τους ανθρώπους που διαχειρίζονται αυτή τη χώρα και με τους ανθρώπους που εκφράζονται σε αυτή τη χώρα, δεν έχω δικαίωμα να το κάνω. Γιατί γίνονται υπέροχα πράγματα, πιστεύω στο καλό της χώρας και των ανθρώπων της. Ο άνθρωπος αυτός είναι κακός ηθοποιός (σ.σ ο βουλευτής της Νίκης), θα έπρεπε να το παίξει λίγο καλύτερα [..] Με ενδιαφέρει με τους ανθρώπους που διαφωνώ να τους έχω κοντά μου σαν ακροατήριο και όχι απέναντι σε μία συζήτηση ή σε μία διαμάχη μέσω Instagram. Γιατί αυτό δημιουργεί μεγαλύτερο διχασμό και οι άνθρωποι που δεν έχουν από πού να πιαστούν, πιάνονται από έναν κακό ηθοποιό, ο οποίος υποκρίνεται ότι έχει την αντιπροσωπεία του Χριστού στη Γη. Ο Θεός δεν θέλει αντιπροσωπεία, καμία”.