52ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ: 12 Σεπτεμβρίου 2024 στο Πεδίον Άρεως

Διαβάζεται σε 2'
52ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ: 12 Σεπτεμβρίου 2024 στο Πεδίον Άρεως

Κεντρική σκηνή, στις 20:30.

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης:

«1973. Το Κίνημα του Ναυτικού: 50 χρόνια μετά»
Mέσα από τα κείμενα των James Demetrios Athanassiou, Σπύρου Βλαχόπουλου, Λεωνίδα Καλλιβρετάκη, Αντώνη Κλάψη, Μανόλη Κούμα, Λυκούργου Κουρκουβέλα, Mogens Pelt, Έφης Πενταλιού, Τάσου Σακελλαρόπουλου, Κωνσταντίνου Στράτου, Ζήση Φωτάκη, Ευάνθη Χατζηβασιλείου, Διονύση Χουρχούλη και Χρήστου Χρηστίδη, αναδεικνύονται οι πτυχές του Κινήματος του Ναυτικού, που εκδηλώθηκε τον Μάιο του 1973.

Στον τόμο προσεγγίζονται οι στόχοι που εξυπηρετούσε, οι προθέσεις των αξιωματικών που συμμετείχαν –χωρίς να συνδέονται με επιδιώξεις πολιτικών παρατάξεων–, ο αντίκτυπος της καταστολής του κινήματος στη Δύση αλλά και η συμβολή του στην πορεία προς την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα. Πενήντα χρόνια μετά, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων τιμά με την έκδοση αυτή το Κίνημα του Ναυτικού ως μια συμβολή των ενόπλων δυνάμεων στην κατάλυση της δικτατορίας, μια «προσπάθεια που αν πετύχαινε θα είχαν αποφευχθεί πολλά δεινά», σύμφωνα με τον Ευάγγελο Αβέρωφ.

Συντονισμός: Ευάνθης Χατζηβασιλείου (καθηγητής, ΕΚΠΑ / γενικός γραμματέας, Ίδρυμα της Βουλής).

Ομιλητές: Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας (πρόεδρος της Βουλής), Γιάννης Θεοδωρόπουλος (δικηγόρος), Μιχάλης Σταθόπουλος (ομότιμος καθηγητής, ΕΚΠΑ / μέλος της Ακαδημίας Αθηνών), Αντώνης Κλάψης (αναπληρωτής καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).

Η καρδιά του Πολιτισμού χτυπάει στο Πεδίον του Άρεως!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα