Survivor 4: Η γιγάντια σμέρνα που ψάρεψαν Κόρο και Κώστας
Ένα ψάρι τεραστίων διαστάσεων ψάρεψαν ο Γιώργος Κορόμι και ο Κώστας Παπαδόπουλος στο "Survivor 4". Η αντίδραση των παικτών. Τι είναι η σμέρνα.
- 19 Απριλίου 2021 10:55
Μια τεράστια σμέρνα ψάρεψαν στην παραλία του Άγιου Δομίνικου ο Γιώργος Κορόμι και ο Κώστας Παπαδόπουλος στο “Survivor 4” της Κυριακής (19/04).
Τόσο οι δύο παίκτες, όσο και οι υπόλοιποι “Survivors”, έπαθαν σοκ όταν αντίκρισαν την ψαριά, καθώς η σμέρνα ήταν πολύ μεγαλύτερη από το συνηθισμένο.
Όπως δήλωσαν οι ίδιοι, η σμέρνα που ψάρεψαν είχε μήκος περίπου 1,5 μέτρο, ενώ ζύγιζε 15 με 20 κιλά.
Ο Κώστας Παπαδόπουλος περιέγραψε, μάλιστα, με απόλυτη ακρίβεια τον τρόπο που έπιασαν τη σμέρνα, ενώ ο Γιώργος Ασημακόπουλος δήλωσε πως το τρομακτικό ψάρι του θύμισε τον Αλέξη Παππά!
Τι είναι η σμέρνα
Η σμέρνα είναι ψάρι του γένους Μύραινα (Muraena) , το οποίο κατατάσσεται στην κλάση Οστεϊχθύες και στην τάξη Εγχελυόμορφα ή Άποδα και στην οικογένεια Μυραινίδες. Η επιστημονική της ονομασία είναι Μύραινα η ελένη (Muraena helena). Μοιάζει πολύ με το φίδι και το χέλι, γι’ αυτό και ανήκει στα Εγχελυόμορφα. Το κρέας της είναι φαγώσιμο. Το δάγκωμά της είναι επικίνδυνο, ακόμα και για τον άνθρωπο. Ζει κοντά σε ακτές, μέσα σε κοιλότητες βράχων.
Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, από το δέρμα της εκκρίνει μία βλέννα , με αποτέλεσμα να είναι δυσδιάκριτα τα μικρά λέπια της. Δεν έχει ζυγά πτερύγια, όπως όλα τα εγχελυόμορφα (μουγγρί, χέλι). Κινείται με κινήσεις όπως του φιδιού. Έχει σχετικά μικρό κεφάλι, με τεράστιο όμως στόμα. Το σώμα της είναι καφέ με κηλίδες κίτρινου χρώματος. Στο στόμα της έχει πολύ ισχυρά δόντια. Δαγκώνει μόνο όταν βρίσκεται σε κίνδυνο. Σπάνια επιτίθεται στους εχθρούς της.Φτάνει σε μήκος τα 1.2 μέτρα και σε βάρος τα 5 κιλά.
Τρέφεται με νεκρά ψάρια, ενώ έχει αδυναμία στα κεφαλόποδα και συγκεκριμένα στα χταπόδια και τις σουπιές.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αλίευσης της σμέρνας είναι με τη χρήση κιουρτού με δόλωμα πλοκάμι χταποδιού, σουπιά(σε κομμάτια η ολόκληρη) η μικρά ψάρια όπως σαυρίδια.
Το ψάρι αυτό ήταν γνωστό από τα αρχαία χρόνια. Στην αρχαία Ρώμη διατηρούσαν σμέρνες σε δεξαμενές, σύμφωνα με μία άποψη για εκτροφή, ενώ άλλη άποψη ήθελε τους Ρωμαίους να χρησιμοποιούσαν τις σμέρνες ως ποινή θανάτωσης των δούλων (έριχναν τους δούλους στις δεξαμενές και οι τελευταίοι κατασπαράζονταν από τις σμέρνες).
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις