The Queen’s Gambit: Η Μπεθ Χάρμον είναι ο… Μπόμπι Φίσερ
Στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, μία σκακιστική ιδιοφυΐα από τις ΗΠΑ, κέρδισε τον κορυφαίο για δεκαετίες παίκτη από την ΕΣΣΔ. Η ιστορία θυμίζει την ηρωίδα του "The Queen's Gambit", αλλά το πρόσωπο είναι υπαρκτό.
- 27 Νοεμβρίου 2020 10:39
Ήταν η Μπεθ Χάρμον από το “The Queen’s Gambit” πραγματικό πρόσωπο; Δυστυχώς, για τους οπαδούς που ψάχνουν μανιωδώς να μάθουν περισσότερα για την αληθινή ιστορία πίσω από την σειρά, η Μπεθ δεν ήταν πραγματικός χαρακτήρας.
Η αμφιλεγόμενη σκακιστική ιδιοφυΐα, ο Μπόμπι Φίσερ είναι η πραγματική έμπνευση πίσω από τον φανταστικό και γεμάτο εντάσεις χαρακτήρα του “The Queen’s Gambit”, την Μπεθ Χάρμον.
Στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, τη δεκαετία του 1960, ένας νεαρός- ιδιοφυΐα του σκακιού από τις ΗΠΑ, ονόματι Μπόμπι Φίσερ κέρδισε έναν παίκτη από την ΕΣΣΔ που κυριαρχούσε στο παιχνίδι για δεκαετίες. Ως έφηβος διδάχθηκε ρωσικά για να μπορεί να διαβάζει άρθρα περιοδικών για τους αντιπάλους του. Η αδιάκοπη άνοδος του κορυφώθηκε το 1972, όταν πήρε το στέμμα του παγκόσμιου πρωταθλητή από τον Μπόρις Σπάσκι σε ένα παιχνίδι που ονομάστηκε «ο αγώνας του αιώνα».
Ο τρόπος που έπαιζε προκαλούσε τον θαυμασμό μέχρι και του αντιπάλου εκτός από του κοινού, γι’ αυτό ο ηττημένος Σπάσκυ μπήκε στο πλήθος σηκώνοντας από τη θέση του για να χειροκροτήσει τον αντίπαλό του.
Αν είστε ένα από τα εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν παρακολουθήσει τη σειρά του Netflix “The Queen’s Gambit”, αυτή η ιστορία μπορεί να ακούγεται οικεία. Πολλά έχουν γραφτεί για την Μπεθ Χάρμον – το υπερφυσικό ταλέντο του σκακιού που έπαιξε τόσο ρεαλιστικά η Anya Taylor-Joy, ως πρότυπο για εκκολαπτόμενες σκακίστριες. Συνεπώς, είναι ειρωνικό που ο χαρακτήρας της βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε έναν άνδρα που ισχυριζόταν ότι μπορούσε να δώσει σε κάθε γυναίκα κάποια από τα πιόνια του πριν καν αρχίσει το παιχνίδι και να καταφέρει να κερδίσει.
Οι ομοιότητες μεταξύ Φίσερ και Χάρμον δεν σταματούν εδώ. Όπως συνέβη με την κινηματογαφική Χάρμον, έτσι και ο πατέρας του Φίσερ ήταν απών κατά την διάρκεια της εφηβείας του, ενώ η μητέρα του ήταν ένας πολύπλοκος χαρακτήρας που, μεταξύ άλλων, διερευνήθηκε από το FBI για σχέσεις με τον κομμουνισμό. Σε αντίθεση με την πρωταγωνίστρια, ο Μπόμπι Φίσερ δεν μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο, αλλά η μητέρα του ήταν άστεγη όταν γεννήθηκε και αργότερα εγκατέλειψε το σχολείο νωρίς για να συνεχίσει το σκάκι.
Ενώ η Μπεθ οραματίζεται “φανταστικές” παρτίδες σκακιού στην οροφή πάνω από το κρεβάτι της ως παιδί, ο Φίσερ έπαιξε αρχικά σκάκι ως νεαρός στη Νέα Υόρκη.
Η ηρωίδα ανακαλύπτει την κάτω πτέρυγα στο ορφανοτροφείο της, όπου ο επιστάτης της δίνει ένα αντίγραφο του Modern Chess Openings και, συμπτωματικά, ο μέντορας του Φίσερ, ο Jack Collins, ήταν συγγραφέας του βιβλίου.
Οι ομοιότητες αφθονούν. Και οι δύο κέρδισαν τον τίτλο των ΗΠΑ ως έφηβοι- θαύματα. Κατά τη διάρκεια της ανόδου της, η Μπεθ ταξιδεύει στην Πόλη του Μεξικού και καταρρέει όταν χάνει από τον παίκτη Νο 1 στον κόσμο, τον Vasily Borgov. Το 1960, σε ηλικία 17 ετών, ο Φίσερ πήγε επίσης στη Νότια Αμερική και τερμάτισε πρώτος μαζί με τον Σπάσκι σε ένα τουρνουά στην Αργεντινή, αλλά λέγεται ότι κι αυτός κατέληξε να κλαίει, αφού έχασε από τους Ρώσους.
Ακόμα και το στυλ τους είναι παρόμοιο. Ο Φίσερ ωρίμασε από τον παρορμητικό έφηβο που ήταν σε έναν παίκτη με αυτοπεποίθηση, στον Νο 1 παίκτη σκάκι στον κόσμο, μετατρέποντας σε τάση για τους σχεδιαστές τα κοστούμια που επέλεγε. Στο ταμπλό, τόσο ο Μπόμπι Φίσερ όσο και η πρωταγωνίστρια ευνοούνται από την Σικελική Άμυνα όταν έχουν τα μαύρα. Η απόρριψη της θρησκείας από την Χάρμον όταν μια χριστιανική ομάδα προσφέρθηκε να υποστηρίξει οικονομικά τα ταξίδια της, αντικατοπτρίζεται επίσης στη νεότερη ζωή του Φίσερ, αν και έγινε φανατικά θρησκευόμενος τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Το Queen’s Gambit βασίζεται σε ένα βιβλίο του Walter Tevis που γράφτηκε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία μετά την ιστορική σύγκρουση του Φίσερ με τον Σπάκσυ το 1972. Υπάρχουν στοιχεία της ίδιας της ζωής του Tevis στον χαρακτήρα της Μπεθ και, στην πραγματικότητα, είναι πιθανώς μία μίξη του Fischer , του συγγραφέα και μερικών ακόμα κορυφαίων παικτών σκακιού.
Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι η Μπεθ διαδέχθηκε τον Μπόμπι Φίσερ στο θρόνο όσον αφορά τη διάδοση του σκακιού. Το Queen’s Gambit είναι ένα φαινόμενο, που βρίσκεται στην κορυφή των charts σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και περισσότερες από 50 χώρες τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγώντας σε μια τεράστια αναβίωση του ενδιαφέροντος για το σκάκι. Το παιχνίδι, φυσικά, μπορεί να παιχτεί είτε αυτοπροσώπως είτε online, καθιστώντας το ιδανικό χόμπι κατά τη διάρκεια του lockdown.
Λόγω της δημοτικότητας του “The Queen’s Gambit”, θα υπάρξει ζήτηση για μια συνέχεια. Ο σκηνοθέτης και συν-δημιουργός Scott Frank, σύμφωνα με το GQ-magazine λέει ότι δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο, αλλά δεν το απέκλεισε εντελώς.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.