Τουρκική χείρα έσωσε την Απογευματινή

default image

Στην εφημερίδα Έθνος μίλησε ο Μπεχλούλ Τσετίνκαϊα, Τούρκος διαχειριστής του γκρουπ "Μην αφήνετε την Απογευματινή να κλείσει". Συμπολίτες του φοιτητές και διανοούμενοι στήριξαν την ιστορική εφημερίδα

Τι κι αν δεν ήξεραν ελληνικά; Πολλοί, νεαροί Τούρκοι, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, κινητοποιήθηκαν για να διασώσουν την ιστορική εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης, “Απογευματινή”.

Η εφημερίδα απειλούνταν με “λουκέτο”, αλλά οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, λειτούργησαν υπέρ των πολιτών που έσπευσαν να σώσουν την “Απογευματινή”.

Ανάμεσα στους διαχειριστές της σελίδας στο Facebook με τίτλο “Μην αφήσετε την Απογευματινή να κλείσει” είναι και ο νεαρός Μπεχλούλ Τσετίνκαϊα, ο οποίος εργάστηκε ως δημοσιογράφος που κάλυπτε θέματα μειονοτήτων για το CNN Turk και την ιστοσελίδα euroactiv.com.tr.

“Παρότι είμαι γιος ιμάμη, η πρώτη μου κοπέλα ήταν μέλος της ελληνικής κοινότητας της Πόλης και η πρώτη μου δουλειά ήταν η ενασχόληση με τους Ελληνες της Πόλης. Αυτό με έκανε κάτι σαν ακτιβιστή υπέρ των μειονοτήτων, γνωρίζω καλά τι σημαίνει συνύπαρξη”, λέει στο “Εθνος της Κυριακής” ο Μπεχλούλ.

“Εχω ήδη συναντήσει τον κύριο Βασιλειάδη (τον εκδότη της εφημερίδας) όταν κάλυπτα θέματα του Πατριαρχείου και έχουμε γίνει φίλοι. Αλλωστε ήταν από τους δασκάλους μου στη δημοσιογραφία”, εξηγεί. “Οταν άκουσα τι συμβαίνει θέλησα να κάνω κάτι. Η συγκεκριμένη σελίδα στο Facebook ήταν μια καλή λύση κατά τη γνώμη μου. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που έχουμε αναρτήσει και αγοράζουν συνδρομές”.

Θετική μάλιστα εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η ανταπόκριση υπήρξε άμεση από εκατοντάδες χρήστες του διαδικτύου, ενώ ο Μπεχλούλ σημειώνει πως δεν ήταν νίκη των διαχειριστών της σελίδας αλλά όλων των Τούρκων.

Ένας εκ των εμπνευστών της σελίδας, ο Εφέ Κερέμ Σόζερι συμπληρώνει:

“Η ύπαρξη της “Απογευματινής” δείχνει την ύπαρξη της ελληνικής κοινότητας. Χωρίς εκείνους τί μένει από την Πόλη; Δεν λέω οτι πρέπει να τους σώσουμε σαν να ήταν σπάνια λουλούδια, αλλά οτι είναι και εκείνοι ιδιοκτήτες, οι παλιοί κάτοικοι της πόλης”. “Είναι το χρέος μας απέναντι στους Έλληνες γείτονές μας μετά από όσα τους συνέβησαν”.

Στο κυριακάτικο Έθνος μίλησε και ο εκδότης της εφημερίδας, Μιχάλης Βασιλειάδης ο οποίος έκανε λόγο για το κουράγιο που του έδωσε η προσπάθεια των άγνωστων στον ίδιο ανθρώπων για να σώσουν την ομογενειακή εφημερίδα.

Καθημερινά, το τελευταίο 15νθήμερο, αναρτώνται στη σελίδα δημοσιεύματα από όλο τον κόσμο για το ιστορικό έντυπο που λειτουργεί από το 1925, φωτογραφίες, σχόλια και εκκλήσεις προς τους ιθύνοντες ενώ οι συμμετέχοντες έχουν ήδη ξεπεράσει τους 1.500.

“Ηταν ένα πραγματικό “τσουνάμι ενδιαφέροντος” από άγνωστους ανθρώπους”, λέει ο κ. Βασιλειάδης, που δίνει παράταση ζωής στην εφημερίδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα