ek magazine: Ολοκληρώθηκε η τιμητική εκδήλωση στον κατάμεστο “Φάρο” του ΚΠΙΣΝ

Διαβάζεται σε 5'
ek magazine: Ολοκληρώθηκε η τιμητική εκδήλωση στον κατάμεστο “Φάρο” του ΚΠΙΣΝ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου η τιμητική εκδήλωση στον κατάμεστο «Φάρο» του ΚΠΙΣΝ, η οποία διοργανώθηκε από το ek magazine, με την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχαν οι αρχιτέκτονες Αριάδνη Βοζάνη, Καθηγήτρια ΕΜΠ και Διευθύντρια Σύνταξης του ek magazine και Σταύρος Μαρτίνος, Μέλος της Συντακτικής Ομάδας.

Η Μαρία Κοκκίνου και ο Ανδρέας Κούρκουλας, που ίδρυσαν το αρχιτεκτονικό τους γραφείο το 1987, επιστρέφοντας στην Αθήνα από το Λονδίνο, ανήκουν αναμφίβολα στους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της γενιάς τους, με εκτεταμένο έργο σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες και κλίμακες κτιρίων. Φέρνοντας στην Ελλάδα νέες ιδέες για μια αρχιτεκτονική περισσότερο ενταγμένη στην πόλη, με αναβαθμισμένα υλικά και κατασκευαστικές τεχνικές, έχουν κοσμήσει το αστικό και περιαστικό τοπίο με εξαιρετικούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται τα γραφεία της Generali στο Μαρούσι, το Μουσείο Μπενάκη της Οδού Πειραιώς, το κτίριο πολλαπλών χρήσεων Shop and Trade στον Ταύρο και το κτίριο της Cosmote στα Μεσόγεια.

Με δυναμική πορεία που ξεπερνάει τα 35 χρόνια αλλά και με τη διδασκαλία του Ανδρέα Κούρκουλα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, το γραφείο «Κοκκίνου-Κούρκουλας Αρχιτέκτονες και Συνεργάτες» συνεχίζει να συμβάλει με την υψηλή ποιοτήτων των έργων του στη σύγχρονη αρχιτεκτονική πραγματικότητα της Ελλάδας. Τη σημασία αυτής της πορείας αλλά και άγνωστες, προσωπικές πτυχές της, ανέδειξαν στην εκδήλωση δέκα επιλεγμένοι συνεργάτες του γραφείου από τον πανεπιστημιακό αλλά και τον επαγγελματικό χώρο.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Γιάννης Πεπονής, Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Georgia Tech, ο οποίος, με αφετηρία τη διδακτορική διατριβή του Ανδρέα Κούρκουλα στο UCL, ανέπτυξε μια μεθοδολογία σχεδιασμού του γραφείου η οποία συσχετίζει το κτίριο με την πόλη, παρουσιάζοντας τρία χτισμένα παραδείγματα στην Αθήνα με τον σχεδιασμό των εισόδων τους να γίνεται το βασικό εργαλείο κατανόησης μιας ευρύτερης αρχιτεκτονικής προσέγγισης.

Ο Νικόλας Τραβασάρος, επικεφαλής των Divercity Architects, μίλησε για την εμπειρία του ως νέος αρχιτέκτονας στο γραφείο της Μαρίας Κοκκίνου και του Ανδρέα Κούρκουλα και για τα εφόδια που απέκτησε εκεί, ώστε να μπορέσει στο μέλλον να αναλάβει δικά του, εξίσου σύνθετα και απαιτητικά έργα.

Ο Ricky Burdett, Καθηγητής στο London School of Economics, μέσα από μία προσωπική αφήγηση, μίλησε για τα χρόνια της Μαρίας Κοκκίνου και του Ανδρέα Κούρκουλα στο Λονδίνο, όταν όλοι σπούδαζαν δίπλα στον πρωτοπόρο αρχιτέκτονα Bill Hillier, αλλά και για τη βαθιά φιλία που ανέπτυξαν μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν.

Η Έλλη Παγκάλου, Αρχιτέκτονας Τοπίου, μίλησε από τη δική της σκοπιά για τις γόνιμες συνεργασίες που είχε η ίδια με τους αρχιτέκτονες, οι οποίες έγιναν μόνιμες, δίνοντας κάθε φορά διαφορετικές ευκαιρίες για μια δημιουργική ανταλλαγή.

Ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, ενέταξε το έργο της Μαρίας Κοκκίνου και του Ανδρέα Κούρκουλα στο ευρύτερο πλαίσιο των θεωρητικών αναζητήσεων της γενιάς τους ανά τον κόσμο, με αφετηρία τις έρευνες του Bill Hillier για την κοινωνική διάσταση του χώρου και τη γενικότερη κριτική του μοντερνισμού, παρουσιάζοντας εφαρμογές αυτών των ιδεών στο χτισμένο και σχεδιασμένο έργο που δημιούργησαν, επιστρέφοντας στην Ελλάδα.

Ο Ζήσης Κοτιώνης, Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, με αφορμή την προσωπική του σχέση με τους αρχιτέκτονες, έθεσε μία σειρά ερωτημάτων για τη διαδικασία σχεδιασμού του αρχιτεκτονικού έργου, παρουσιάζοντας τους όρους μέσα από τους οποίους αυτή παραμένει «ανοιχτή», ίσως και «ατελής».

Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων με την οποία οι αρχιτέκτονες είχαν μακρά και γόνιμη συνεργασία, παρουσίασε από τη δική του σκοπιά τη σημασία όλων των συντελεστών στην επιτυχία ενός έργου με διάρκεια και πρωτοτυπία.

Ο Γιώργος Μητρούλιας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και μέλος του αρχιτεκτονικού γραφείου AREA, αποκάλυψε τις προσωπικές αναγνώσεις του έργου της Μαρίας Κοκκίνου και του Ανδρέα Κούρκουλα από την οπτική ενός νεότερου αρχιτέκτονα, αλλά και τα μέσα του δημιουργικού διαλόγου χρησιμοποιώντας ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ηχητικό ντοκουμέντο μιας τέτοιας συζήτησης, την ώρα που γινόταν.

Ο Δημήτρης Κορρές, Αρχιτέκτων, μίλησε για τη συμπόρευσή του με τη Μαρία Κοκκίνου και τον Ανδρέα Κούρκουλα ήδη από τα φοιτητικά τους χρόνια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και για τις μετέπειτα συνεργασίες τους, όποτε μία αρχιτεκτονική τους ιδέα χρειαζόταν την ευρηματική επίλυση ενός μηχανικού-εφευρέτη.

Την εκδήλωση έκλεισε με μοναδικό τρόπο η Κατερίνα Κούρκουλα, αρχιτέκτονας η ίδια στους En Route Architecture αλλά και συνεργάτης του γραφείου, η οποία, με έρευνα σε προσωπικά αντικείμενα και αρχειακά τεκμήρια από το γραφείο, παρουσίασε δύο πολύ διαφορετικές αρχιτεκτονικές φυσιογνωμίες που συνεργάστηκαν και συμπληρώθηκαν, τόσο στο αρχιτεκτονικό επάγγελμα όσο και στην προσωπική τους ζωή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα