Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος: Ήξερες τι είναι το “μη μου άπτου” εκτός από μυγιάγγιχτος;

Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος: Ήξερες τι είναι το “μη μου άπτου” εκτός από μυγιάγγιχτος;
ΑΝΤ1

Η φράση "μη μου άπτου" χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε ένα άτομο που προσβάλλεται εύκολα. Τι άλλο σημαίνει, όμως; Το μάθαμε στο "Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;".

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση απηύθυνε σε παίκτρια ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, κατά τη διάρκεια του τηλεπαιχνιδιού “Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;” το βράδυ της Δευτέρας (10/10) στον ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, ο γνωστός παρουσιαστής ρώτησε την παίκτρια τι άλλο είναι το “μη μου άπτου” εκτός από την δημοφιλή φράση που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε ένα άτομο που είναι πάρα πολύ ευαίσθητο και συνήθως προσβάλλεται εύκολα, δηλαδή κάποιον που είναι μυγιάγγιχτος.

Οι επιλογές που δόθηκαν στην παίκτρια ήταν οι εξής: γιασεμί, μαργαρίτα, μελισσόχορτο, μιμόζα.

Η παίκτρια απάντησε σωστά με τη βοήθεια του κοινού, επιλέγοντας τη μιμόζα.

Τι είναι η μιμόζα

Η αλήθεια είναι πως “μη μου άπτου” ονομάζεται, επίσης, ένα είδος μιμόζας. Η μιμόζα είναι γένος φυτών (θάμνων ή μικρών δέντρων) που ανήκει στη τάξη των ψυχανθών, ενώ μιμόζα ονομάζεται και το άνθος / λουλούδι του παραπάνω φυτού.

Λέγεται πως η μιμόζα είναι ένα “ντροπαλό” φυτό, καθώς όταν πιάνεις τα φύλλα του, κατεβαίνουν προς τα κάτω, σαν να μην θέλει να το αγγίζουν.

Μιμόζα ISTOCK

Πιο αναλυτικά, η μιμόζα (Mimosa) είναι γένος που αποτελείται 400 με 500 είδη ποών και θάμνων. Το όνομα μιμόζα προέρχεται από την ελληνική λέξη “μίμος”. Τα πιο γνωστά είδη του γένους είναι η Μιμόζα η αισχυντηλή, γνωστή και ως μη μου άπτου, και το είδος Mimosa tenuiflora, από τη ρίζα του οποίου προέρχεται το αγιαχουάσκα, το οποίο περιέχει τη ψυχοτρόπο ουσία διμεθυλοτρυπταμίνη.

Το γένος έχει περίπλοκη ιστορία ταξινόμησης και πολλά είδη έχουν ταξινομηθεί ή αφαιρεθεί σε αυτό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 3.000 διωνυμικά ονόματα στο γένος Μιμόζα, πολλά από τα οποία είτε είναι συνώνυμα άλλων ειδών ή έχουν μεταφερθεί σε άλλα γένη. Σε αυτό το λόγο οφείλεται εν μέρη ότι την ονομασία “Μιμόζα” φέρουν και φυτά που δεν ανήκουν στο γένος αλλά έχουν παρόμοια πτεροειδή ή διπτεροειδή φύλλα, όπως η ακακία Κωνσταντινουπόλεως (Albizia julibrissin) και η Ακακία λευκάζουσα. Το ITIS αναγνωρίζει στο γένος Μιμόζα 26 είδη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα