Πώς η λίμνη Παμβωτίδα “πάγωσε” για τα γυρίσματα του “Ταμπού” – Backstage φωτογραφίες
Διαβάζεται σε 11'Η σειρά “Ταμπού” πραγματοποίησε γυρίσματα σε στούντιο στη Ρουμανία, με στόχο να “παγώσει” την επιφάνεια της λίμνης. Οι αποκαλυπτικές εικόνες που εξασφάλισε το NEWS 24/7 και η πραγματική Παμβωτίδα.
- 24 Σεπτεμβρίου 2024 12:52
Το πτώμα μιας γυναίκας ανασύρεται από τα παγωμένα νερά της λίμνης Παμβώτιδας στην πόλη των Ιωαννίνων και πυροδοτεί ένα ντόμινο εξελίξεων, που θα φέρει τους πρωταγωνιστές της σειράς “Ταμπού” αντιμέτωπους με τους φόβους, ανησυχίες και τα πάθη τους…
Κάπως έτσι αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι της σκοτεινής ιστορίας της νέας σειράς του MEGA, η οποία θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στις 21:00.
Με φόντο ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό, το τρίδυμο των μεγάλων επιτυχιών, Αντρέας Γεωργίου, Βάνα Δημητρίου, Κούλλης Νικολάου, φέρνει στις οθόνες μας μια σειρά γεμάτη σασπένς, σεναριακές ανατροπές και έντονο αστυνομικό στοιχείο.
Η ανακάλυψη του πτώματος στο πρώτο επεισόδιο του “Ταμπού”
Η ανατριχιαστική υπόθεση δολοφονίας, που αποτελεί το στοιχείο-κλειδί της ιστορίας του “Ταμπού” και που θα ενεργοποιήσει τα συνταρακτικά γεγονότα που θα παρακολουθήσουμε στη συνέχεια, αποτελεί το μεγάλο “στοίχημα” των συντελεστών, γι’ αυτό και έχει δοθεί τεράστια σημασία στον τρόπο που γυρίστηκε.
Μία παρέα φοιτητών ζει τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα στις όχθες της ειδυλλιακής λίμνης των Ιωαννίνων. Νέοι γεμάτοι όνειρα και ελπίδες για το μέλλον που προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους σε ένα αφιλόξενο και συχνά εχθρικό περιβάλλον.
Όπως θα δούμε στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, ο πάγος σπάει και μια από τις πρωταγωνίστριες της παρέας αυτής, πέφτει στο παγωμένο νερό. Από εκεί, αποκαλύπτεται και το πτώμα της γυναίκας που αποτελεί το σημείο εκκίνησης της πλοκής του “Ταμπού”.
Η ανακάλυψη αυτή, φέρνει τα τέσσερα αδέρφια της οικογένειας Καρτάλη, αντιμέτωπα με ένα ένοχο μυστικό που μοιράζονται εδώ και χρόνια. Ένα ανομολόγητο ταμπού από το παρελθόν που παραμένει ανοιχτή πληγή μέχρι σήμερα.
Στη Ρουμανία τα γυρίσματα της παγωμένης λίμνης – Πώς έγιναν
Καθότι η σειρά “Ταμπού” ξεκίνησε γυρίσματα μέσα στο καλοκαίρι, ήταν μεγάλη πρόκληση για τους συντελεστές να δημιουργήσουν χειμωνιάτικο σκηνικό και φυσικά να παγώσουν την επιφάνεια της λίμνης.
Έτσι, η παραγωγή του “Ταμπού” αποφάσισε να πραγματοποιήσει γυρίσματα σε στούντιο στη Ρουμανία, προκειμένου να υλοποιήσει το παραπάνω όραμα. Όπως και έγινε. Οι συντελεστές της σειράς έστειλαν τα storyboard του γυρίσματος στο στούντιο στο Βουκουρέστι και έτσι δημιουργήθηκε μια ειδική κατασκευή προκειμένου να “παγώσει” η επιφάνεια της λίμνης.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το NEWS 24/7, η επιλογή αυτή έγινε, αφενός με δεδομένο πως τα γυρίσματα ξεκίνησαν καλοκαίρι και αφετέρου με γνώμονα την ασφάλεια συνεργείου και ηθοποιών που δεν είναι εξασφαλισμένη σε εξωτερικό χώρο. Στο σημείο υπήρχε ειδικός σύμβουλος επικίνδυνων γυρισμάτων, γιατρός και δύτες προκειμένου να γίνουν όλα με την απαραίτητη ασφάλεια.
Μια από τις πρώτες σκηνές της σειράς, το γύρισμα στην παγωμένη επιφάνεια της λίμνης πραγματοποιήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Για την ακρίβεια, το σενάριο θέλει τη λίμνη των Ιωαννίνων να παγώνει… κάτω από τον πάγο κρύβεται ένα μυστικό που θέτει σε κίνηση μια σειρά από γεγονότα που προβληματίζουν τους πρωταγωνιστές. Η Αθηνά Ροδίτου και η Σεμέλη Μητροπούλου πρωταγωνιστούν στη συγκεκριμένη σκηνή.
Το συνεργείο και μέρος του καστ βρέθηκαν στη χώρα προκειμένου να γίνουν τα εξειδικευμένα γυρίσματα του πρώτου επεισοδίου της σειράς. Όλοι ακολούθησαν τις οδηγίες έμπειρης ομάδας στα ειδικά εφέ από τη Ρουμανία, προκειμένου να προσφέρουν το πιο άρτιο αποτέλεσμα στον τηλεθεατή.
Μια μεγάλη επιφάνεια με φωτισμό led και τεχνητό χιόνι θα δώσει την αίσθηση στον τηλεθεατή πως βρίσκεται στην καρδιά του χειμώνα.
Τα γυρίσματα έγιναν σε δυο φάσεις: Το πρώτο στην ειδική μεγάλη φωτεινή επιφάνεια, με τεχνητό χιόνι που δίνει την αίσθηση της παγωμένης λίμνης, ενώ το δεύτερο ολοκληρώθηκε σε πισίνα με υποβρύχιες κάμερες για τις λήψεις κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Το εν λόγω στούντιο είναι το μοναδικό στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη που διαθέτει εσωτερικό τμήμα ειδικών εφέ.
Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα των στούντιο, πως η ομάδα εποπτεύεται από τον βραβευμένο Όσκαρ ειδικών εφέ, Nick Allder. Ο Nick Allder έχει κερδίσει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων ένα Όσκαρ καλύτερων οπτικών εφέ για την ταινία τρόμου επιστημονικής φαντασίας Alien (1979) και ένα βραβείο BAFTA για τα καλύτερα ειδικά οπτικά εφέ για την ταινία επιστημονικής φαντασίας The Fifth Element (1997).
Το εν λόγω τμήμα μπορεί να προσφέρει μια σειρά από ατμοσφαιρικά εφέ όπως ομίχλη, άνεμος, βροχή, ομίχλη, χιόνι, πάγος και παγοκρύσταλλοι, πλημμύρα, ελεγχόμενες εκρήξεις, μηχανικά εφέ, ειδικά πλάνα, όπως γυρίσματα κάτω από το νερό κα.
Το φαινόμενο του παγετού στη λίμνη Παμβωτίδα των Ιωαννίνων
Το σεναριακό εύρημα δεν είναι διόλου απίθανό για τα Ιωάννινα, όπου έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές το φαινόμενο να παγώσει η λίμνη Παμβώτιδα. Τελευταία φορά πάγωσε τον Ιανουάριο του 2020. Μέσα στον 20ό αιώνα η λίμνη πάγωσε αρκετές φορές (1911, 1929, 1958 κ.ά.)
Η λίμνη Παμβώτιδα (αρχαίο όνομα Παμβῶτις που σημαίνει “αυτή που τρέφει τους πάντες”), γνωστή και ως λίμνη των Ιωαννίνων, θεωρείται ιστορική, καθώς αποτελεί μία από τις αρχαιότερες παγκοσμίως (περίπου 7 εκ. ετών).
Βρίσκεται σε υψόμετρο 483 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Έχει μήκος 7,9 περίπου χιλιόμετρα, πλάτος 1,5 ως 5,4 χιλιόμετρα, μέσο βάθος 4-5 μέτρα, μέγιστο βάθος 11 μέτρα και επιφάνεια 19,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Περιβάλλεται από το Μιτσικέλι και τα ανατολικά αντερείσματα του Τομάρου (ή της Ολύτσικας) και σχηματίζεται από τα ύδατα τριών κυρίως πηγών (Ντραμπάντοβας, Σεντενίκου και Κρύας), που αναβλύζουν στους πρόποδες του Μιτσικελίου. Συνδέεται με τους θρύλους της Κυρά–Φροσύνης και του Ντουραχάν.
Όπως έχει αναφέρει σε άρθρο του ο Θοδωρής Κολυδάς, στις 4/1/1978 είχαμε ολική παγοκάλυψη της λίμνης Παμβώτιδας με δυνατότητα βάδισης πάνω στον πάγο. Ένα φαινόμενο όχι τόσο συχνό αλλά που παρουσιάζεται πολλές φορές όταν έχουμε ψυχρές εισβολές στη χώρα μας.
Επίσης, ο Θοδωρής Κολυδάς εξιστορεί ένα περιστατικό που διασώζει η προφορική παράδοση της περιοχής.
Το 1434, τέσσερα χρόνια μετά την οριστική υποταγή των Ιωαννίνων στους Τούρκους, ο Ντουραχάν πασάς, Μπεϊλέρμπεης της Ρούμελης, διέσχισε χειμώνα την Πίνδο προερχόμενος από τη Θεσσαλία, για να καταστείλει μία τοπική ανταρσία στην Ήπειρο. Ο χιονιάς που είχε προηγηθεί ήταν βαρύς και η παγωνιά έντονη. Κινήθηκε μέσω Κατάρας και Ιωαννίνων προς το Αργυρόκαστρο, με σκοπό να καταπνίξει την ανταρσία του Αλβανού τοπάρχη Αριανίτη Σπάτα Κομνηνού. Αφού πέρασε την περιοχή της Κατάρας νύχτωσε στη θέση της σημερινής μονής και μη γνωρίζοντας, ότι βρίσκεται μπροστά στην παγωμένη λίμνη των Ιωαννίνων, η στρατιά πέρασε πάνω από τα παγωμένα νερά και συνέχισε την πορεία της προς το Αργυρόκαστρο.
Μετά την νικηφόρα έκβαση της επιχείρησης ο Ντουραχάν, που εν τω μεταξύ είχε πληροφορηθεί τον κίνδυνο που διέτρεξε περνώντας χωρίς να το ξέρει με το στράτευμά του πάνω από την παγωμένη Παμβώτιδα, επιστρέφοντας στη Θεσσαλία, διέταξε να χτιστεί μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία, στη θέση όπου κατεβαίνοντας από τον Δρίσκο, είχε συναντήσει ένα εικονοστάσι. Ο πασάς, που κατά την παράδοση είχε γονείς χριστιανούς, θεώρησε ότι ο ίδιος και το στράτευμά του σώθηκαν χάρη σε θαυματουργό επέμβαση της Παναγίας. Έτσι ίδρυσε στη θέση εκείνη την ομώνυμη μονή, την Παναγία Ντουραχάνη.
Σε παλιότερες ενθυμήσεις αναφέρεται γενικό πάγωμα της λίμνης κατά τα έτη 1540, 1687, 1700, 1864, 1869, και 1929/30 .