Το Bachelor βασίζεται σε σενάριο αλλά αυτό δεν είναι αρκετό
Τοξικά στερεότυπα που αναπαράγονται από γυναίκες και καταπάτηση κάθε ίχνους αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού. Αυτό είναι το Bachelor, το ριάλιτι που προκαλεί αμηχανία και το να βασίζεται σε σενάριο, δεν αρκεί.
- 14 Σεπτεμβρίου 2020 13:31
Είκοσι γυναίκες, έτοιμες να καταπατήσουν κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, προκειμένου να κατακτήσουν την καρδιά ενός άντρα έτσι ώστε δήθεν να ανέβουν μαζί του τα σκαλιά της εκκλησίας, είναι το κόνσεπτ του ριάλιτι που έκανε πρεμιέρα την περασμένη εβδομάδα και στην Ελλάδα, με όνομα “The Bachelor“.
Τις παίκτριες δεν τις νοιάζει να ευτελιστούν δημοσίως για τα μάτια ενός άνδρα, τον οποίο ουσιαστικά ούτε καν γνωρίζουν, που θα μαλλιοτραβηχτούν και θα κλάψουν μέχρι “υστερίας”. Εικόνες που προκαλούν τουλάχιστον αμηχανία, αλλά και απορία σε όσους τις παρακολουθούν, αναρωτούμενοι πώς οι συγκεκριμένες κοπέλες δέχονται να γίνονται θέαμα στο πανελλήνιο και να προβαίνουν σε τέτοιου είδους σκηνές.
Φυσικά, τέτοιου είδους ριάλιτι σκοπό έχουν να μιλήσουν στα “κατώτερα” ένστικτα του θεατή, ο οποίος παρακολουθώντας τα αισθάνεται ανώτερος, πετυχημένος έναντι της προβαλλόμενης εικόνας, και αξιοπρεπής. Βλέποντας τους πρωταγωνιστές που χάνουν κάθε ίχνος υπερηφάνιας, αλλά και ιδιωτικότητας, επαναπαύεται, ενώ παράλληλα τονώνεται το ηθικό του.
Ακόμα, είναι απορίας άξιο πώς ορισμένες γυναίκες δέχονται τυφλά να αναπαράγουν τα στερεότυπα για τα οποία κάποιες άλλες αγωνίζονται να αποβάλουν και που αδίκως βρίσκονται στο λεξικό δίπλα από τη λέξη “γυναίκα”. Στερεότυπα που θέλουν το γυναικείο φύλο να διακατέχεται από “χαζομάρα”, “πονηριά”, που θέλουν τις γυναίκες “να κάνουν ό,τι μπορούν για να τυλίξουν έναν άνδρα”, “έτοιμες να βγάλουν νοκ-άουτ τη διπλανή για τα μάτια ενός άλλου”. Στερεότυπα που προβάλλουν τις γυναίκες σαν “ένα κομμάτι κρέας έτοιμο προς εκμετάλλευση”, που τις παρουσιάζουν με μοναδικό σκοπό ζωής να παντρευτεί έναν καλό άντρα.
Γυναίκα δεν είναι αυτό. Και σίγουρα, τέτοιου είδους ριάλιτι αποπροσανατολίζουν, και υπονομεύουν τους αγώνες διεκδίκησης ισότητας του γυναικείου φύλου έναντι των αποκλεισμών που διαιωνίζονται σε πολλούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Είναι να αναρωτιέται κανείς. Τόσα χρόνια αγώνες για τη χειραφέτηση της γυναίκας και της κατάργησης ανισοτήτων με βάση το φύλο για να φτάσουμε να βλέπουμε αυτό; Στην πραγματικότητα όμως, κανένα κανάλι, κανένα ΕΣΡ ή αφεντικό δεν πρόκειται να υπερασπιστεί τη γυναίκα εάν και η ίδια δεν έχει τέτοια διάθεση.
Η σκέψη πώς το εν λόγω ριάλιτι βασίζεται σε σενάριο, κάτι που σημαίνει δηλαδή ότι οι γυναίκες που βλέπουμε δεν κάνουν κάτι άλλο πέρα από το να ακολουθούν ρόλους, είναι εν μέρει ανακουφιστική, αλλά σίγουρα δεν αρκεί για εφησυχασμό.
Στην εκπομπή “Ευτυχείτε” η Κατερίνα Καινούριου παρουσιάζοντας πλάνα από το ελληνικό και αντίστοιχα από το βρετανικό Bachelor, με παρόμοιες ατάκες, κάνει μία απόπειρα να αποδείξει ότι πράγματι πρόκειται για ένα ριάλιτι με ρόλους, ένα ριάλιτι απόλυτα σκηνοθετημένο με ηθοποιούς και σενάριο. Και ευχόμαστε τουλάχιστον να είναι κάπως έτσι, γιατί οτιδήποτε σε αντίθετη κατεύθυνση είναι απόλυτα απογοητευτικό.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.