Πώς η Φουρέιρα έριξε “χαστούκι” στην ομοφοβία σε prime time
Στα φετινά Mad VMA παρακολουθήσαμε ένα εντυπωσιακό ballroom με χορό vogue, σε μία από τις πιο ιστορικές στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης.
- 04 Ιανουαρίου 2021 06:31
Μια εικόνα που μόνο θετικά συναισθήματα θα πρέπει να μας δημιουργεί, παρακολουθήσαμε στα φετινά Mad VMA, το βράδυ του Σαββάτου 2/1.
Στη σκηνή εμφανίστηκαν μαζί η Ελένη Φουρέιρα, η drag queen Chraja, καθώς και μέλη από το House of Kareola, σε μια ιστορική στιγμή για τα δεδομένα της ελληνικής τηλεόρασης.
Συγκεκριμένα, μέσα από τη συχνότητα του Mega, παρακολουθήσαμε για πρώτη φορά να εκτυλίσσεται ένα εντυπωσιακό ballroom με χορό vogue, σε μία από τις πιο όμορφες και ιστορικές εικόνες που έχουμε δει σε prime time ζώνη στις οθόνες μας.
Στο performance συμμετείχε και ο Adam Khalil aka Terpsichorree, ένα πολλά υποσχόμενο μοντέλο, που μας εντυπωσίασε με την εμφάνισή του στο φετινό GNTM.
Να θυμίσουμε ότι ο Adam έμεινε εκτός διαγωνισμού, γιατί ήταν “πολύ καλός για την Ελλάδα…”, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν οι κριτές του ριάλιτι μοντέλων, γεγονός που προκάλεσε δικαιολογημένες αντιδράσεις για την παράλογη αυτή απόφαση.
Η σημασία του εν λόγω performance στα φετινά MAD είναι αν μη τι άλλο μεγάλη, αν σκεφτεί κανείς ότι η ελληνική τηλεόραση έχει αποτελέσει εδώ και δεκαετίες ένα πλαίσιο που γκέι και γενικότερα ΛΟΑΤΚΙ σκηνές ήταν μη αποδεκτές και λογοκρίνονταν έντονα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μακρινό 2003 επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο από το ΕΣΡ στο Mega και στην τηλεοπτική σειρά “Κλείσε τα μάτια” για προβολή φιλιού μεταξύ ανδρών.
Η προβολή ενός τέτοιου act στους δέκτες μας είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αποδοχή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, σε μια προσπάθεια εξάλειψης της ομοφοβίας και του ρατσισμού από την ελληνική κοινωνία.
Το voguing δεν είναι απλά ένας χορός, αλλά ένα κίνημα με μεγάλη ιστορία. Ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 και προέρχεται από τις μεγάλες αίθουσες χορού του Harlem, στη Νέα Υόρκη. “Γεννήθηκε” σε ερασιτεχνικούς διαγωνισμούς μεταξύ drag queens, με κοινό και κριτική επιτροπή.
Μια χαρακτηριστική σειρά για την ιστορία του κινήματος είναι η σειρά του Netflix “POSE”. Η σειρά αναφέρεται στην ballroom κουλτούρα της αφροαμερικανικής και λατινοαμερικανικής ΛΟΑΤΚΙ και gender-nonconforming κοινότητας της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1980 και, στη δεύτερη σεζόν, τη δεκαετία του 1990.
Οι βασικοί χαρακτήρες της σειράς είναι χορευτές και μοντέλα που διαγωνίζονται για έπαθλα και αναγνώριση στην underground κουλτούρα, ενώ υποστηρίζονται από ένα δίκτυο επιλεγμένων οικογενειών, γνωστών ως Houses.
Τα ballrooms του Harlem ήταν για αυτά τα άτομα ένα καταφύγιο και το voguing αυτό που τους κράταγε ενωμένους απέναντι στην ομοφοβία της εποχής.
O χορός αυτός έγινε mainstream μετά το τραγούδι και το βίντεοκλιπ “Vogue” της Madonna που κυκλοφόρησε το 1990.
Η “μπροστάρισσα” για την εποχή τραγουδίστρια υπερασπίστηκε δυναμικά τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, ενώ στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού συνεργάστηκε με τον Willie Ninja, έναν σπουδαίο χορευτή voguing και Μητέρα του Οίκου Ninja.
Το voguing αποτελεί μια παγκόσμια κουλτούρα που βρίσκει πρόσφορο έδαφος κατά τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας. Ο συγκεκριμένος χορός σηματοδοτεί ένα μεγάλο αριθμό μειονοτήτων και το μόνο σίγουρο είναι ότι η παραπάνω εμφάνιση στα βραβεία MAD μας δίνει ελπίδα για ένα μέλλον αποδοχής και συμπερίληψης.
Η Ελένη Φουρέιρα, λίγο μετά την προβολή των βραβείων, θέλησε να ευχαριστήσει τους καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν μαζί της στη σκηνή, αναφέροντας:
“Ήταν χαρά μου που εμφανίστηκα με αυτούς τους απίστευτα ταλαντούχους καλλιτέχνες και είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω στην τηλεόραση το πρώτο ελληνικό ballroom. Σας ευχαριστώ που φωτίσατε το σόου μου!!”
Η χαρά ήταν και δική μας!
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.